Измене Устава уз пуни политички, стручни и јавни дијалог

БЕОГРАД: Организације цивилног друштва тразе хитну расправу о изменама Устава, а од Владе Србије и Скупштине очекују формирање шире радне групу у коју ће бити укључени представници свих најзначајнијих актера, невладиних удружења, стручних организација, политичких странака која ће припремити јавну расправу. 
Ustav Republike Srbije
Фото: vss.sud.rs

У саопштењу ЈУКОМ, Фондација Центар за демократију и Европски покрет у Србији наводе да су уверени да је за утемељење владавине права и уставне културе у Србији потребно да грађани разумеју предстојећу измену Устава и да сагледају њен значај. 

У саопштењу се наводи и да цивилни сектор с пажњом прати припреме за промене Устава, те подсећа на лоша искуства приликом доношења Устава 2006 године, кад је, како наводе, изостала и стручна и политичка и јавна расправа. 

Због тога захтевају да се избегне досадашња пракса нетранспарентне измене Устава и да се све фазе припреме измена и усвајања измена Устава спроводе уз пуни политички, стручни и јавни дијалог, који ће укључити све кључне институције и организације, уз информисање и партиципацију грађана у том процесу, како преко њихових политичких представника, тако и преко организација цивилног друштва. 

Како кажу, широм невладиног сектора одвијају се последњих месеци скупови посвећени овом питању, те у том смислу позитивно оцењују позив Министарства правде и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом да се организације цивилног друштва укључе у консултативни процес у вези са изменама Устава, а који се односи на правосуђе. 

Рок до 30. јуна да организације цивилног друштва могу послати своје предлоге и сугестије, а у контексту нацрта текста "Правне анализе уставног оквира о правосуђу у Републици Србије"

Подсећају да је тим позивом одређен рок до 30. јуна да организације цивилног друштва могу послати своје предлоге и сугестије, а у контексту нацрта текста "Правне анализе уставног оквира о правосуђу у Републици Србије" објављеног на интернет презентацији Министарства правде и који садржи могућа решења за измену Устава. 

Циљ позива је, како се наовди, да се обезбеди широк консултативни процес поводом измена најзначајнијег правног документа и укључивање свих заинтересованих актера у јавну дебату. 

У том би сислу прва фаза требало да буде прикупљање предлога и сугестија, наводи се у данашњем саопштењу, у којем се одсећа да је Акционим планом за поглавље 23 утврђена динамика припрема за промену Устава која се односи на правосуђе. 

Она подрразумева најпре усвајање предлога за промену Устава у народној скупштини, што је планирано за трећи квартал 2016, затим израду радног текста Устава и јавну расправу у четвртом кварталу 2016, а у првом кварталу 2017. планирано је упућивање предлога Устава на мишљење Венецијанској комисији. 

Усвајање је планирано у четвртом кварталу ове године, наводи се у саопштењу, уз опаску да је рокове тешко испоштовати и уз констатацију да позиов Министарства правде не би смео да буде једини оквир за дијалог. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести