Дачић: Приштина није спремна на договор 

БЕОГРАД: Србија са Албанцима хоће договор без прихватања њихових једностраних решења, изјавио је данас потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и додао да мисли да Приштина на то није спремна.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

Дачић је, одговарајући на питања Дипломатске академије из Беча, рекао да Београд хоће компромис, који ће, како је казао, уважити и српске и албанске интересе. 

Јер, рекао је Дачић, Косово је било центар Србије до пада под османску власт, а онда је насељавањем Албанаца дошло до промене верске и етничке структуре.

"За Србију је Косово централно место националне историје, Србија је настала на Косову, тамо је био први српски главни град - Призрен у којем је 1991. живело 10.000 Срба, данас у њему живи 23 Срба, у Приштини је живело 40.000 Срба, данас стотинак. То је легализација етничког чишћења Срба са простора Косова и Метохије", навео је Дачић.

Не може међународно право да се заснива на томе да ли је неко чланица ЕУ или не, односно да ли је нека земља у добрим односима са великим силама или не, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

"Неке земље су признале независност Косова и ми мислимо да је то велика грешка, јер то није смело да се деси пре него што се постигне договор", казао је Дачић.

Истакао је да међународно право не може да зависи од тога да ли сте добри са једном, другом, трећом... силом, већ да морају да постоје правила како се нешто може урадити.

Суштина проблема, објаснио је Дачић, је то да је неко на делу српске државе прогласио нову државу, а да тиме није нарушио основне поставке међународног поретка.

"Југославија као федерална земља се распала на шест држава, Косово није имало статус федералне јединице, било је провинција, односно покрајина као и Војводина. Албанци чине већину, они су без сагласности земље од које желе да се одцепе донели одлуку о проглашењу државе Косово", казао је Дачић.

Подсетио је да по принципу међународног права на самоопредељење имају право они народи који немају своју државу, а да је Албанци имају, те да су у овом случају припадници националне мањине у другој држави.

"И зато данас нико не треба да се чуди када албански премијер Рама говори о уједињењу Албанаца, зато сто је то циљ којим ће се ићи, неће имати две државе, имаће једну - Албанију, онај који оде на Косово може видети колико има чијих застава, готово и да не знају која је застава Косова, све су заставе Албаније", рекао је шеф српске дипломатије.

Говорећи о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије, Дачић је казао да Србија не може да верује да нико не може да убеди Приштину да укине таксе.

"Испаде да је Харадинај јачи и од Трампа и од Макрона и од Меркелове и Могерини или ту ипак има неких двоструких стандарда и игара испод стола", закључио је. 

Далеко смо од опасности по нестабилност у БиХ

Босна и Херцеговина је држава три конститутивна народа и два ентитета, а заједнички интерес је да се сачува стабилност у БиХ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, који сматра да у тој земљи нема опасности по нестабилност, упркос свим проблема који постоје.

Одговарајући на питања новинара Дипломатске акладемије из Беча, Дачић је рекао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, али истовремено се залаже за сва права српског народа, као конститутивног и не, како је рекао, само српског, већ и друга два конститутивна народа у оба ентитета БиХ.

Говорећи о ситуацији у вези војске БиХ, Дачић је рекао да та тема није део Дејтонског споразумам, већ да су одлуке о оружанм снагама те државе донете касније, након потписивања мировног споразума.

"Наш заједнички интерес је да се сачувамо стабилност у БиХ. Не бих могао да кажем да су изјаве (Жељка) Комшића или бошњачких представника биле много конструктивније у односу на Србију или српски народ и зато треба да се схвати да је БиХ заједничка држава три народа и два ентитета", казао је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести