Јоксимовић: Атина и Скопље дошле до компромисног решења

БЕОГРАД:  Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је данас да су Атина и Скопље у решавању спора око имена дошли до једног фер и одрживог решења, које је у суштини компромисно. 
Aleksandra Joksimović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Она је за РТС изјавила да се "без сваке дилеме" ради о историјском споразуму и додала да је питање имена Македоније било једно од три отворена питања Западног Балкана."То је једно од три отворена питања Западног Балкана за које се сматрало вероватно да је једно од најједноставијих, међутим било је потребно да дође до озбил?не унутрашње политичке кризе у Македонији, која се завршила готово грађанским ратом", рекла је Јоксимовићева.

Она је подсетила да је девет пута предлагано отварање претприступних преговора са Макединијом од стране Европске комисије, али да је Грчка била та која блокирала напредак Македоније према ЕУ, али и према и НАТО-у.Према њеним речима, због грчког вета Македонија није добила позив за чланство у НАТО-у 2008. године.

"У међувремену дошло је до дефицита демократских потенцијала унутар саме Македоније и када је већ дошло до руба грађанског рата, који се увек могао прелити и на дестабилизацију региона, дошло је до великог притиска од стране међународне заједнице и Грчка и Македонија су дошле до једног фер и одрживог решења, које је заправо у суштини компромисно", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је оценила да је Македонија задржала у свом називу име Македонија, али је добила префикс северна, док је са друге стране задржано име језика македонски и нације Македонци.

Како сматра, референдум је нешто што би процедурално требало да се прође како би се овај процес укупно окончао на задовољство свих страна и додала да је Грчка значајно изгубила на угледу унутар ЕУ због овог спора, као и да мисли да ће ово бити додатни импут да Грчка поврати своје место.

"Ови преговори су се водили уз подршку Уједињених нација, Метју Нимиц је један од оних који је као специјални изасланих УН потписао такође овај споразум. Колико је он значајан за ЕУ видимо кроз присуство високе представнице за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана", рекла је Јоксимовићева.

Упитана да прокоментарише да ли то значи да ће Македонци одмах започети и отворити преговоре са ЕУ, Јоксимовићева објашњава да у овом тренутку постоји нацрт закључака за самит који треба да се одржи 28. и 29. јуна у Бриселу - Самит шефова држава и влада ЕУ у којем један од закључака каже да се отварају претприступни преговори са Македонијом и Албанијом.

"Истовремено постоји скепса због одређеног броја земаља које се са оваквом одлуком у овом тренутку не слажу у потпуности. Ова група је предвођена Француском, ту су и Данска и Белгија, чују се гласови и Шпаније и Португала, али верујем да је ово једна толико велика и добра вест за ЕУ да ће скепсе до 28. и 29. јуна бити превазиђене и да ће ЕУ донети позитивну долуку у вези са отварањем преговарачког процеса", рекла је Јоксимовић.

Она је објаснила да скепса потиче и од тога што неке од држава сматрају да је потребно да се у потпуности овај споразум имплементира пре него што дође до следећих корака и додала да је то доста компликован процес имајући у виду одржавање референдума у Македонији.

Говорећи о региону, Јоксимовић је оценила да је то додатни подстицај за напредак региона према европским интеграцијама, ка решавањима других питања која су остала отворена на Западом Балкану.

"Када говримо о Србији мислим да ће сада све очи бити упрте процес нормализације односа између Београда и Приштине и да ће сви очекивати да ће то бити следеће питање које ће бити успешно решено кроз потписивање правно обавезујућег споразума", рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести