Бенедикт: Приступни преговори нису замрзнути

БЕОГРАД: Приступни преговори Србије и ЕУ нису замрзнути, рекао је данас вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, истакавши да је наша земља у протеклих неколико година значајно напредовала на путу ка ЕУ.
benedikt, tanjug rade prelic
Фото: Tanjug (RADE PRELIC)

Он је на панелу "Регионална сарадња на европском путу", у оквиру „Бечких економских разговора - београдски састанак 2017", нагласио да су шефови држава и влада и ЕУ потврдили подршку процесу приступања земаља региона Западног Балкана Европској унији.

Бенедикт се није сложио са оценом члана председништва СЕС Мирољуба Лабуса, говорника на истом панелу, да су приступни преговори замрзнути.

„Преговори са ЕУ нису замрзнути, можда дуго трају, због реформи. Међутим не би било добро за Србију да приступни ЕУ неспремна", рекао је Бенедикт.

Према његовом мишљењу, Србија је, откако је пре четири године дошао у Србију, направила значајан напредак. 

"Није на ЕУ да прави напредак, већ на Србији да у корист својих грађана спроводи реформе“, поручио је Бенедикт.

Отворено је више поглавља, али, што је важније, спроведене су реформе, подсетио је он.

Бенедикт је поновио став да нису могуће никакве пречице на путу ка ЕУ, јер су критеријуми за чланство јасни и нису мењани.

Изразио је уверење да се Србија добро позиционирала у економском смислу и да су реформе које је спровела у протекле три године помогле да стабилизује ситуацију, допринесе привлачењу инвестиција и остварењу привредног раста.

Навео је да Србија тесно повезана са привредом ЕУ, јер више од две трећине трговине остварује са Унијом, а у тој трговини импресиван је раст извоза Србије на европско тржиште.

Правећи паралелу говорећи о економској сарадњи са Русијом Бенедикт указује да, на пример, свега шест одсто пољопривредног извоза иде у ту земљу, а да велика већина пољопривредних производа иде на тржиште ЕУ.

„Верујем да је Србија на добром путу, а добра вест из ЕУ је да, ако Србија спроведе потребне реформе и ако буде сидро стабилности, што желимо, може очекиват позитиван одговор. Брзина зависи само од Србије“, нагласио је Бенедикт.

Указао је да неке реформе не могу да се спроведу преко ноћи, наводећи као пример владавину права.

„Знамо да су те реформе тешке и да је потребно много времена за њихово спровођење. Неопходне су и уставне промене по питању избора правосудних органа. Не може то да се деси у једном дану“, објаснио је Бенедикт.

Европска комисија, према његовим речима, ради са Србијом и њеном админстрацијом, цивилним друштвом, правосуђем у циљу спровођења реформи како би земља напредовала.

Те реформе, како додаје, се подржавају и великом свотом новца – 200 милиона евра годишње, које ЕУ донира Србији.

Такође је подсетио да је уз помоћ ЕУ, после поплава у Србији обновљено 75 мостова, те да се помоћ пружа и у изградњи нових судова.

Он је изразио уверење да ће Србија свакако пре 2030., датум који је претходно навео Лабус као модератор панела, постати чланица ЕУ.

Скуп "Бечки економски разговори - београдски састанак" организују Бечки економски форум (ВЕФ) у сарадњи са Савезом економиста Србије (СЕС).

Надамо се да неће бити нових избора

Бенедикт је истакао данас да се нада да у Србији у наредном периоду неће бити избора, како би фокус могао да буде на реформама.

У Србији се у последње време сваке године одржавају избори, што, како је рекао Бенедикт на Београдским разговорима у оквиру Бечког економског форума, значи долазак на власт нове владе, а то са собом доноси успоравање спровођење реформи. 

„Надамо се да ће сада, после председничких избора, наредни период бити без избора, како би могли да се у потпуности фокусирамо на реформе", закључио је он. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести