Мали: За улагања у инфраструктуру 430 милијарди динара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да држава никада више новца није издвојила за капиталне инвестиције него ребалансом буџета за 2021. годину, о којем је данас почела расправа у Народној скупштини.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Мали је навео да је вредност капиталних инвестиција на нивоу опште државе 7,2 одсто БДП-а, односно 430 милијарди динара.

"Поређења ради, удео капиталних инвестиција у БДП 2010. године био је 3,2 одсто, 2011. године 3,1 одсто, 2013. године само два одсто", рекао је Мали у Народној скупштини.

После фискалне консолидације, каже министар, држава је тај проценат улагања у капиталне инвестиције повећавала.

Објаснио је да држава издваја толико новца за инфраструкутру јер је она, како каже, највећи покретач раста једне економије.

Истиче да је изградња инфраструктуре предуслов за долазак инвеститора и подсећа да је Србија прошле године привукла стране директне инвестиције у бруто износу од три милијарде евра.

Мали наводи да је издвојен новац за наставак изградње четири аутопута - Прељина-Пожега, Моравски коридор, Рума-Шабац-Лозница, Сремска Рача-Кузмин, али и за почетак изградње нових као што су Дунавска магистрала, Фрушкогорски коридор, Ниш-Плочник-Мердаре.

"Само до краја године градићемо осам аутопутева у Србији, упркос пандемији и економској кризи", рекао је Мали.

Поред тога, наглашава да је издвојен новац за изградњу обилазнице око Новог Сада, Горњег Милановца и Лознице, као и за почетак изградње метроа у Београду.

Ребалансом буџета је, каже, дуплиран новац за Министарство заштите животне средине, а издвојен је и новац за почетак изградње канализационих мрежа и фабрика за пречишћавање отпадних вода од 3,4 милијарде евра.

Мали је нагласио да ребаланс предвиђа наставак великих улагања у здравство, односно за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду, за наставак радова на КЦС у Београду, за почетак реконструкције КЦ Војводина, за опремање Дома здравља у Борчи, реконструкцију великог броја општих болница и домова здравља широм Србије, али и за изградњу фабрике за производњу вакцина.

Поред тога, наглашава, издвојен је додатни буџет за РФЗО како би држава набавила довољан број вакцина и лекова у борби против короне.

Ребалансом буџета за здравство је издвојено око 417,7 милијарди динара.

Такође, издвојено је додатних 5,5 милијарди динара за пољопривреду, 100 милиона динара за ваучере, 300 милиона динара за развој филмске индустрије, наградни фонд од 350 милиона динара за наградну игру "Узми рачун и победи", а велика средстава су, каже Мали, издвојена за спорт и омладину.

Упркос ребалансу и трећем пакету мера помоћи, Мали наглашава да то неће угрозити макроекономску стабилност и да јавни дуг неће у односу на БДП бити већи од 60 одсто.

"Држимо ниво Мастрихта, не желимо да тај ниво пређе 60 одсто", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести