Баноштор добија међународно пристаниште и вински центар

Општина Беочин ставила је на јавни увид Нацрт плана детаљне регулације за изградњу путничког пристаништа у Баноштору, који је израдио ЈП „Урбанизам” Нови Сад.
d
Фото: Dnevnik.rs

„Дневник” о тој теми први писао пре две године када смо и посетили винарију „Фрушкогорски виногради” у Баноштору, која се налази одмах иза Римокатоличке цркве Светог Рудолфа, која треба да постане мултифункционални и вински центар.

Председник општине Беочин Митар Милинковић каже за наш лист да су израду техничко-пројектне документације добили новчану помоћ од 20 милиона динара од виших нивоа власти.

– Тешко да ће изградња пристаништа почети у овој години због других великих инвестиција које имамо, али и свих испитивања које је неопходно обавити пре почетка саме градње – каже Милинковић. – Новац смо добили за израду документације, пројекта и планова, добра вест је да је то завршено и стављено на увид јавности. План је и да се надомак пристаништа прави мултифункционални простор унутар старе Римокатоличке цркве, који би туристи који пристају великим крузерима могли обићи.

По његовим речима, изградња међународног пристаништа у Баноштору имаће позитиван утицај не само на њихову општину већ и цео сремски регион, па и чак и општину Сремска Митровица.

Фото: Dnevnik.rs

– Туристи након што пристану имају свашта да обиђу: манастире, винарије, Фрушку гору, и туризам би врло заживео у овом делу, то би свакако било значајно и за привреду – сматра Милинковић.

Документација ће бити на увиду до 14. фебруара, а циљ је да се утврди локација и дефинишу правила уређења и грађења међународног путничког пристаништа, које ће бити отворено за међународни саобраћај, те омогућити боље позиционирање туристичке понуде Беочина.

Новац смо добили за израду документације, пројекта и планова, добра вест је да је то завршено и стављено на увид јавности. План је и да се надомак пристаништа прави мултифункционални простор унутар старе Римокатоличке цркве (Митар Милинковић)

У Нацрту плана се наводи да је Баноштор, захваљујући повољном туристичко-географском положају, геоморфолошким и климатским приликама, Дунаву, као и доброј саобраћајној повезаности с Новим Садом (подсећамо да је у плану и изградња „зелене стазе” за пешаке и бициклисте уместо старе пруге од Новог Сада до Беочина), али и осталим насељима у окружењу.

Фото: Dnevnik.rs

У Нацрту се даље наводи да општина Беочин нема довољно смештајних капацитета.

Пристаниште треба да се гради на делу грађевинског подручја насеља Баноштор и акваторије реке Дунав на површини од 5,79 хектара, а локација је центар Баноштора, одмах прекопута старе разрушене цркве. План је да плато буде широк 42 метра и дугачак 143,5, с косом обалоутврдом. На копненом делу градиће се саобраћајно-манипулативни плато, односно паркинг-површине за аутобусе и путничке аутомобиле и саобраћајни прикључак на пут државног реда, док ће водени део имати понтон и силазну рампу до њега.


Обнова Цркве Светог Рудолфа

У комплексу Римокатоличке цркве, изван црквене порте, предвиђена је изградња објекта у којем би се нашли допунски садржаји будућег мултифункционалног културног центра, што поврђује и Башић.

Он је пре готово две године рекао за наш лист да су Цркву Светог Рудолфа добили на вишедеценијско коришћење од Католичке цркве да би зауставили њено пропадање, вратили првобитни облик и у њој формирали центар за истраживање винске културе. Поврђује да је тако и данас и да се план није нимало изменио.

– Предвиђено је да се у цркви одржавају представе, концерти, предавања, изложбе, винска такмичења и дегустације, сајмови, као и да се формира фрушкогорски вински архив јер, ако је веровати историјским изворима, Фрушка гора је прво место ван територије старог Рима на којем су Римљани засадили винову лозу – рекао је Башић. – Значај таквог објекта превазилази границе Баноштора и значиће много јер ће се Баноштор уписати у светске туристичке карте, а верујем да ће Фрушка гора у наредном периоду бити прекривена воћњацима и виноградима.


Нацрт је детаљно урађен, па предвиђа и уређење површине на којој ће се држати контејнери и канте за привремено одлагање отпадних материја, а планиран је и објекат намењен повременом боравку царинске службе, полиције, надлежних инспекцијских служби, боравку помоћног особља пристаништа, као и пратећим садржајима за туристе с бродова.

Предвиђа се да ће до 2030. године у новом пристаништу стати 207 бродова, од чега 124 из међународног саобраћаја, а 83 из унутрашњег.

– Да од свих крузера и бродова који плове Дунавом пристане у луку сваки други-трећи, то би већ био велики успех – сматра председник општине Беочин. – У самој документацији стоји да до 2025. године просечно пристану два пловила у три дана, а након тога једно дневно.

Фото: Dnevnik.rs

Предвиђена је и да се реконструише Римокатоличка црква, која ће заправо бити веома лепа слика за путнике који буду пристајали. И данас, иако у лошем стању, свим пролазницима скреће пажњу. Црква би требало да постане мултифункционални културни центар с могућношћу дегустације вина, по којима је тај крај надалеко познат.

Власник „Фрушкогорских винограда” Гордан Башић, који је добио дозволу од Ватикана на коришћење цркве у периоду од 99 година, каже да не може да нам потврди када би радови могли почети.

– Сад је усвојен урбанистички план за Баноштор и када прође јавни увид, то је заправо почетна тачка за све даље планове и радове – каже Башић.

Предвиђена је реконструкција и пренамена објекта Римокатоличке цркве у којем би се, у оквиру мултифункционалног културног центра, одржавале дегустације локалних производа и проучавање винске културе, као и концерти и изложбе, у циљу развоја промоције туризма и културе.

– По плану, у оквиру пристана биће туристичка понуда, а црква је само један део, није носилац свега што ће бити понуђено туристима – каже Башић за наш лист.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести