Клачар: Изгледније да премијер буде политичар, него експерт

БЕОГРАД: Након првог дана консултација код председника Србије Александра Вучића може се закључити да већина странака из владајуће коалиције преферира да први министар, односно премијер буде из владајуће странке, или неко са "јаком политичком прошлошћу", а не неко из експертске јавности, изјавио је данас Бојан Клачар из Цесида.
Bojan Klačar/Tanjug foto
Фото: Tanjug

"Друга ствар која се чини важном, да је питање премијера и даље отворено и даље ћемо имати одређену врсту неизвесности, све до повратка председника из иностранства средином јуна", рекао је Клачар за Тањуг и додао да ће, у суштини, структура владе осликавати пређашње стање, однонсо- одговараће ономе што је заправо била влада премијера Александра Вучића.

Међутим, како истиче, важна би могла бити чињеница да мандатар може да изврши одређене корекције у кабинету, те да је врло вероватно да може доћи до одређених померања, која, по његовом мишљењу, не би требало да буду у више од два или три случаја.

"Евентуално може да се размишља да добијемо и неки нови ресор, пре свега мислим на министарство за одрживи развој, имајући у виду специфичност облашти и њену важност за процес европских интеграција", нагласио је Клачар.

Уверен је, међутим, да би тешко било за очекивати да ће Србија добити битније другачију структуру владе, ко год да буде премијер.

"У принципу, на консултацијама не можемо очекивати ништа спектакуларно, неочекивано. Те врсте консултација своде се на одређене формалности, посебно у ситуацији коју имамо сада и када имамо недвосмислено већину у Народној скупштини за изгласавање будуће владе. Тако да, нећемо добити одговор из консултација данас", сматра Клачар.

Његов утисак је, пак, да се профилисао став "да би било добро" да нови премијер буде неко ко има "јак политички бекграунд" и неко ко је превасходно политичар, а не неко из експертске јавности, иако сматра да постоји "велика вероватноћа" да нови премијер не буде најдиректније везан ни за једну политичку странку.

Осврћући се на саме консултације председника са представницима изборних листа које су ушле у Народну скупштину, Клачар је рекао да су оне законска обавеза председника и "једна добра пракса да опозиција и позиција разговарају".

"Консултације ће укупно трајати два дана, а с друге стране, опозиција нема законску обавезу да оде на те консултације, али ако посматрамо ствари шире, из угла грађана, опште политичке заједнице, било би добро да већина опозиционих странака присуствује, зато што од дијалога неће бити никакве штете, чак и ако се не усагласе око неких тема, то само може да буде од користи", рекао је Клачар.

Како каже, далеко су важније и значајније у оним данима када поштоји неизвесна влада, неизвесна већина, а да су у овом моменту ствари - јасне.

"Премијер ће да буде неко ко је из владајуће коалиције, или кога ће та коалиција да изабере. Сви остали разговори заправо ће да послуже да се разговара о неким важним темама, да се изнесу одређени ставови. На крају крајева, није лоше и да се не усагласе неки ставови, од тога неће бити штете ни за једну, ни за другу страну", сматра Клачар.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести