Хртковци у миру, митинзи крај полицијских блокада

Хртковци су јуче, вероватно, били најбезбедније место у Европи, јер се у то село румске општине на Ђурђевдан могло ући само са личном картом, а полицаја је покривало је све друмове и пољске путеве па се до села није могло ни кроз шуму, ни преко ораница.
1
Фото: Dnevnik.rs

Митинг Српске радикалне странке најављен за јуче у Хртковцима који је забрањен од стране Министарства унутрашњих послова ипак је одржан, али у оближњем селу Јарак, до кога се аутомобилима пробило неколико десетина функционера и симпатизера СРС, а бројним новинарским екипама домаћих и иностраних медија обратио се Војислав Шешељ који је био незадовољан одлуком државних органа да забрани њихов скуп.

До Јарка се пробило и неколико присталица Либерално-демократске партије који су покушали да истакну транспрент “Шешељ је ратни злочинац”, али су физички нападнути од стране активиста СРС, па је члан председништва ЛДП Ђорђо Жујовић добио више удараца у главу. Интервенисала је полиција и активисте ЛДП-а одвела ван домашаја радикала, а на смиривање утицале су и саме присталице СРС које су своје ратоборне партијске колеге умирили.

МУП је саопштио да се интензивно трага за особом која је у месту Јарак ударила представника Либерално-демократске партије. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је истрагу која ће утврдити да ли је било пропуста у раду полиције приликом овог инцидента.

Фото: Dnevnik.rs

Уколико се утврди да припадници полиције нису предузели све неопходне мере како би спречили инцидент, против њих ће бити предузете одговарајуће дисциплинске санкције, наводи се у саоштењу МУП-а.

Народне посланике Демократске странке Александру Јерков и Балшу Божовића и Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислава Жигманова, који су, као су нам рекли, кренули у Хртковце на мису како би подржали тамошње становништво хрватске и мађарске националности, задржао је полицијски кордон испред надвожњака недалеко од Јарка, а неколико километара даље, код Руме, заустављена је колона активиста Лиге социјалдемократа Војводине коју је предводио Ненад Чанак, председник ове странке. Сви су они испред полицијских препрека на путу дали изјаве медијима.

Хртковчани су прославили Ђурђевдан, храмовну славу православне цркве у том селу, али без политичких порука, јер је митинг СРС одржан у суседном селу. Држава је забранила све скупе у Хртковцима заказане за јуче и митиниг радикала и контрамитинге других странака.

На 26 година од спорног митинга на ком је, према пресуди жалбеног већа Механизма за међународне судове, Шешељ својим изјавама подстакао прогон Хрвата из тог села због чега је осуђен на 10 година затвора, лидер радикала обратио се својим члановима и симпатизерима у Јарку испред полицијске блокаде на путу ка Хртковцима и поручио да су скупом провоцирали власт, не Хрвате и да није било потребе за ангажовањем полиције.

Он је нагласио да нико из Хртковаца није отишао у Хрватску, а да претходно није заменио имовину и то оверио код хрватских и српских власти, уз посредовање Римокатоличке цркве од 1991. го 1995. године-.

Шешељ је рекао да су лажи и инсинуације све оно што се прича о скупу 1992. године, те да и списак са 17 имена који се помиње у вези са тим уопште није он ни прочитао, већ једна девојка. Тврди да се није ни радило о списку кога треба протерати, већ о онима који су напустили Хртковце и отишли да служе у "зенгама".

Он је додао да су се те 1992. године залагали за реторзију, односно да Србија на протеривање Срба из држава бивше СФРЈ узврати истом мером, али да то тада владајућа структура није прихватила.

Шешељ је рекао да у Хртковцима има 60 чланова СРС који плаћају чланарину, а има их и више, те поновио да је од кад се вратио из Хага, два пута био у Хртковцима у затвореном простору и да није било никаквих инцидената.

Фото: Dnevnik.rs


Преувеличане приче...

"Приче о опсадном стању су преувеличане, јер је ангажовано онолико полицајаца колико је било неопходно да се одлука о забрани свих скупова у Хртковцима у потпуности спроведе", рекао је јуче начелник ПУ Сремска Митровица Ђуро Мандић.


Говорећи о односима са Хрватском, рекао је да се они неће нормализовати "све док траје окупација Републике Српске Крајине"

– Када је ослободимо, онда можемо разговарати – поручио је Шешељ.

Након обраћања новинарима, Шешељ је пришао кордону полиције, на кратко поразговарао са њима, казао им да није ни било потребе да буду ту, и да никаквих проблема у Хртковцима не би било. Након тога лидер радикала се одвезао пут Београда, док се група која је била са њим разишла.

Фото: Dnevnik.rs


Чанак: Боље затворити злочинце него путеве

Лидер ЛСВ Ненда Чанак изјавио је да је важно што је држава реаговала у случају најаве скупа радикала у Хртковцима, мада би, како каже, имао и одређене примедбе и питања. Чанак се испред блокаде на путу од Руме ка Јарку, односно Хртковцима, обратио новинарима и објаснио да због блокаде путева није могао да стигне до Јарка.

Како је рекао, присталице ЛСВ пошле су ка Јарку како би се објасниле са, како их је назвао, “злочиначком дружином и њиховим шефом, осуђеним ратним злочинцем Војиславом Шељом”, али да просто то нису могли да учине.

– Они су побегли, па се нисмо срели – рекао је Чанак.

Како је рекао, пред државом је избор или затварати читава места или ћемо затварати, на прсте једне руке да се изброје, ратне злочинце.

Чанак је додао да је то избор да ли ће се држава суочити са прошлошћу и злочинима почињеним у њено име или прибегавати огромним, а непотребним акцијама, при чему народ не може нормално да живи.


При крају скупа појавио се и председник Удружења породица отетих и убијених на КиМ Симо Спасић, који је јуче позвао Шешеља да не долази у Хртковце и "не иде" на руку онима који су против српског народа.

Полиција је покривала је све друмове и пољске путеве па се до села није могло ни кроз шуму, ни преко ораница

На конференцији одржаној испред полицијске блокаде на путу за Јарак где су заустављени посланици ДС и ДСХВ, функционерка демократа Александра Јерков истакла је да су Влада, СНС и Вучић “данас показали да им је лакше да блокирају три села и једна део Срема, него једног ратног злочинца”. Јерков је додала да је их је посебно изненадило када су од полиције чули да су Шешељ и посланици СРС несметано прошли полицијски кордон кроз који они нису смели чиме се, каже, опет показало да за Шешеља не важе закони Србије.

Фото: Dnevnik.rs


Шешељ: Наши митинзи су увек били мирни

Шешељ је рекао да је митинг заказан под називом “Ђурђевдански радикалски уранак” и да је без икаквог разлога полиција тај митинг отказала.

– Никакве опасности по људе, имовину и јавне објекте није било.Наши митинзи су увек били мирни, без инцидената. Чак и фамозни митинг 1992. године је био без и једног инцидента. А онда је кренула јавна кампања измишљотина, лажи и клевета да су бацане бомбе, да су људи протеривани, ноћу одвођени, убијани, пребијани... Никада нико у току ових ратова из Србије није протеран – казао је Шешељ.


Са Божовићем и Јерков био је и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, једини политички представник хрватске заједнице у српском парламенту, Томислав Жигманов који је рекао да није у питању сам догађај у Хртковцима, већ читав контекст, а то је, каже, релативизација злочина, негирање да је злочина над Хрватима у Војводини било, што је, према његовим речима, најпотресније и најжалосније у свему.

А. Савановић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести