Љајић: Србији потребан демократски устав 

БЕОГРАД: Председник СДП Србије Расим Љајић данас је са кандидатима за одборнике за Скупштину града Београда на Земунском кеју положио цвеће на споменик Димитрију Давидовићу, творцу Сретењског устава и поручио да је Србији потребан нови демократски устав.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

„На овај начин хтели смо да се подсетимо људи који су својим идејама и својим делима очито били испред времена у којем су живели. Имајући у виду чињеницу да је Сретењски устав у то време био слободоуман, демократски, напредан акт, један од првих устава у Европи и свакако први модерни устав Србије и први устав такве врсте на простору Балкана, ми желимо на овај начин да пошал?емо поруку о важности првог највишег акта за једну земљу“, рекао је Љајић.
Како је саопштено из СДПС, Љајић је казао да је Србији сада потребан нови демократски устав. 
„Потребан је један здрав темељ за нашу кућу која се зове Србија. Србији је сада потребан нови демократски устав до кога ће се доћи кроз демократску дебату у једној демократској атмосфери са циљем да се оствари што већи степен сагласноти по могућству консензуса како се тај устав не би мењао сваких десет година у зависности од дневно политичких интереса и од тога ко је у том тренутку на власти“, рекао је Љајић.
Он је истакао да је неопходно да Србија у демократској процедури има једну врсту расправе о највишем правном акту и да је боље да та расправа траје дуже, али да на крају резултира текстом устава који ће преживети више политичких генерација и више власти без обзира биле оне на левици или на десници.
Социјалдемократска партија Србије у свом Програму промовише тзв. уставни патриотизам, што значи да се патриотизам грађана показује оданошћу вредностима уставног поретка.
„Ми верујемо у то начело, у уставне норме, у вредности и принципе демократске процедуре. Можемо да се разликујемо по много чему, али морамо да поштујемо демократске процедуре, тј. на који начин се доносе одлуке и на који начин се врши власт“, рекао је Љајић.
Он је истакао да су Србији потребне стабилне демократске институције које се темеље на Уставу и нагласио да је Сретењски устав говорио о начелу поделе власти на законодавну, извршну и судску што је у то време било готово незамисливо.
„Без обзира на разлике, регионалне, националне, политичке, уставни патриотизам може да интегрише и реинтегрише све различитости које у Србији постоје“, рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести