Годфри објавио последњи твит као амбасадор САД у Београду

БЕОГРАД: Одлазећи амбасадор САД у Србији Ентони Годфри послао је последњу твитер поруку у том својству и предао налог свом заменику Џону Гинкелу који ће бити шеф мисије до доласка новог амбасадора.
Godfri Entoni/Tanjug/Strahinja Acimovic
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Годфри Ентони

Ово је мој последњи твит у својству амбасадора САД у Србији. Напуштајући америчку амбасадру у Србији остављам налог мом заменику Џону Гинкелу који ће обављати дужности шефа мисије до доласка новог амбасадора, написао је Годфри на Твитеру и захвалио свима што су га пратили.

Годфри је у прилогу поруке објавио снимак из амбасаде на коме се у кратком обраћању на српском опростио од запослених, захвалио им на сарадњи и пожелео им све најбоље.

О свом наследнику, дијалогу, америчким инвестицијама

Одлазећи амерички амбасадор у Србији каже да је током његовог мандата у Београду било тешких тренутака и разговора, као и да је, када је било време за то, преносио оштре поруке Влади Србије и поручује да његов наследник неће бити "лош полицајац".

Годфри је за РТС рекао да Србија постаје сјајно место за улагање, а када је реч о дијалогу Београда и Приштине, каже да је став САД да је, без решења кроз преговоре, без нормализације односа између Београда и Приштине, Србији блокиран пут ка чланству у Европској унији.

Он је нагласио да САД снажно подржавају дијалог под окриљем ЕУ и истакао да је заједничка посета изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака требало да буде симболичан потез који показује подршку САД том процесу.

Сједињене Државе сматрају да се трајан договор између Београда и Приштине најбоље може постићи међусобним признањем, али смо и свесни да трајни договор морају постићи саме стране у преговорима, рекао је Годфри

Договор се, додао је, не може наметнути споља и мора бити нешто што људи прихватају.

Ако се две стране договоре о нецему што није пуно успостављање дипломатских односа и постизање компромиса, сигуран сам да ће Вашингтон то поздравити. Волели бисмо да видимо остваривање краткорочних циљева који се тичу спроводења Бриселског споразума, враћања за преговарачки сто и састанка лидера са господином Лајчаком, рекао је Годфри.

Нагласио је да САД подржавају развој Србије и њено чланство у ЕУ, као и компромисно решење ситуације са Приштином, до којег би се дошло путем преговора, али и развој Србије у правцу модерне, демократске и напредне земље.

Тај став имају све администрације, подвукао је он.

Оценио је и да су вредности и циљеви дефинисани Вашингтонским споразумом веома важни и поручио да се још ради на његовом остваривању.

Скоро сви циљеви, додао је, представљају приоритет.

Став администрације је да од Београда и Приштине зависи њихов однос с Израелом. Сматрамо да Србија и Косово треба да одлуче о томе, рекао је Годфри.

Он је рекао да му је драго што су Београд и Приштина "испунили велики део својих обавеза".

На многим питањима се још ради. Скоро смо завршили рад на покретању програма с ниским ризиком Развојне финансијске корпорације. Поносни смо на сарадњу с Министарством финансија и Народном банком Србије на том пројекту и надамо се да ће развојни програм ускоро у Србији бити веома динамичан, рекао је Годфри.

На питање да ли Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) ради овде пуним капацитетом, Годфри је рекао да га љути сложеност преговора и најавио да ће ускоро бити издато саопштење.

Ближимо се решењу, поручио је он.

Годфри је рекао да му се веома допада што је много енергије уложено у регионалне економске интеграције и поручио да у томе лежи будућност, те да се нада да ће на том плану доћи до напретка.

Нагласио је да Влада САД подржава иницијативу о Отвореном Балкану.

Мислимо да је она добра, под условом да су све земље Западног Балкана добродошле, да се не мења курс и да је он у складу с остварењем циља уласка у Европску унију, поручио је Годфри.

Приметио је да је Србија привукла више од половине директних страних инвестиција на Западном Балкану, те констатовао да постаје сјајно место за улагања.

Подсетио је да америчке компаније као што су Ен-Си-Ар, Арцер Денијелс, Бехтел и многе друге долазе у Србију, те нагласио да је тренд да високотехнолошке компаније које доносе послове засноване на знању стижу управо у Србију.

То је заиста сензационално, оценио је амбасадор и додао да су "можда други у региону љубоморни на успех Србије".

Годфри каже и да би за Србију било веома важно да диверзификује изворе снабдевања гасом и уопште енергијом.

Прошле недеље смо чули да се гради гасовод од Ниша до Димитровграда. Ове недеље су у посети били бугарски премијер и министар енергетике. То су добри кораци. Србија ради на томе да диверзификује снабдевање, али не само из политичких и енергетских разлога, већ и због економије. Увек је боље погађати се за бољу цену ако имате и друге могућности, рекао је Годфри.

На питање шта ако већ имате добру цену, Годфри одговара контрапитањем: "Али ко контролише ту цену, колико ће она бити на снази и колика ће бити?"

Додаје да њему није сасвим јасно,али је, каже, сигуран да је српском председнику и многим другима јасно, али поручује да је увек добро имати могућност избора и не ослањати се само на једног снабдевача.

Почели смо да причамо о другим изворима енергије и то је важна област на коју Србија треба да се усредсреди. Реч је, пре свега, о обновљивим изворима. Има много добрих могућости, али оне захтевају велика улагања, казао је амерички амбасадор.

На питање да ли САД или америчка амбасада помажу еколошким и зеленим покретима у Србији, каже САД то не раде нити су радиле, али каже и да му је драго да у Србији постоји јак еколошки покрет који још расте.

Он је додао да му је драго што је админитраторка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер ове недеље разговарала с председником Александром Вучићем и истакао да су од њега добили јасан сигнал да подржава рад Агенције.

Годфри је рекао да је упознат са критикама планова за Рио Тинто да развије "веома важан извор литијума" и нагласио је да је то одлука коју Србија мора сама да донесе.

За неколико година цео свет ће тражити литијумске батерије. Да сам Србија, желео бих да их продајем, а не да их купујем, поручио је.

Сматра и да су америчко-српски односи увек били добри, а да су крај прошлог и почетак овог били само "одступање од тога".

Наше пријатељство представља велики потенцијал не само за Србију, већ и за регион. Пажљиво ћу пратити развој Србије, поручио је Годфри.

Свом наследнику је пожелео све најбоље и поручио да очекује да ће бити и те како успесан, те додао да верује да ће Србија добити једног од најискуснијих и најпоштованијих америчких дипломата ако Сенат то потврди.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести