Брнабић: Можда је то Јеремићу била нормална земља...

БЕОГРАД: Да ли је нормална земља у којој је 600.000 људи остало без посла, медицинске сестре и техничари радили за 30.000 динара, а најважнији музеји у земљи били затворени, упитала је данас премијерка Ана Брнабић, коментаришући изјаву Вука Јеремића да ће, када се промени актуелна власт, Србија постати "нормална земља".
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

"Можда је то по њему нормална земља, можда је била нормална њему, али не за све остале људе у земљи", рекла је Брнабић за ТВ Пинк, коментаришући јучерашње гостовање једног од лидера Савеза за Србију на Радио телевизији Србије.Подсетила је да су у време бивше власти, минималац био 45 одсто нижи него данас, додајући да је данас 30.022 динара.

Додала је да је у то време Србија била земља у којој су била затворена два важна музеја, Народни музеј и Музеј савремене уметности и истакла да је већ раније говорила да је то био "културни геноцид" над нашим народом.Брнабић је казала да у време бивше власти школе у нашој земљи не само да нису биле повезане на интернет, него нису имале тоалет.

"Та политика сасвим јасно показује зашто је на председничким изборима добио 200.000 гласова грађана", рекла је Брнабић.Приметила је да је већ током гостовања на Јавном сервису покушао да "уређује програм" те телевизије, јер је, како наводи, препоручивао кога све треба позвати да гостује, бирао питања, и новинару говорио "хајде сада да пређемо на друго питање"...

"Тако сте могли да уређујете РТС у време када је Јеремић, који данас критикује Јавни сервис, био рекордер у Дневнику 2. Он је једне године гостовао укупно 18 пута у Дневнику 2, а данас критикује Александра Вучића који је ове године можда гостовао два до три пута", навела је Брнабић.

Каже да је највише изненадила изјава Јеремића да "Александар Вучић интимно воли да га пореде са Хитлером", додајући да то није само увреда за председника Републике, већ и за све људе који подржавају његову политику и његов рад."Беспредметно је то коментарисати, срамота је само његова и тима људи који су око Јеремића", рекла је Брнабић.

На изјаву Јеремића да је обављао "функцију на највишој позицији на свету" - председника генералне скупштине УН, премијерка каже да се "насмејала" и прокоментарисла да су можда важније функције председника Кине, председника САД, функција коју обавља немачка канцеларка, председник Русије...

"Знате ко је сада на тој функцији - нигериски политичар Тиђани Мухамед Банде, који је врстан политичар, али Јеремићу неко треба објаснити да то није најважнија функција на свету да Јеремић себе не би називао "председник света"", подвукла је Брнабић.

Упитана да прокоментарише бојкот избора од стране Јеремића, премијерка каже да је он на председничким изборима имао свега 5,66 одсто гласова, а да сада "малтеретира" водитеље на РТС-у тиме кога треба да позову и чиме да се баве.

"Зашто би био Јеремић на РТС када је на председничким изборима освојио 206.000 гласова, што је много мање од Луке Максимовића Белог који је имао око 345.000 гласова. Зашто Бели није на РТС пошто је много озбиљнији кандидат?", запитала је Брнабић.

Навела је да Јеремић претходно није учествовао на парламентарним изборима јер се тада кандидовао за функцију генералног секретара УН и молио Вучића као премијера за подршку."Добио је ту подршку од Вучића и тада му Вучић није био диктатор", рекла је Брнабић и додала да је Вучић хтео да подржи неког из Србије за ту фунцију у УН.

Нагласила је да се ту види лицемерје Вука Јеремића.Брнабић је о иницијативи мали Шенген рекла да ће резултати зависити највише од тога колико будемо успели брзо да је импелементирамо и колико земаља у региону се буде укључило.Каже да би мали Шенген могао да допринесе привредном расту наше земље од 0,5 до 0,7 одсто.

"Да смо раније имали ту иницијативу, а сада постоји разумевање одеђених партнера за ту инициајтиву, ми би имали 4,5 одсто привредни раст на крају ове године уместо четири одсто, колико се надам да ћемо достићи".

Брнабић је коментаришући оптужбе да је мини Шенген велика теорија завере и да се то прави да би овде имали велику мигрантски центар јесте плашење људи мигрантском кризом, као да они не могу да дођу у било коју земљу ако пређу границе.Премијерка је напоменула да српска војска и полиција раде заједно са Фронтексом на заједничкој еворпској политици застите граница, како би заштитили Србију.

Брнабић: Конкретни пројекти и план економских реформи

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће у програму ''Србија 2025'', који ће са председником Србије Александром Вучићем представити у суботу, бити изложен план даљих економских реформи и конкретни пројекти које грађани могу да очекују наредних година.

Премијерка је рекла да су она и председник Вучић јутрос имали састанак са представницима Светске банке на којем су, како каже, разматране нове структурне реформе које би довеле до годишњег раста изнад пет одсто и бржег раста плата, пензија и минималне цене рада него у периоду од 2016.године.

''Наставићемо да радимо на побољшању услова за пословање како би привреда могла да издржи већу минималну цену рада. Радићемо то заједно са синдикатима и привредом да бисмо имали предвидиво пирвредно окружење, важно је да привредници осете пословну сигурност у Србији'', навела је Брнабић.

Нагласила је да ће плате током 2020. године континуирано расти, као и да ће наставак економских реформи зависити и од резултата парламентарних избора који ће бити одржани на пролеће следеће године.

''Верујем да ми имамо резултате и да ће грађани СНС-у дати велико поверење да наставимо рад'', казала је премијерка.

Говорећи о резултатима, Брнабић је навела да је плата доктора специјалисте 2012.године износила 67.000 динара, док је данас више од 96.000 динара што је, каже, раст од 42 одсто.

Указала је да су паралелно са повећањем плата у здравству спровођене мере фискалне консолидације и да су данас плате на здравим основама и да не проузрокују додатни дефицит у буџету.

Како је рекла, 2012. године затечено је катастрофално стање у болницама, а у време садашње владе први пут је, истакла је, комплетно изграђен један клинички центар, и то у Нишу.

Додала је да су у току радови на Клиничком центру Србије и на изради тендерске документације за Клинички центар Крагујевац и најавила да ће у фебруару бити потписан уговор са извођачима радова за Клинички центар Војводине.

''Све то радимо са суфицитом у буџету у повећањем плата од 42 одсто за лекаре. Плате медицинских сестара су повећане за 52 одсто и данас су око 42.000. Ми знамо да то није довољно, али радимо све да их и даље повећавамо'', рекла је Брнабић.

Премијерка је казала да је од 2014. године урађено и 323 километара аутопутева, да је завршен је комплетан Коридир 10 и урађен аутопут Милош Велики до Чачка.

Навела је да је започето и 275 километара нових аутопутева и брзих саобраћајница и подсетила да је најављено да ће до краја 2021. бити отворен аутопут до Пожеге.

''Наставићемо са тим и то је оно ће што грађани Србије моћи да виде у наредним годинама'', поручила је Брнабић.

Брнабић:  СзС неће на изборе јер нема политику

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да Савез за Србију (СзС) нема политику и да због тога не желе на изборе, да не знају да ли су за пут Србије ка ЕУ или не, као и да немају никакво решење за КиМ.

"Сутра да кажемо - даћемо све што желите да изађете на изборе, они никада неће на изборе, јер немају политику. Они не знају да ли су за ЕУ или не, немају никакво решење за КиМ. Да ли сте чули синоћ од Вука Јеремића приликом гостовања на РТС, осим критике на рачун Александра Вучића, неко решење", рекла је Бранабић.

Она је, гостујући на ТВ Пинк, рекла да је Србија за време ДС била посвађана са свим земаља у региону и на свету, да у нашу земљу нико није долазио и да је познато како је неславно завршена посета Ангеле Меркел.

Данас су, каже, односи са Немачком никада бољи, а немачке компаније запошљавају више од 60.000 људи.

"Све што ми радимо мора да се огледа у конкретним резултатима за грађане Србије - отворена радна места, боље плате, боље здравство, бољи путеви. Ми не водите политику коју је водио тада министар спољних послова (Вук Јеремић), како су га звали ''министар на стероидима'', који је само лобрао за себе", рекла је Брнабић.

Додаје да Јеремић није током путовања као министар спољних послова лобирао за непризнавање независности Косова, већ је лобирао за себе "да се врати у Њујопрк", а све о трошку грађана Србије.

Данашња власт, како је рекла, успела је да 17 земаља повуче признање.

За Вука Јеремића каже да је "политичка Клеопатра", јер је више пута покушавао да предвиди шта ће се десити на политичкој сцени, али да се све, додаје, испоставило као нетачно.

Предвидео је, наводи, да ће 4. новембра 2018. године бити референдум, јер ће до тада Вучић признати Косово, те да ће бити референдум само да грађани то потврде, али да се то није десило.

Наводи да СзС мора да разуме да Вучић има подршку више од 55 посто грађана Србије, јер има резултате и не плаши да каже да је негде погрешио.

Део опозиције, како је рекла, критикује их због градње Моравског коридора и Коридора мира, тврдећи да је то бацање пара.

Она је упитала зашто део опозиције мисли да грађани Крушевца, Врњачке бање, Трстеника, Прокупља, Куршумлије нису довољно добри да имају ауто-пут и да су грађани другог реда.

"Немају ни план и програм, немају критику, осим те не треба градити ауто путеве. За њих постоје грађани првог и другог реда", навела је она и додала да су за време власти ДС министри и председник били као "богови који су ходали земљом", а да је то данас другачије, да се обилазе села, разговара са људима о проблемима, који се решавају.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести