Дачић: Кампањом повлачења признања не радимо против Косова

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија кампањом повлачења признања не ради против тзв. Косова, већ да жели да натера Приштину да се направи неки компромис.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Они неће компромис, кажу нас је признало 116 земаља. ''Ајде сада да видимо колико их је признало? Беџет Пацоли ми се жалио да сам уништио његову каријеру и питао ме зашто радим све то око признања. Ми не радимо против Косова, већ да их натерамо да направимо неки компромис", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Наводи да је недавно био у посети земљама Пацифика и да са већином њих Србија није имала успостављене дипломатске односе.Са државом Науру у септембру су успостављени дипломатски односи, а и даље не постоје са државама као што су Самоа у Вануату.

"Не могу да се начудим шта су радили ови пре нас. Ако немамо успостављене дипломатске односе, то значи да немате никакве контакте са том земљом, да за ту земљу не постојите. Они признају Косово, а не признају нас. Ми смо то дозволили. И није таква ситуација само на Пацифику", нагласио је Дачић.

Додаје да се ради и са чланицама Унеска и Интерпола које нису државе, већ представљају територије, а који су гласали за улазак Косова у те организације, да се пребаце на "српску страну".

Упитан да ли ће Малдиви повући признање, Дачић је подсетио да је у њиховом парламенту покренута афера да је Косово дало два милиона долара за признање министру спољних послова.

"Ако неко мисли да ћемо ми дати два милиона да повуку признање, то није начин на који ми разговарамо. Тај што је признао Косово се спрема да буде против кандидат постојећем председнику Малдива и ту су нам се интереси поклопили", закључио је он.

Србија није извозила оружје Украјини, афером нападају Вучића

Србија није извозила наоружање у Украјину, нити је издавала дозволе за продају оружја земљама које су на црној листи, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да пласирана афера о продаји оружја има политичку и комерцијалну димензију, а да се у Србији користи да би се нападали Александар Вучић и Небојша Стефановић.

Са потпуном одговорношћу могу да кажем да никаквог извоза оружја није било, нити је иједна дозвола издата за Украјину, рекао је Дачић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

На констатацију да су аферу о извозу оружја пласирали бугарски сајтови и да је у међувремену Бугарска Саудијској Арабији продала оружје у износу од 30 милиона долара, Дачић је рекао да је реч о специјалном рату који има политичку и комерцијалну подазину, а који се на домаћој политичкој сцени користи да би се нападали Александар Вучић, Небојша Стефановић и српска министарства.

Права истина је да Србија не даје дозволе, ми не извозимо оружје у Украјину, нити смо наоружавали Исламску државу. Било добро да се зна, пошто сво то наоружање има ознаке, да ли је реч о нашем оружју и ако јесте, проверити из којег је то контигнента, односно, код ког је купца завршило, рекао је Дачић.

Како је појаснио, да би се извозило оружје из Србије, потребно је добити неколико дозвола, а једну од њих даје Министарство спољних послова, док остале издају Министарство трговине, МУП, Министарство одбране и БИА.

Дачић је навео да Министарство спољних послова проверава да ли је крајњи корисник коме се продаје оружје на листи забрањених земаља и нагласио да није одговорност Србије ако крајњи корисник, као што је Пољска, прода то оружје у неку другу земљу.

Крајњи корисници не могу да продају то оружје ако се не обрате нама и кажу да ће га продати неком другом. Нашем министарству се за то нико није обратио. Да ли је оружје из Србије завршило у Јемену, то није питање за нас, већ за оног ко је то оружје купио и где је био крајњи корисник, подвукао је Дачић.

На констатацију да се у медијима појавила спекулација да муницију коју Србија прода САД-у, Американци донирају Авганистану и другим земљама, Дачић је казао да има таквих случајева, али да то не сме да се ради ако се крајњи корисник налази на некој црној листи.

Чак смо и ми, из разлога солидарности у борби против ИСИС-а, донирали војну опрему Ираку да помогнемо борбу против Исламске државе. То није спорно, али крајњи корисник не сме да буде са црне листе, поновио је Дачић.

На опаску да се у јавности спекулисало како је српско оружје завршавало код Исламске државе и код Алкаиде у Либији, Дачић је казао да се поставља питање где ће

завршити било који производ који се извози у свет.

Када је реч о оружју, појаснио је, постоје међународна тела која се тиме баве, пре свега у УН, као што је комитет који се бави контролом земаља са црне листе и да ли им се извози оружје.

Како је рекао, у последњих пет година, колико је на челу Министарства спољних послова, Србију нико никада није упозорио да је за нешто одговорна и да нешто није урадила како треба.

Осврнуо се и на посланичко питање у Скупштини зашто Крушику није било дозвољено да извози оружје у Јерменију, подсетивши да је у време власти ДС-а државним компанијама било забрањено да извозе у Азербејџан, Јерменију, Грузију и Молдавију са образложењем да не бисмо имали проблема, али да су те забране постепено укидане, док су за Грузију још увек на снази.

Пре тога се дешавало да то оружје заврши у неким земљама, као што је Грузија, због чега се Русија бунила, рекао је Дачић.

Додао је да је из Јерменије до сада пет пута стигао позив за сарадњу у трговини оружјем, али да су сви упити одбијени јер, како је навео, Србија има споразум о стратешком партнерству са Азербејџаном.

Борис Тадић је потписао тај споразум, а није нормално да извозимо оружје земљи која ратује против државе с којом имамо стратешко партнертсво, рекао је Дачић.

Упитан да ли приватне компаније могу на своју одговорност да учествују у трговини наоружањем, Дачић је рекао да могу, али да не могу да извозе у земље са црних листа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести