Како би Новосађани „крстили” нови мост на Дунаву (2)

„Дневник” се својеврсном анкетом укључио у разговоре о имену новог моста који израста уместо Жежељевог, срушеног у НАТО бомбардовању.
Novi most na Dunavu  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Нови мост на Дунаву Фото: Дневник.рс

Питали смо Новосађане како би назвали тај специфичан прелаз преко Дунава, трећи који се гради од 1999. године, када су сва три новосадска моста срушена. У наредних неколико дана објављиваћемо мишљења Новосађана.

 

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић наводи за „Дневник” да би нова грађевина која спаја бачку и сремску обалу Новог Сада требала да се зове Нови Жежељев мост.

 

Фото: Драган Којић Фото: Дневник.рс

Он наводи да је у младости живео на Београдском кеју и свакога јутра кроз прозор гледао контуре Жежељевог моста, „који је доминирао својом лепотом и монументалношћу”, а лукови су деценијама представљали изазов, како за авентуристе који су их прелазили, тако и за оне најхрабрије који су с тих лукова лети скакали у Дунав.

Драган Којић: Позвани ће одлучити,а за мене ће то увек бити Нови Жежељев мост

Којић истиче да је тај мост био омиљен, не само међу Новосађанима већ и шире, али је пролеће 1999. године било кобно за сва три моста преко Дунава у Новом Саду, укључујући и Жежељев, на којем се и сам затекао у тренутку једног од напада НАТО пројектила. Како се присећа, било је то током шетње по мосту коју је након Ускрса предводио епископ бачки Иринеј с монасима из манастира Ковиљ.


Фото: Оливера Балашевић Фото: youtube/printscreen

 

Оливера Балашевић: Милева – због срца и памети жене

Хвала редакцији Дневника што сте отворили конкурс за грађане Новог Сада око назива новог Жежељевог моста, рекла је Оливера Балашевић за наш лист.- Наиме, сваки пут када бих прошла на бициклу Кисачком улицом, застала бих испред куће Милеве Марић, са осећањем дубоке наклоности и захвалности за сва достигнућа у области науке - до границе у којој је то био допринос Албертовим амбицијама. Непоколебљива у својој одлучности да му припадну све заслуге у научним истраживањима је управо онај мост сарадње који гради срце и памет жене. И због израза поштовања таквом несебичном гесту Милевине безусловне љубави, оставила бих ружу на спомен плочи постављеној на кући породице Милеве Марић.  У нади да ће нови мост преко Дунава понети име Милеве Марић.

 


– Повећа група грађана придружила се нашем владики који је предводио колону ка петроварадинској страни – рекао је Којић. – Када смо стигли близу средине моста, без упозорења и сирена, у најнепосреднијој близини ођекнула је експлозија која је подигла водени стуб заталасаног Дунава изнад висине моста. Настало је узбуђење и паника код дела присутних. Пошто сам с пријатељима Селимиром Радуловићем и Лазаром Исаковим био у непосредној билизини епископа, зачули смо његово питање: „Шта се то догађа?” Без намере да било шта кривотворим, одговорио сам најневероватнију ствар – да је експлодирала нека заостала бомба из Другог светског рата. Епископски монашки мир је прешао на нас, с обзиром на то да је владика лаганим, достојанственим кораком, по договору одшетао до петроварадинске стране и истим путем, уз нас преостале грађане, вратио се на новосадску страну. Мост је одолео и тог поподнева, али је ипак убрзо после тога подлегао агресорским разарањима.

Он додаје да је рушење сва три новосадска моста нешто што личи на ружан сан, а ружни снови, ако је могуће, треба да се забораве.


Фото: Горан Обрадовић Фото: Дневник.рс

 

Горан Обрадовић: Нека буде Панонски мост

Најтрофејнији атлетски тренер и тренер скакачице удаљ Иване Шпановић, Горан Обрадовић, сматра да би нови железничко-друмски мост требало да понесе насив Панонски мост.– Панонска низија се простире на територији девет држава. Највећа река која се простире Панонском низијом је Дунав. Мост је симбол спајања људи, градова, држава, нација... а ниједан не носи назив „Панонски мост” – образложио је Обрадовић за наш лист свој предлог.Борислава Перић Ранковић, параолимпијска шампионка и европска и светска првакиња у стоном тенису за особе с инвалидитетом и чланица СТК ОСИ „Спин“ из Новог Сада: – Нисам размишљала о томе. Стари мост, иако није носио званично то име, свима је био познат као Жежељев мост. Можда би и нови мост могао да носи то име јер се оно међу Новосађанима усталило. 

 


– Али не треба да се заборави монументално дело стотина неимара, њихов труд, зној, знање, љубав и страдање које је уграђено у изградњу Жежељевог моста и велики његов неимар, академик Бранко Жежељ, његов пројектант. Позвани ће одлучити, а за мене ће то увек бити нови Жежељев мост – напоменуо је директор Градске библиотеке.

Он образлаже свој предлог речима да је наш народ склон забораву па ново име моста може да буде брана тој карактеролошкој особини.

„Фрајле” би нови мост назвале по Милеви Марић Ајнштајн

Протоком времена, деценија, зуб времена ће на мосту учинити своје. И тада ће неки нови клинци, док се с бакама и декама буду шетали прелепим кејом поред моћне реке, поставити логично питање: „А како се овај мост зове Нови Жежељев мост, када не делује ново?” Биће то прилика нама старијима да им испричамо несхватљиву, тужну, али истиниту причу о великој трагедији која је задесила нашу домовину и наш вољени град тог пролећа 1999. године, када је безумна агресорска рука рушењем три моста вратила Нови Сад у прошле векове када су две обале Дунава, бачку и сремску, спајале скеле и понтонски мостови – закључио је Драган Којић.


Фото: Борислава Перић Ранковић Фото: Дневник.рс

 

 

Борислава Перић Ранковић: Новосађани знају

Борислава Перић Ранковић, параолимпијска шампионка и европска и светска првакиња у стоном тенису за особе с инвалидитетом и чланица СТК ОСИ „Спин“ из Новог Сада: – Нисам размишљала о томе. Стари мост, иако није носио званично то име, свима је био познат као Жежељев мост. Можда би и нови мост могао да носи то име јер се оно међу Новосађанима усталило.

 

 

 


Директорка новосадског винског фестивала „Интерфест” Наташа Будисављевић Радишић нови мост би назавала по птици феникс која је симбол слободе и васкрсења. 

– Када се ради о изгледу моста, моја асоцијација је да су његови лукови крила птице – објашњава она. – Птица је увек симбол слободе, а птица феникс је симбол васкрсења, поновног рађања из пепела и тријумфа живота над смрћу. Управо ту симболику има и овај мост за све нас. То није само један нови мост, То је мост-споменик, сведок и симбол нашег страдања, али и обнављања и трајања.

 Екипа „Дневникових” новинара
 

 Анкета: Како би сте назвали железничко-друмски мост? 

 

Thumbnail

 

 

 

Даница Тербеш, дизајнерка: 

– Назвала бих га по инжењеру који га је пројектовао. Сматрам да је то леп начин да му се ода признање, као што је случај са Жежељевим мостом који је срушен 1999. У последње време чула сам за разне предлоге, између осталог да се назове Мост наде. Допада ми се и та идеја, јер нада је увек лепа и потребна људима.

 

 

 

Thumbnail

 

 

Петар Љубенковић, пензионер:

– Прочитао сам у новинама да желе да промене назив моста и навело ме је да се запитам како бих га назвао. Мислим да не би требало да остане садашње име већ је неопходна промена. Изабрао бих назив који би асоцирао на повезивање људи, али и на спајање бачке и сремске облале Дунава као нераздвојних делова града.

 

 

 

 

Thumbnail

 

 

Иштван Тот, возач:

– Читао сам о тој теми више пута у новинама и на интернету. Ипак,  нисам размишљао о томе које име би било погодно. Сматрам да је најбоље да носи име архитекте, као и до сад. На интернету се истакао предлог да га именују мостом наде. Ни то није лоша идеја, јер изградња дуго траје, а сви се надамо да ће се што пре завршити.

 

 

 

Thumbnail

 

 

Татјана Гулевић, пензионерка:

– Нисам размишљала о називу моста. Мада, не бих волела да добије име по пројектанту, већ по некој историјској личности или симболу Новог Сада. Када би га назвали по архитекти, грађани не би знали о коме се ради. Пре бих му дала име по нечему што је карактеристично за Нови Сад као на пример мост Фрушке горе или Војвођански мост. 

     

 

 

   С. К-ч

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести