Курти: Гренел сигурно зна садржај разговора Вучића и Тачија

ПРИШТИНА: Косовки премијер у одласку Аљбин Курти изјавио је да је изнанађујуће да је у обарању његове владе специјални амерички изасланик Ричард Гренел имао идентичан став као и Београд.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Амбасадора Гренела срео сам убрзо након избора на којима смо победили прошле године. Тада је рекао да би Косово требало да укине таксу на српску робу и да Србија треба да заустави кампању за повлачање признања. Касније, у јануару, вратио се на Косово и поновио исту ствар. Али након повратка из Београда, мало по мало, одустао је од захтева да Србија прекине кампању признања. Предомислио се", нагласио је Курти у интервјуу за амерички "Форин полиси".

Према његовим речима, Гренел има специфичан став, идентичан оном у Београду.

"Ово је изненађујуће. Никада раније у 30 година односа, од 1989. године, на Балкану није било америчких представника са идентичним ставом с Београдом", рекао је Курти.

Како преноси Косово онлајн, према његовим речима, Косово има слабог председника (ХашимаТачија) који покушава да ојача своје позиције, док броји последње дане на тој функцији.

"Мислим да амбасадор Гренел користи ову ситуацију да Тачи и председник Србије Александар Вучић постигну одређени споразум, да га представе као успех у међународној арени. Нјега не занима много садржај договора. Брине о времену. Фокусиран је на потписе на крају споразума, али не и на текст споразума. А ако желите да то буде брзо, извршите притисак на слабу страну. А Србија је јача и већа. Не занима га историја. А на Балкану, ако занемарите историју, може да буде лоше. Проблем се увек враћа", рекао је Курти.

Према његовим речима, Гренел га није могао приволети, па је почео да врши притисак на коалиционог партнера у влади,. Демократски савез Косова (ДСК).

"Очигледно само претњом, али можда и дајући им неку другу атрактивну понуду за вођење владе, што они заправо и желе. Мислим да је мотор који стоји иза покрета који је гласао за неповерење влади, дефинитивно био Гренел", рекао је Курти.

На питање како то утиче на однос грађана Косова према САД, Курти је рекао да су грађани забринути због онога што би могло да се догоди у будућности.

"Страх од онога што се може догодити у будућности није само став Гренела. То је пројекат размене територија који је и даље актуелан као идеја", каже Курти.

На констатацију да је Гренел негирао разговоре о размени територија, Курти каже да он можда није учествовао у договору Тачија и Вучића, али да је сигуран да за њих зна, као и за њихов садржај.

"Потребан му је споразум који може показати да се међународне кризе могу решити мирним путем, чак и ако то значи размену територија. Мислим да територијална размена узрокује више избеглица и више сукоба, а не нове границе као што можда неки мисле. Можете их нацртати на папиру, али у стварности на терену то не може проћи без сукоба", напоменуо је Курти.

У интервјуу за ФП, он је подсетио да је Гренел помогао у постизању споразума између Београда и Приштине о железници, аутопуту, враћању директних летова између Београда и Приштине, те да је заинтересован за постизање крајњег споразума.

"Његова журба га гура на исту страну као и Београд. Јер, ако жели брз договор, онда врши притисак", рекао је Курти.

 

Он је оценио да оно што сада ради председнк Косова Хашим Тачи представља кршење устава јер покушава да формира нову владу и избегне изборе знајући ко ће победити на тим изборима.

"Наша странка Самоопредељење ових дана према свим анкетама има више од 50 одсто подршке. Косово је парламентарна република. Председник има протоколарна овлашћења“, напоменуо је Курти у интервјуу за "Форин полиси“.

Он је указао да не тражи сада нове изборе, већ након пандемије корона вируса, подсетивши да је Тачи 16. марта тражио да се прогласи ванредно стање, у тренутку када није било ниједног смртног случаја изазваног вирусом ковид-19 на Косову, а заражених је било 19.

На питање зашто је био против ванредног стања, Курти објашњава да према уставу у ванредном стању председник постаје врховни командант оружаних снага. Предвиђена је општа мобилизација и он може да распоређује оружане снаге на улицама Косова, преноси Коха.

"Председник такође преузима председавање Савету безбедности Косова, имплицирајући да ће обављати и извршну власт. Свима је очигледно да је покушавао да вирус употреби за присвајање моћи, а не да се бори против пандемије“, рекао је Курти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести