Ј. Јоксимовић: Тражили да се констатује отварање кластера 1

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је највећи број представника Европске уније на Међувладиној конференцији у Луксембургу имао речи хвале за Србију уз изражено очекивање да се реформе наставе и убрзају.
joksimovic
Фото: Ministarstvo za evropske integracije

Јоксимовић је на РТС казала да је делегација Србије у Луксембургу учествовала на првој политичкој међувладиној конференцији на којој је требало да буде утврђен начин примене нове методологије и он је почео.

"На конференцији је конастатована чињеница, што смо ми тражили као делегација и пре тога имали припремне активности, да онај кластер, у којем су отворена сва поглавља која га чине, и испуњени сви критеријуми за његово отварање, а у случају кластер 1 јесу, да је тај кластер већ отворен", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, било је добро што је српска делегација то тражила, јер је показала не само да смо прихватили нову методологију него да желимо да видимо да на конференцији буду примењени бар главни елементи нове методологије.

У Луксембургу је започела примена нове методологије на преговарачки процес Србије, напоменула је Јоксимовић.

"Поглавља су груписана у кластере и не припремају се више појединачно већ морају у исто време сва да буду припремљена у довољној мери. То је захтеван и тежак посао, а ми смо показали да смо кадри да то учинимо и да имамо знања и способности", навела је министар.

Како је рекла, Србија је у међувремену припремила кластер 3 - компетитивност и инклузивни раст, а који има осам поглавља, као и кластер 4 - зелена агенда, дигитализацијаи одржива повезаност који има 4 поглавља.

На питање да ли има капациета и политичке воље да до краја године све то завршимо, Јоксимовић је казала да смо то већ завршили и да смо спремни за отварање кластера 3 и 4.

"По новој методологији политички критеријуми су појачани и додатно изражени, а на основу којег ће земље доносити одлуке да ли кластери које смо спремили могу бити отворени до краја године", навела је она.

Нагласила је да политичка воља дефинитивно постоји и да су она и премијерка Брнабић изразиле потпуну спремност, посвећеност и политичку вољу Србије да наставимо процес реформи, посебно у области владавине права.

Премијерка је, како каже, детаљно и аргументовано изнела све оно што је урађено у последњих неколико месеци што се тиче владавине права имајући у виду да нова методологија захтева политичко вођење процеса и политички надзор над тим процесом.

Истакла је да су се председник Вучић и премијерка Брнабић активно укључили, да су одржавани недељни састанци не високом нивоу, али и са координаторима кластера који ће имати одговорност за имплементацију.

''Анализирали смо где су кашњења, добијали инструкције за које време би то могло да се уради, заиста смо направили значајне кораке који су нотирани.“

Истакла је да је делегације Србије на међувладиној конференцији потврдила политичку вољу и да је то наишло на позитивне реакције.

Упитана о томе каква је била атмосфера на међувладиној конференцији, Јоксимовић је казала да је ''атмосфера онаква каквом је градите'' и навела да су она и премијерка отишле у Луксембург задовољне оним што је Србија урадила без обзира што није био отворен ниједан кластер.

''Показали смо нашу посвећеност, спремност да разговарамо, фокусираност и решеност да наставимо процес. Кад одете тако, ви градите атмосферу. Нема разлога, нити икада осећам било какву инфериорност. Кад подигнете ниво представљања и када премијер оде да разговара са министрима ЕУ то показује вашу отвореност и спремност да чујете и критику и да одговорите и дате посебан политички тон том скупу'', рекла је Јокисмовић.

На питање да ли је било критика европских представника што за годину дана није отворено ниједно поглавље, Јоксимовић је казала да ''нико никог није критиковао'', да је атмосфера била добра и да је највећи број представника ЕУ имао речи хвале за Србију уз изражено очекивање да се реформе наставе и убрзају.

''Атмосфера је била добра и конструктивна, нисмо се вратили незадовољни, мислим да је добро што су комесар Оливер Вархеји и све државе чланице констатовали да по новој методологији кластер 1 који је део владавине права и критеријум за све друго, онда и ми имамо инструменте како се мери наш напредак и јаснији су нам критеријуми, што је веома важно'', рекла је Јоксимовић.

Изразила је жаљење што Албанија и Северна Македонија нису отпочеле преговоре оценивши да је у интересу Србије и региона да те земље уђу у процес и почну да испуњавању критеријуме као и Србија јер би то, истакла је, допринело регионалној стабилности и бољим односима.

Коментаришући то што је хрватски министар спољних послова затражио од Србије ''јасне одговоре о питању несталих, процесуирању ратних злочина, признавању геноцида у Сребреници“, Јоксимовић је навела да је чуди да је у Србији било ко изненађен тиме истицћући да то није ни први ни последњи пут и да осликава проблеме у нашим билатералним односима које ћемо морато да решавамо у будућности.

''Свако нека води политику како сматра да треба, Србија води одговорну политику и нема сумње да је наша држава осудила све страшне ратне злочине, испоручила резидуланом механизму и трибуналу све оптужене за ратне злочине, нека се питају да ли су сви то урадили, а имали су обавезу.“

Јоксимовић је оценила да је време за суочавање са будућности која је, каже, изазовна за све у региону и у Европи и додала да ће постпандемијска криза тражити сарадњу јер се, каже, показало се да нико не може сам да превазиђе проблеме и изазове.

''Волела бих да више причамо о томе како можемо да сарађумемо. Нека сачине своју листу захтева, ми ћемо да водимо политику како мислимо да треба и мислим да ће то донети резултате'', рекла је она.

Упитана да ли Хрватска има капаците да нас блокира на европском путу, Јоксимовић је казала да у садашњој фази преговора не би требало о томе говорити и да Србија треба да се фокусира на своје реформе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести