Србија обележава Дан државности

ОРАШАЦ: Централном државном церемонијом у Орашцу, са које је поручено да треба да будемо храбри и одлучни у превазилажењу препрека као што су били наши преци, Србија је данас обележила Сретење, Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.
1
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Председница владе Ана Брнабић поручила је да су преломни догађаји из историје важни за разумевање овог тренутка у којем се Србија поново суочава са изазовима, изборима и одлукама које ће креирати будућност, као и да се не треба плашити изазова или неуспеха, већ да би требало бити храбар и одлучан у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били. 

"Мењамо Србију и градимо бољу будућност за све наше грађане. Наша визија будућности је модерна Србија", додала је Ана Брнабић на прослави Дана државности Србије у Орашцу.

Како је рекла, одрживи развој, привредни раст, бољи животни стандард и квалитет живота за грађане оно је на чему се свакодневно посвећено ради.

"Стварамо нове могућности за будуће генерације. Грађане смо поставили у центар наше политике. Стварамо јаку економију. Мењамо слику Србије у свету", истакла је српска премијерка.

Она је нагласила да је политика коју Србија води - политика сарадње са свим партнерима, спремност на дијалог и компромис у решавању свих отворених питања, уз пуно поштовање националних интереса Србије. 

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су Срби с правом окупљени око данашњег датума и идеје државности, слободе, националног јединства, обавезе да се сачува мир и очува српски идентитет.

Она је рекла да је за живот у слободи и миру плаћена превелика цена и да је зато наша обавеза да не заборавимо жртве и да храбро корачамо у будућност, вредно радимо и градимо земљу и чувамо идентитет и језик.

"Дужност је наше политичцке генерације и оних који долазе после нас да учимо из историје и заједнички чувамо мир, да слободу не бисмо више никада плаћали људским животима”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ће се залагати да сарадња Србије и РС буде све јача и интензивнија и да треба да буде у интересу Србије и Српске, а не на штету других или упрена против других.

“Та сарадња треба да потврди нашу блискост и дужност да радимо заједно стварајући боље услове за животе наших грађана”, рекла је Жељка Цвијановић и додала да је захвална на подршци Србије РС, и у финансијском и у сваком другом смислу.

Она је рекла и да су односи Србије и РС на највишем могућем нивоу и да у будућности могу бити само снажнији, додајући да ће време пред нама бити време изазова и да зато треба да негујемо сарадњу.

Председница Владе Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић положе су ловорове венце на споменик вожду Карађорђу у Орашцу.

Обележавању су присуствовали и министри Бранко Ружић, Зоран Ðорђевић, Ненад Поповић, посланици, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, начелник Генералштаба и представници Војске Србије, свештенство, представници амбасада и дипломатског кора.

Државна церемонија почела је служењем помена Карађорђу и устаницима, који су на Збору у Орашћу пре 215 година одлучили да покрену Први српски устанак.

Помен је служио владика шумадијски Јован са свештенством, након чега су Ана Брнабић и Жељка Цвијановић положиле венце.

Церемонији у меморијалном комплексу у Орашцу присуствовали су грађани који су носили српске заставе, а завршена је културно-уметничким програмом и песмом "Востани Сербије".

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ðорђем Петровићем - Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука.

Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, изведена је почасна артиљеријска паљба у Београду, на Савској тераси на Калемегдану.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Поштујте претке, фашизам неће проћи

Наиме, док се премијерка обраћала, једна група људи, која је носила заставу Двери и СНП Наши, звиждала је и узвикивала - "издаја", "издали сте Косово" и "одлазите".

Брнабић је, током говора, рекла да су данас у Орашац неки дошли да звижде, данас када, како каже, треба да покажемо јединство и заједништво у борби за бољу будућност.

"То треба да покажемо због наших предака, али данас имамо овде оне који звижде, а то је њима на част. Ми ћемо се борити и, гарантујем вам, што сте ви гласнији, то ћемо се ми борити јаче", рекла је Брнабић.

Пошто је та група, која је држала и транспарент са написом "вучићу, издао си Косово", наставила са звиждуцима, премијерка им се још једном обратила, на крају, позивом да поштују претке и поруком да фашизам никада неће победити у Србији.

"Вама, који сте дошли овде, да на овај свечани дан и ово свето место, звиждите, не испоштујете претке и не чујете шта радимо за будућност... Видим заставе које носите. Фашизам у Србији никада неће побетити. Борићемо се против фашизма, као и сви наши преци", рекла је она.

Брнабић је навела да је Србија много пропатила због фашизма и претрпела велике жртве.

"Нећемо то толерисати. Молим вас још једном да испоштујете своје претке и државу", рекла је Брнабић и навела да се она поноси земљом и ониме што је Србија данас.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести