ДНЕВНИК У ИРИГУ Ићи ће гондола из центра Врдника

Најважнија инвестиција коју спроводи локална самоуправа је гасификација општине, која је почела од Ривице ка Врднику јер се у Ривици налази мерна станица, цеви су провучене и у Ривици се сада прикључује становништво.
irig, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Вредност целог пројекта је око 6,5 милиона евра, каже у разговору за „Дневник” председник општине Ириг Стеван Казимировић.

– Истовремено с гасификацијом постављају се и оптички каблови за телекомуникације – каже Казимировић. – Урађен је Јазак и тренутно се ради Врдник, а у првој фази гасификације намеравамо да завршимо западни део наше општине, те ћемо на пролеће идуће године кренути на источну страну.

По његовим речима, ко год прође кроз Ривицу ка Врднику, видеће да је све раскопано, али је важно да се ради, упркос томе што је туристичка сезона у Врднику у пуном јеку. Казимировић каже да су радови на спа-комплексу подно Етно-села „Врдничка кула”, под називом „Фрушке терме” у пуном јеку и да је отварање најављено за 31. август.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Ко год прође кроз Ривицу ка Врднику, видеће да је све раскопано, али је важно да се ради, упркос томе што је туристичка сезона у Врднику у пуном јеку (Стеван Казимировић)

– Реч је о два хотела с више од 200 лежаја, с 9 базена, великим паркинг-простором за госте, а почела је и изградња „Стазе здравља”, која иде од центра Врдника до Етно-насеља „Врдничка кула”– каже Казимировић. – Ради се даноноћно, на градилишту је свакодневно и по 500 радника, а власник хотела је „Промонт група” из Новог Сада. То је тренутно највећа приватна инвестиција која се ради у нашој општини, каже Казимировић.


Источна страна чека јаког инвеститора

Ново Хопово, Старо Хопово, Гргетег, Велика Ремета су манастири у источној страни општине. И мада се тренутно развија западна страна, где је и Врдник, по предвиђањима, за три године почеће развој и источне стране општине Ириг.

– Довољно је да се појави један јачи инвеститор на источној страни и тај део ће заживети. На пример, вредност земљишта у Врднику и западној страни креће се око 1.000 евра по ару, док је у селима на источној страни десет пута мања, тако да ће то инвеститори искористити, само неко треба да буде први, као што је био случај с Врдником, јер први инвеститор подиже целу инфраструктуру, на коју се онда и остали ослањају – каже Казимировић.


– Када су „Фрушке терме” у питању, за нас је још важна чињеница да је код њих већ отворен конкурс за пријем нових радника и биће упослено око стотину, можда и више људи. У питању су кувари, конобари, спремачице, односно комплетно особље за два нова хотела, што нама много значи – истиче председник општине Ириг. – И у „Аква Премијеру” и „Врдничкој кули” ради више од сто радника, те нам развој туризма и понуда посла одговарају у сваком смислу.

Он сматра да је развој туризма на Фрушкој гори кренуо од Врдника, али да сама Фрушка гора има још много да понуди. Тренутно радимо пројектно-техничку документацију и услове за гондолу, која ће се такође налазити у Врднику и кретати највероватније од центра Врдника ка Врдничкој кули.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Ирижани сматрају да се испод земље баш на овим падинама Фрушке горе налази термално језеро

– Бушењем бунара видело се да термалних извора има и на другим местима. Недавно је један извор термалне воде пронађен и у општини Рума, те у нашој општини код Шатринаца, па се вероватно испод земље баш на овим падинама Фрушке горе налази термално језеро. У Врднику је откривено случајно, само зато што је ту био рудник па су копали, али је чињеница да термалне воде има и на другим местима на Фрушкој гори – каже Казимировић. – Рудник у Врднику је и престао да ради зато што је кроз окно почела да извире термална вода те је Покрајина одлучила да направи први хотел „Термал”. И даље је у власништву Покрајине и специфичан је јер је и болница за рехабилитацију, али има и базене с термалном водом, део за угоститељство.

– С летом се број становника у иришкој општини дуплира због великог броја викендица на обронцима Фрушке горе. По попису имамо 11.000-12.000 становника на територији општине, међутим, у летњем периоду тај број износи око 25.000 – тврди Казимировић. – На нашој територији имамо око 5.000 викенд-кућа, викендица, вила, како год их звали. До тог броја смо дошли након легализације. Ако се узме да их у кући борави по двоје, а „Термал” има око 1.500 лежајева, долазимо до те цифре од 25.000 људи.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он каже да ће крајем године имати и 2.000 лежајева (када буду радио и нови хотел у Врднику).

Појашњава да је њихова општина мала и када би велики инвеститори, као што је „Промонт група”, чекали на њих, радови би морали потрајати или би чак били заустављени.

– Пошто с „Промонт групом” имамо изузетно добру сарадњу, они учествују израдом пројектне документације у наше име, предају је нама, ми конкуришемо, као што је конкретно случај и са „Стазом здравља” која се сада ради, а конкурисали смо код Управе за капитална улагања АПВ – каже Казимировић. – Урађане је експропријација земљишта, за коју нисмо имали новца, те га је у наше име издвојила „Промонт група” јер је у обостраном интересу да се то уради, а оно ће бити у власништву Општине по завршетку радова. Вредност инвестиције је 140 милиона динара.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести