Љајић: Приштина покушава да побољша преговарачку позицију

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да су нове мере Приштине да уведу таксе на страну робу која стиже из централне Србије покушај да се мења политичка реалност на терену и да се побољшају пољуљане преговарачке позиције косовских привремених институција.
ljajic, tanjug
Фото: rasim Ljajić, foto: Tanjug/D.Goll, arhiva

Љајић је у интервјуу за ТВ Прва навео да Приштина није имала "никакву излазну варијанту" када је кренула с повећањем такси, и оценио да иде путем за који не зна куда води.

"Они мисле да међународна заједница функционише тако да се заинтересује тамо где постоји проблем. Ово је покушај да се међународна заједница озбиљније укључи у решавање косовског проблема", рекао је Љајић и додао да се сада, иако ниједна велика земља неће повући признање Косова, уважава позиција Београда и тражи решење које није потпуно понижавајуће и негативно само за једну страну.

Како каже, та промена утицала је и на мере које предузима Приштина.

"Кад су увели прве таксе од 10 одсто рекли су да је то реакција на Интерпол, када су уведене таксе 100 одсто било је објашњење да и Србија крши споразум ЦЕФТА и на крају су признали да је све ово искључиво политичка мера", истакао је Љајић.

Он је оценио да ће наредне године доћи до избора на КиМ, тако да је све што се сада дешава "заузимање позиција".

Љајић објашњава да ЕУ може да суспендује Споразум о стабиллизацији и придруживању (ШП) с Косовом, као и да уведе низ других мера, али да не ради ништа.

"Свет није исти као пре пет година, ЕУ није иста, има велике проблеме и много веће од нас, јер ми нисмо центар света. Зато Косово предузима ове мере, јер зна да ЕУ неће предузети ништа радикално, али сада када су уведене таксе за стране фирме из ЕУ, биће интересантно да ли ће бити реакције или не, ако не буде, није ништа чудно, ако буде, биће изненађење", казао је министар.

Подвлачи да увођење мера реципроцитета није решење, јер Србија "готово ништа не увози са КиМ", то је каже, пет-шест производа, малине, радијатори, металне цеви...

"Они све време желе да ми предузмемо корак и да нас доведу у позицију где постоје две стране, иако ми ништа не радимо. Контрамере имају смисла ако ће донети прекид, али контрамере овде немају смисла, јер би било више штете него користи и имали би две стране, овако нико у нас не упире прстом и по први пут имате јединствену, макар вербалну, осуду онога што ради Приштина", закључио је Љајић.

Следећа година изборна или предизборна

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је данас да ће следеће година свакако бити изборна или предизборна, и поновио да се он свакако неће наћи у следећој влади било да дође до реконструкције или избора.

Љајић је за Прву рекао да се повлачи из владе, али не и из политике.

"Не повлачим се из политике, желим да се бавим њом, да јачам странку, можда једног дана и да се вратим, али то је уобичајена политичка активност. Стално ме оптужују сви живи како сам у свакој влади, ево добро нећу да будем у влади, да вам бар то олакшам, али ћу се једног дана вратити", навео је Љајић.

Упитан да ли то значи да ће следећа година бити изборна, он каже да није присталица честих изборних циклуса, али да ће следећа година свакако бити изборна или предизборна.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести