Јапанска банка за међународну сарадњу заинтересована за Србију

ТОКИО: Председница Владе Ана Брнабић, у оквиру посете Јапану, имала је данас неколико састанака са више јапанских инвеститора и са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом.
b
Фото: Tanjug (video)

Најважнија вест коју доносим из Јапана је то да је Јапанска банка за међународну сарадњу заинтересована за дође и инвестира у Србији. Састала сам се са гувернером Маедом и сада ћемо успоставити много интензивнију комуникацију са том банком, како бисмо их довели у Србију и како би они отворили фондове за нашу земљу, наше компаније, за истраживање и развој, науку, образовање, инвеститоре и фондове који ће отворити пролаз за српско-јапанску економску сарадњу, изјавила је премијерка.

Она додала да ће гувернер Маедо доћи у Србију ускоро, како би започели разговоре о отварању инвестиционог фонда у Србији.

Сумирајући успешну посету Јапану, значајно је да се делегација састала са премијером Абеом, затим смо имали састанке са Парламентарном групом пријатељства, са друштвом пријатељства Јапан Србија, како бисмо оснажили даље и економске и политичке односе. Такође, видели смо се са постојећим инвеститорима у Србији, онима који су већ инвестирали у Србију, да видимо да ли су задовољни и какви су њихови планови за даље, изјавила је премијерка Брнабић поводом посете Јапану.

Навела је да је данашњи дан посебно важан јер се срела са инвеститорима који још нису улагали у нашу земљу, али би били заинтересовани да то ураде у будућности.

С осталим парламентарцима председница владе разговарала је о политичким питањима, пре свега о Косову и Метохији.

У односима Србије и Јапана, једно отворено питање је јапанско признање једнострано проглашене независности Косова.

Премијерка је изразила захвалност Јапану на неутралном ставу у гласању и при Интерополу и при Унеску.

Замолили смо да још више обрате пажњу на то шта Србија говори и који су наши аргументи, да наставимо сарадњу и добијемо још јачу подршку за Србију у јапанском парламенту и влади. Деловали су отворени за то, али је још много посла, времена и узајамних посета пред нама. Драго ми је што смо остварили овакву сарадњу, истакла је премијерка.

Желела је да истакне углед који председник Србије Александра Вучић ужива у Јапану.

Важно је за грађане Србије да то знају. Мени су долазили људи, заменик јапанског министра за животну средину који је био у Србији и који је уместо десетоминутног састанка са председником, имао састанак од сат времена, да каже да је то оставило толики утисак на њега да је рекао поздравите председника и молим вас пренесите му да сам одржао своје обећање. Обећање је било то да ће српској делегацији у Јапану, бити организовани састанци на највишем нивоу, са парламентарцима, са компанијама и са премијером Шинзо Абеом. Било му је важно да пренесем председнику, коме је он дао обећање, да ће нама отворити сва врата, и то је у јапанској култури, њиховом менталитету, рекла је Брнабић.

Премијерка истиче да су нам у Јапану заиста била отворена сва врата, да смо имали успешну посету, враћамо се са новим контактима и новим шансама за Србију.

То су у овом тренутку само шансе, али одговорна влада ради на тим шансама. Враћамо се у четвртак, затим у петак у Москви потписујемо Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, а већ у понедељак ујутру крећемо да радимо на даљем остваривању свега онога што смо овде отворили као теме, истакла је председница владе.

На маргинама посете Брнабић се састала са председником Молдавије Игором Додоном и премијером Чешке Андрејем Бабишом, на којима је такође тема била Косово и Метохија.

Са чешким премијером било је разговора око сарадње Србије и Вишеградске четворке.
Брнабић је истакла да је премијер Бабиш, као и многи други у Европској унији, разочаран и резигниран што Европска унија није донела сада неке храбрије одлуке поводом проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Србији је важна сарадња са Вишеградском четворком, захвална сам што су нас позвали на последње састанке, што у овом тренутку разговарамо интензивно о формату Вишеградска четворка плус један, односно плус Србија. Уколико бисмо успели, то би била велика ствар и радимо даље на томе, изјавила је председница владе.

Она је додала да је значајно што је премијер Бабиш позвао Србију да дође на састанак и разговара, што показује додатно поштовање за нашу земљу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести