Мали Иђош - мала општина у коју је ушао велики капитал

Изградња пречистача отпадних вода, која је почела ове године, највећа је инвестиција у историји општине Мали Иђош, а та општина је прва од четири у Војводини у којима се реализује такав пројекат који финансира Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Изградња пречистача кошта 480 милиона динара с ПДВ-ом, а Тој општини је већ уплаћено 202,8 милиона динара за изградњу, што ће даље омогућити нова улагања. Рок за изградњу пречистача је 540 дана.

Председник Општине Мали Иђош Марко Лазић каже да буџет износи 1,1 милијарду динара, захваљујући подстицајима виших нивоа власти, а с обзиром на то да по развијености спадају у трећу категорију општина, инвестиције у последње три године су биле позамашне да би се за око 12.000 становника побољшао квалитет живота. Уложено је у здравство, школство, инфраструктуру и друге области, о чему смо разговарали с председником те општине, која обухвата три месне заједнице: Мали Иђош, Ловћенац и Фекетић, у које је новац равномерно подељен.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Општина Мали Иђош тренутно нема ниједан метар канализационе мреже. Намеравамо да до 2024. године, најкасније 2025, покријемо општину Мали Иђош канализационом мрежом (Марко Лазић)

– За 17. децембар заказана је седница Скупштине, када ћемо усвојити буџет за нареду годину, који ће бити исти као и ове, захваљујући великим инвестицијама виших нивоа власти. За готово половину пречистача нам је уплаћен новац, док ће остатак бити финансиран у идућој буџетској години – наводи Лазић. – Локација на којој се гради пречистач видљива је свима који долазе у нашу општину из правца Новог Сада јер први пут имамо и велики кран на нашој територији.

Та инвестиција је важна, али подразумева и изградњу главног магистралног колектора, за који ће Општина конкурисати у јануару, као и изградњу канализационе мреже.

– Магистрални колектор је посао вредан више од 400 милиона динара. Имамо комплетну пројектну документацију за секундарну и терцијалну мрежу, издату грађевинску дозволу и тај пројекат ће финансирати Кацеларија за јавна улагања Републике Србије и спремни смо да у наредне три до четири године завршимо комплетну канализациону мрежу – тврди Лазић.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

За следећу годину у плану је да се направи и језеро од 36 хектара на делу који мештани зову Поток. Језеро ће служити за наводњавање 3.000 хектара пољопривредног земљишта

Општина Мали Иђош тренутно нема ниједан метар канализационе мреже, како истиче њен председник, што је случај само у три општине у Србији.

– То је велики и озбиљан посао, али намеравамо да до 2024. године, најкасније 2025, покријемо општину Мали Иђош канализационом мрежом – каже Лазић.

Он подсећа на то да општина има велике проблеме с приватним компанијама које загађују Кривају, што становници наводе као један од највећих проблема, а законски рок за изградњу пречистача у компанијама је 2020. година.

– Имам информацију да су три фирме из Бачке Тополе које загађују Кривају почеле изградњу пречистача и рок за изградњу им је крај идуће године – напомиње Лазић. – И наша индустрија је у обавези да уради исто јер се у нашој општини смрад осећа већ шест година. Почело је да се ради и морамо ићи набоље.

Он истиче да су суграђани задовољни, а како не би били, кад је у тако малу општину за две године ушао велики капитал, какав нису виделе ни много веће општине и градови, све захваљујући помоћи Покрајине и Републике.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

План је да се поред сваког бунара ставе пречистачи

– Осим што немамо канализацију, водоводна мрежа нам је стара 50 година и азбестне и бетонске цеви често пуцају и праве огромне штете. Ми то, наравно, одмах санирамо, али велика је потрошња воде мимо грађана јер она нађе неку жилу па цури. И за ту инвестицију имамо спремну пројектну документацију, издате грађевинске дозволе и чекамо новац од Покрајине. Потребно нам је око десет милиона евра за 100 километара водоводне мреже – напомиње председник општине Мали Иђош.

План је да се поред сваког бунара ставе пречистачи, наводи Лазић јер њихова вода није загађена арсеном, већ имају вишак гвожђа, који се, као и манган, лако отклања.

– Уколико заменимо водоводну мрежу и ставимо поред бунара пречистач, имаћемо квалитетну воду у мрежи и на тај начин смо решили проблем. Пројекат за фабрику воде имамо у плану да радимо следеће године јер се то и налази у инвестиционом плану Владе Србије, али морамо још да утврдимо која би то локација била и колика би била инвестиција – истиче Марко Лазић. – Општина Мали Иђош добила је и три милиона евра из „Абу Даби фонда” за пројекат изградње водоводног канала Кула – Мали Иђош с језером Поток и очекује се да ће вода потећи каналом до краја године.


Парцеле спремне за инвеститоре

– Фабрике које се отварају биће из металне индустрије и прераде уља и добиле су подстицаје од Покрајинске владе да направе своје објекте у општинама треће категорије. Имамо обећање председника Покрајинске владе Игора Мировића да ћемо добити новац за опремање индустријске зоне између Ловћенца и Малог Иђоша, што је одлична локација – тврди Лазић. – Зона се простире на 14 хектара и имаће десет парцела, које ће имати мало више од хектара.

Та општина има и приватну индустријску зону, у којој су такође парцеле спремне за инвеститоре.


Он додаје да је за следећу годину у плану да се направи и језеро од 36 хектара на делу који мештани зову Поток.

– Језеро ће служити за наводњавање 3.000 хектара пољопривредног земљишта, док је капацитет канала за заливање око 6.000 хектара површине. Фирма ПП „Фекетић” већ залива јер је канал стигао до наше општине – истиче председник општине Мали Иђош. – Језеро ће, осим за наводњавање, бити намењено и купачима. Имамо у плану и изградњу викенд-насеља за наше становнике, а биће у њему и рибе, те ће бити одлично место и за пецароше.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести