Да ли је размена територија ”камен спотицања” ЕУ и САД?

БРИСЕЛ: Министри спољних послова ЕУ би на састанку 23. марта требало да именују Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У писму које је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел упутио министрима спољних послова ЕУ, а у које је Тањуг имао увид, за Специјалног представника ЕУ предлаже се министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, а земље чланице позивају да што пре донесу одлуку о томе.

У дипломатским изворима у Бриселу очекују да ће Лајчак по именовању имати задатак да ради проналажењу решења које неће подразумевати размену територија.

”Основа мандата новог Специјалног представника ЕУ биће да у моје име посредује у дијалогу Београда и Приштине и ради на свеобухватној нормализацији односа кроз постизање правно обавезујућег споразума који ће се односити на сва отворена питања међу странама”, стоји у писму које је Жосеп Борел послао шефовима дипломатија ЕУ крајем фебруара.

Поводом изгледа за наставак дијалога Београда и Приштине, који је блокиран више од годину дана увођењем приштинских такси на робу из централне Србије, у Бриселу наглашавају да је ”наставак хитно потребан”, а ”тренутно стање неодрживо”.

”Косово треба да укине таксе, а први кораци премијера Куртија морају да резултирају спензијом тарифа. Сви напори, посебно земља чланица ЕУ, важни су како би се наставио дијалог под покровитељством ЕУ”, каже за Тањуг портпарол ЕУ, Петер Стано.

И док ЕУ не жели да званично коментарише очигледне разлике у приступу Брисела и Вашингтона када је реч о активностима на укидању приштинских такси као предуслова за наставак дијалога, у дипломатским круговима у Бриселу се може чути оцена да ЕУ не жели да до споразума Београда и Приштине дође ”пошто-пото” односно да се ”због брзине у питање доведе супстанца”.

”Док је Вашингтон спреман да изврши додатни притисак и прихвати сваки договор две стране којим би се окончало ”косовско питање”, за ЕУ односно Немачку и даље је неприхватљива идеја о могућој промени граница као делу решења. Очекује се да ће и нови Специјални представник имати такве инструкције када почне са својим мандатом”, наводе извори Тањуга у Бриселу.

Једна од оцена је да ЕУ управо због противљења идеји о размени територија, око чега је Берлин изричит од почетка, настоји да подржи новоизабраног премијера привремених косовских институција Албина Куртија који је, за разлику од председника Хашима Тачија, ”апсолутно против” таквог решења.

”Истовремено,Тачи критикује улогу ЕУ у целом процесу и ослања се на улогу и интересе Вашингтона коме је прихватљива идеја о брзом решењу које може подразумевати и размену територија” ,наводе познаваоци прилика.

Иако нема званичних изјава о томе, у Бриселу указују на могућност да Курти, управо због разлике у ставовима Берлина и тренутне администрације у Вашингтону по питању коначног решања за односе Београда и Приштине, може имати ”једнострану подршку” у ”одуговлачењу” потпуног укидања такси које би водило брзном наставку преговора.

”Опција о евентуалној промени на челу САД и промени става Вашингтона је ипак на ”далеком штапу”, а у обзир треба узети и чињеницу да утицај Ангеле Меркел све више опада како се ближи крају мандата, док се Емануел Макрон, као други важан чинилац ЕУ ставу према дијалогу Београд и Приштине, никада није изјаснио против идеје о размени територија”, закључују дипломатски извори Тањуга у Бриселу.

У европским дипломатским круговима наводе да након посете Вашинтону, предстојећа посета председника Србије Александра Вучић Берлину може бити од великог значаја за наставак процеса нормализације односа Београд и Приштине.

Указује се и на чињеницу да ће се у Берлину, за разлику од Вашингтона где је боравио председник тзв Косова Хашим Тачи, до краја марта наћи и премијер привременик косовских институција Албин Курти.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести