Михајловић: Србија заустављањем пројекта Јадар изгубила шансу

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је литијум, уз бакар и злато, критична минерална сировина у свету и да је Србија заустављањем пројекта "Јадар" изгубила шансу да међу првима у Европи добије комплетан ланац производње.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Михајловићева је на ТВ Хепи рекла да је Србија рударска земља и да ће је заустављање развоја вратити уназад.

"Укинули смо уредбу о просторном плану, практично је заустављен пројекат "Јадар", али не смемо да дозволимо да се заустави рударство у Србији, јер ми јесмо рударска земља", рекла је Михајловићева.

Министарка је казала да је несхватљиво да се говори о заустављању рударства у нашој земљи, јер није истина да је Србија само пољопривредна земља.

"Ако хоћемо да задржимо људе овде и да направимо услове да се они који су отишли врате, не смемо да се станемо, јер то онда значи да идемо уназад, а онда ће људи и даље да одлазе из Србије", истакла је Михајловићева.


Брнабић данас са представницима "Не давимо Јадар"

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће данас у 13 сати имати састанак са представницима организације "Не давимо Јадар" из Горњих Недељица и поновила да су укидањем Уредбе о просторном плану за пројекат "Јадар" укинути сви акти у вези са Рио Тинтом.

Брнабић је у Београду, на питање новинара да ли је укидањем те уредбе стављена тачка и на изградњу рудника, потврдно одговорила.

"Апсолутно је стављена тачка на то. Укинут је просторни план, укинута је радна група, укинути су сви акти у вези са Рио Тинтом у смислу дозвола. Добили смо за то потврду и од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства рударства и енергетике и Министарства заштите животне средине тако да су све остало заиста лажи и немам намеру више да се бавим тиме", рекла је Брнабић.

На питање да ли нека друга компанија може да дође у нашу земљу и направи рудник, премијерка је рекла да не види како би нека друга компанија могла да дође када, истиче, не постоје никаква друга истражна права.

"Нико се није ни пријавио за истражна права, нити имамо намеру да их дајемо неком другом", подвукла је Брнабић.


Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике, Михајловићева је истакла да је идеја била да имамо рудник литијума, фабрику батерија и фабрику електричних возила, чиме би Србија повећала раст БДП-а за још 15 милијарди евра.

"Рударство је будућност, не будемо ли то развијали, опет ћемо остати са стране. Србија је међу првим земљама започела истраживање и није погрешно што је тадашња власт дала дозволе, а на крају ћемо бити последњи у експлоатацији литијума", рекла је министарка.

Михајловићева је изразила жаљење што нисмо добили резултате студија о утицају на животну средину и навела да би они који су против рудника видели да се ради о новој технологији.

"То би био поџемни рудник, потпуно дигитализован, са најновијим технологијама, високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима. Не би било испарења сумпорне киселине, нема пржења јадарита на 1.000 степени, нема течног отпада, нема ничега чиме су месецима плашили грађане", рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести