Чије су наше њиве

Заталасала се војвођанска политичка сцена због Предлога закона о пољопривредном земљишту. Тај документ, који је ушао у скупштинску процедуру,

предвиђа и то да се издаје у закуп државно пољопривредно земљиште на 30 година, а како критичари предлога кажу “без икаквог критеријума”. С друге стране, наредне године ступа на снагу одредба Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) који је потписан 29. априла 2008. године између Србије и ЕУ. Тај међународни уговор предвиђа и продају земље странцима. Србија, наравно, није једина држава, која је тај уговор потписала. На путу ка приступању ЕУ потписале су га и друге државе, али су усвојиле и строге критеријуме према којима земљиште, као необновљиво национално благо, могу да купују странци. Лига социјалдемократа Војводине тражи од државе да уради исто и правним прописима заштити земљиште и сељаке, и у ту сврху је кренула у прикупљање 100.000 потписа.

–  Иако време тече, Министарство пољопривреде не чини ништа по том питању, али зато мења закон тако да себи даје дискреционо право да без икаквог критеријума, правним лицима издаје 30 одсто државног земљишта у свим локалним самоуправама на рок од 30 година?! – каже за “Дневник” генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш. – У Војводини су хиљаде породица, малтене половина пољопривредних газдинстава упућена делимично, или искључиво на државно земљиште. Постоје села која чак и немају приватно земљиште у свом атару, него су живела и живе од закупа државног пољопривредног земљишта. Њих би то осудило на пропаст, зато тражимо да се Предлог закона о изменама и допунама закона о пољопривредном земљишту измени амандманима и прилагоди интересима малих и средњих пољопривредним газдинствима. Ако то не успе, онда да се предлог повуче.

Костреш сматра да то што Лига има јасно лидерство у вођењу иницијативе у заштити војвођанске земље и паора, гарантује да ће се учинити максимум и избећи да било ко од ње одустане.

– Као што смо пре четири године прикупили 30.000 потписа и зауставили годишњу регистрацију трактора, или када смо једини били уз пољопривреднике када им полиција није дала да иду у Београд, као што све ове године питамо где су њихове субвенције и како то земљорадничка пензија може бити мања од социјалне помоћи, тако ћемо и сад прикупити 100.000 потписа и учинити све да их држава заштити – наглашава Костреш.
Он каже да није време за страначке разлике и питања ко је где био до сада и да је свако добро дошао да ЛСВ подржи у борби за војвођанску земљу, паоре и село. Иницијатива лигаша није остала без деловања и коментара, јер изборна је година, када се сумирају резултати ко је шта радио, шта је постигао и шта је пропустио. Најпре је реаговала Демократска странка, са којом ЛСВ води покрајинску власт већ 15 година. У петак је била одржана ванредна седница Покрајинске владе на којој је усвојено шест амандмана на Предлог закона о пољопривредном земљишту. Ти амандмани су упућени Скупштини Војводини, која ће у уторак донети став о њима и уколико они буду прихваћени, биће упућени Скупштини Србије као амандмани Покрајинске владе и Скупштине Војводине.

- Покрајинска влада сматра да Законом о пољопривредном земљишту треба обезбедити неке инструменте којима би се на неки начин одредили услови под којима могу да купују нашу земљу. Странци не могу да купе земљу у Србији на лак начин него треба да испуне строге критеријуме. Тако су то урадиле и друге земље у ЕУ рецимо Мађарска, Пољска и Словачка – навео је за „Дневник“ потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, који је и председник Покрајинског одбора Демократске странке.

Он сматра да је други део приче о прикупљању 100.000 потписа страначка прича, али да су демократе одлучиле да се прикључе тој акцији па су позвале своје чланове и симпатизере да својим потписом подрже иницијативу лигаша.

- Јесте да је споразум потписан 2008. године и представља редован део нашег пута ка ЕУ. Није битна та стална прича ко је и шта закључио, битно је да поступимо као озбиљна земља, попут Мађарске, Пољске, Словачке и других земаља које су приступили ЕУ и донеле одређене мере за заштиту својих пољопривредника. То није супротно споразуму о придруживању то је у складу са праксом свих земаља које су биле на путу ка ЕУ – нагласио је Васин.

Опозициони посланици не споре да природне ресурсе треба заштитити, али амандмане Покрајинске владе нису коментарисали уз образложење да текст још нису добили. Они међутим, спочитавају Лиги и демократама да све до сада нису заштитили паоре и војвођанску земљу која је у протеклом периоду била продавана у бесцење па и странцима.

- Нека људи из ДС-а кажу да ли ће на протесте и у борбу за право пољопривредника да позову и своје пријатеље Мирослава Мишковића, Милета Јерковића и представнике свих других тајкуна? – прокоментарисао је акцију ДС и ЛСВ посланик Српске напредне странке у Скупштини Војводине Миленко Јованов и упитао демократе да ли ће Мишковић доћи трактором или комбајном да подржи ДС?

Јованов каже и да је ДС омогућила највећим тајкунима и криминалцима да купују стотине и стотине хектара најплоднијих ораница у Војводини.
- ДС је омогућила заједно са својим коалиционим партнером ЛСВ да странци купују државно земљиште од њихових тајкуна, којима су војвођанску земљу одавно већ продали и који су пољопривредне комбинате уништили, раднике отпустили и сада ту земљу обрађује много мањи број људи колико је било запослено. Они се хвале како су дали 15 милиона за сточарство ове године, потписали су уговоре, а нека кажу грађанима да истовремено у односу на тих 15 милиона зашто троше 340 милиона за запрашивање комараца, а милијарду и 100 милиона дају својим невладиним организацијама. И тако виде пољопривреду ДС и ЛСВ – сматра Јованов.

Са друге стране Патриотски блок којег чине Демократска странка Србије и Двери позвали су ЛСВ и ДС да се придруже њиховој иницијативи прикупљања потписа грађана о томе да ли Србија треба да наставља преговоре о придруживању ЕУ. Борко Илић потпредседник ДСС-а каже за „Дневник“ да не разуме људе из ДС и ЛСВ који мало мало па „по своје мишљење отрче у Брисел и пуна су им уста ЕУ, како се залажу за европске вредности што подразумева и Споразум о стабилизацији и придруживању, који су они потписали и дигли руке да може да се продаје земља у Србији странцима.“

- Сада када су видели да су војвођански паори дигли глас против нелојалне конкуренције из ЕУ, када се заталасала Војводина стандардно се Чанак и демократе у Војводини сете војвођанског питања. Сете се само када је то њима у интересу за изборе. Не могу да буду и за ЕУ, а да се истовремено у Србији популистички служе лажима да су за то да се не продаје војвођанска земља – сматра Илић.

Ержебет Марјанов

„Не желимо провокације и сукобе”

Након што је лидер демократа Бојан Пајтић најавио и могућност организовања протеста и позив упутио свом коалиционом партнеру, Костреш је у име ЛСВ  тај позив одбио:

– Наша идеја није прављења провокација, нити сукоба, него управо супротно: уједињавање људи у заштити наше земље. Ми од протеста не бежимо, нити их се бојимо, али нећемо улазити у тај тип поларизације односа јер не желимо да проблеме пољопривредника злоупотребимо у политичке сврхе за то да би Лига добила пар хиљада гласова више – наводи Костреш, уз напомену да је Лиги социјалдемократа Војводине најважније да се питање системски реши и да војвођански паори на буду надничари на својој земљи.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести