Дојче Веле: Еулекс никоме неће недостајати

БЕРЛИН: Немачка штампа оцењује да ће се средином јуна остварити оно што моћници на Косову прижељкују годинама - окончање мисије Еулекса - док у исто време постоји и забринутост око формирања нове Балканске руте којом би пролазили мигранти, преноси „Дојче веле“ (ДЊ).
1
Фото: Tanjug

„Оно што моћници на Косову траже већ годинама, оствариће се средином јуна. Мисија Еулекс ће окончати мандат, с тим што ће тамо остати мањи штаб саветника “, наводи се у тексту „Ноје цирхер цајтунга“, а лист се позива и на изјаву косовског министра правде Абеларда Тахирија да Приштини није потребна мисија са извршним овлашћењима.

Подсећајући на величину Еулекса и буџет са којим је мисија Еулекса радила, у тексту се наводи наводи да је Еулекс првобитно поздрављен са надом.

„Еулекс је био највећа страна мисија ЕУ. Она је повремено имала 2.000 полицајаца, судија и цариника и годишњи буџет од 200 милиона евра. Више пута је смањивана, а у последњем саставу је имала 800 службеника и буџет од 60 милиона. Косовско становништво је поздравило Еулекс с надом - многи су очекивали да ће та мисија спровести правну једнакост и расподелу власти. Након што је 1989. укинут аутономни статус Косову, тамо више није било правне државе. А ни пре тога тамо нису знали за демократске односе. Надама Косовара су крила дале и одважне најаве шефа Мисије да ће водити истраге без обзира на ранг особа и да ће ловити и ''крупну рибу''“, наводи се у тексту „Ноје цирхер цајтунга“, преноси ДЊ.

Како наводи лист, завладало је разочарење, јер су спектакуларни случајеви изостали, а било је све више жалби на рачун неефикасности и некомпетентности особља које је било добро плаћено, али неупућено у локалне прилике.

„Тако се градоначелник Приштине жалио да се државни тужиоци Мисије не интересују много за његова документа која сведоче о подмићивању у тендерским процедурама. И убрзо затим је дошла и оптужба да је и сам Еулекс корумпиран Ш…Ћ Негативно писање штампе о Еулексу је такође било део кампање. Њу су повели највиши политички кругови на Косову, али и левонационалистичка опозиција која је у Мисији видела колонијалистички инструмент репресије“, пише у тексту „Ноје цирхер цајтунга“.

У лето 2014. године државна тужитељка Еулекса Марија Бамије изашла пред јавност и оптужила двојицу својих колега да су примили мито од косовске мафије, преноси ДЊ.

„На то је опуномоћеник ЕУ за спољне послове затражио извештај који је саставио француски правник Жан-Пол Жаке. Он је дошао до закључка да су оптужбе за корупцију без доказа. Али и да би темељна реформа Мисија ''могла бити снажан инструмент јер је бесмислено да се остаје и даље ради као и до сада''. Али управо то се десило. Само су смањени особље и његове надлежности'''''', стоји у тексту „Ноје цирхер цајтунга“.

Подсећа да је један од људи који је то „прозрео“ био познавалац међународних стуктура и бивши шеф економске службе међународне управе Андреа Капусела.

Он је 2015. године објавио књигу у којој је објаснио како су државни тужиоци и судије мисије Еулекса избегавали истраге „шкакљивих“ случајева у које су били умешани политичари високог ранга, преноси ДЊ.

„Његов закључак је да је то била цена очувања политичке стабилности Косова. Другим речима: доследно кривично гоњење без обзира на значај политичке функције значило би промену режима. А у тај ризик нису хтеле да се упуштају ни ЕУ ни њене државе-чланице“, пише „Ноје цирхер цајтунг“.

Исти лист је објавио и текст поводом забринутости аустријске владе поводом, како је рекао канцелар Себастијан Курц, забрињавајућег развоја ситуације.

„У Аустрији је ове године до краја марта - према званичним статистикама поднето око 4.000 захтева за азил. То одговара бројкама које су биле уобичајене у време пре избегличке кризе. У кризној 2015. години, азил је у Аустрији затражило 90.000 људи“, наводи се у листу.

О истој теми пише и немачки лист „Зидојче цајтунг“, који наводи да влада у Бечу и даље ставља акценат на миграциону политику на унутрашњеполитичком плану.

„У понедељак је представљена реформа социјалне помоћи која предвиђа мање исплате за избеглице. Да би избегли месечни одбитак од 300 евра на максималну суму од 863 евра, избеглице морају да поднесу доказе о „довољном“ знању немачког језика. Циљ је „борба против досељавања у наше социјалне системе“, како је то формулисао Себастијан Курц“, стоји у тексту „Зидојче цајтунга“.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести