Брнабић: Нема наговештаја крају лажним дојавама о постављеним бомбама

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да нема наговештаја да ће лажним дојавама о постављеним бомбама ускоро доћи крај и истакла да надлежне институције настављају борбу против "таквог вида хибридног рата".
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је најавила да ће државни врх ускоро имати састанак на којем ће се разматрати евентулано формирање јединственог тима у који ће бити укљуцене службе безбедности МУП-а и Војске Србије и Канцеларија за ИТ са циље, како је рекла, да се централизују сви ресурси.

"Тешко да ово може да се заустави јер је јако добро организовано, долазе из много земаља са различитих сервера, али ми настављамо да се боримо против тога 24 сата седам дана у недељи", рекла је Брнабић у емисији на ТВ Б92.

Додала је да се штите све државне институције, подаци грађана, банкарског сектора, привреде, царине и све што, како каже, покушава да се нападне хакерским нападима.

На констатацију да опозициони медији тврде да држава није тражила помоћ Европола у расветљавању лажних дојава, а да је та међународна организација саопштила да је Србија тражила помоћ и на питање у чијем је интересу да се шире лажне информације о томе, Брнабић је приметила да када Европол демантује, ти медији не кажу ништа на то, већ, како каже, наставе са својим лажима.

Коментаришући тврдње да лажне дојаве долазе "из домаће кухиње", да су пропаганда власти и да власт од тога профитира, Брнабић је казала да свако ко мисли да такве ствари на било који начин доносе корист Александру Вучићу или Влади Србије "није при здравом разуму".

Нагласила је да се Србија налази у озбиљној, тешкој и комплексној ситуацији, пре свега политички, и да мора да бранимо своје интересе и нађе начин да се, како каже, настави раст и развој, сачувају радна места и настави раст плата и пензија.

На констатацију да опозиција спочитава председнику Вучићу да причом о глобалном сукобу шири панику међу грађанима и говори о несташици хране, Брнабић је казала да је задатак озбиљних државника и политичара да грађанима каже истину, а не да улепшава и крије.

Навела је да су изјаве Вучића увек биле јасне и да је говорио да ће Србија имати довољно хране, али да ће у свету бити несташице.

Премијерка је казала да последњих дана скоро сви светски званичници такође рекли да ће бити ужасних несташица хране и да свету прети глад, пре свег Африци, али и другим континентима, укључујући и Европу.

"Забринути су за блокирање украјинских лука, да ли ће моћи да се извезе пшеница, кукуруз и друге намирнице из Украјине. Ако не, криза ће бити већа. То је све председник Вучић причао пре месец или чак два месеца и то се потврдило као тачно", рекла је Брнабић.

Нагласила је да ће Србија имати довољно хране и да је наша држава прва говорила о робним резервама и да ће набавити оно што нема, што је, каже, и учињено.

"Тада су такође причали да је то глупост и да се шира паника, иако су председник Републике и влада најодговорнији да наши грађани не буду гладни и да, колико год да ескалира сукоб у Украјини, будемо безбедни у том смислу јер то зависи од нас. То није као гас, за који морамо да се ослањамо на друге", рекла је Брнабић.

Посета Мишела потребна да се покаже веза Србије и Европске уније

 Ана Брнабић је оценила  данас да је посета председника Европског савета Шарла Мишела била потребна да би, како је рекла, грађани Србије видели да постоји суштинска и дубинска веза ЕУ и Србије, а не само притисак.

Премијерка је рекла да је захвална Мишелу на посети и на томе што је, каже, провео значајно време у Београду.

''''Не слажемо се по свим питањима, али су односи Србије са ЕУ суштински и стратешки'''', рекла је Брнабић у емисији на ТВ Б92 и навела да је 70 одсто страних, директних инвестиција у Србију из земаља чланица ЕУ, а да је око 66 одсто нашег извоза у ЕУ.

Истакла је да је посета Мишела и потписивање уговора са ЕУ о додатних око 85 милиона евра за улагање у српски стартап екосистем и иновативне компаније, најбољи начин да се покажу позитивне стране сарадње ЕУ и Србије.

Брнабић је рекла да разговори између Мишела и председника Вучића нису били нимало лаки и да су двојица званичника највише разговарали о темама о којима Србија и ЕУ нису сагласне, а у којима је, како каже, председник Вучић аргументовано брани позиције Србије.

Премијерка је коментарисала и изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у којој је председника Вучића назвао аутократом и навела да човек који је, како каже, Србима на КиМ у 2022. години укинуо основно људско право, право на изборе, нема право да прича о аутократским режимима.

"Курти је на турнеји у САД у нади да це успети да закаже неки састанак, а не делује ми да то иде тако најбоље. Једино што остаје је да напада Александра Вучица који је извор његових фрустрација", рекла је Брнабић.

Додала је да је много важније за све, па и за албански народ на КиМ, да се Курти фокусира на преговоре између Београда и Приштине јер је то, нагласила је, једини начин да се обезбеде мир и стабилност и бољи квалитет живота свих који живе на овим просторима.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести