Генералу Перишићу три године за шпијунирање Србије

БЕОГРАД: Виши суд у Београду осудио је данас некадашњег начелника Генералштаба, пензионисаног генерала Момчила Перишића на три године затвора, због шпијунаже, односно одавања тајних података америчком обавештајцу.
 Momčilo Perišić Foto: Tanjug/video
Фото: Момчило Перишић Фото: Танјуг/видео
Поред Перишица, осуђени су и Миодраг Секулић и Владан Влајковић, на по годину и по дана затвора.
 
Ово је прва првостепена пресуда у овом случају, након више од 18 година од покретања поступка, још 2002. године.
 
На њу и одбрана и тужилаштво имају право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.
 
Иако се комплетно суђење одвијало без присуства јавности ради заштите војних и државних тајни, пресуда је јавно данас објављена у згради Специјалног суда, а Перишић је присуствавао њеној објави.
 
Иначе, суд је јавност искључио на почетку суђења на захтев тужилаштва а ради цувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.
 
Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.


Перишић: Изборићу се за част и достојанство

Генерал у пензији Момчило Перишић данас је након објаве пресуде којом је осуђен на три године затвора због шпијунаже поручио да ће наставити да се бори за одбрану части и достојанства, као што је то чинио и раније.

"Као што сам бранио и одбранио своју земљу на фронту, тако сам у Хагу бранио част и углед народа, војске и државе и одбранио, сада се борим и изборићу се за одбрабу части и достојанства свог и своје породице и цашних официра Војске Југославије и Војске Србије", рекао је Перишић новинарима испред Специјалног суда.


 

 
Поново је активиран 2004, али је вец наредне године прекинут због Перишицевог одласка у Хашки трибунал, где му је судено за ратне злоцине, што је оконцано 2013. године ослобађајућом пресудом.
 
Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.
 
Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америцком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.
 
Поступак је првобитно воден пред војним правосудем, које је у медувремену укинуто, и сада је пред кривицним одељењем Вишег суда у Београду.
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести