Мировић: Још милијарду динара за опремање здравствених установа

У Покрајинској влади данас су директорима 18 здравствених установа чији је оснивач АП Војводина, уручени уговори вредни 400 милиона динара, за набавку медицинских апарата и друге опреме.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručuje ugovore  Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручује уговоре Фото: Покрајинска влада

Нове медицинске апарате и опрему вредну 400 милиона динара добиће 18 здравствених установа у Војводини којима је оснивач Покрајина. Директорима војвођанских болница јуче су у Покрајинској влади уручени уговори, а председник Владе Игор Мировић најавио је и да ће ускоро још милијарду динара бити уложено у здравствене установе.

– Покрајинска влада је успела да заустави негативне процесе у здравственом систему Војводине и да ту област стави у врх приоритета – оценио је председник Покрајинске владе Игор Мировић. – Најважнија вест је да ћемо у наредних 60 дана имати на располагању додатну милијарду динара за даље набавке најсавременије опреме за цео здравствени систем у Војводини. И друге регионалне болнице ће моћи да конкуришу за набавку ЦТ апарата и успећемо да набавимо нове магнетне резонанце за Клинички центар Војводине. За потребе здравственог система у Војводини биће омогућена набавка најсавременије медицинске опреме.Покрајинска влада је за годину и по успела да покрене велике инвестиције, као што су нова зграда Хитне помоћи у Новом Саду, комплетна реконструкција дела Опште болнице у Панчеву, набавка 21 санитетског возила за мање развијене општине и реконструкције Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, Клинике за инфективне болести и Клинике за болести уха, грла и носа у оквиру Клиничког центра Војводине.

Фото: Уручени уговори за набавку медицинских апарата и друге опреме у здравственим установама у АП Војводини Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић навео је да је Покрајинска влада за унапређење здравства у Војводини у прошлој години обезбедила 1,85 милијарду динара и да се с јуче додељеним уговорима вредним 400 милиона динара, настављају улагања, што говори о односу Покрајинске владе према здравству и свести о улози и значају опремања здравствених установа најсавременијом опремом. По његовим речима, та конкурсна линија убедљиво је највећи износ икада додељен на неком јавном конкурсу Покрајинске владе и додељена је безмало свим здравственим установама.

– Потребе су увек велике, а жеља за квалитетном дијагностиком и лечењем захтева много новца – навео је др Гојковић. – Прошле године смо више од 1.850.000.000 динара дали за здравствене установе и овим настављамо тренд улагања. Од 400 милиона динара који су сада додељени биће набављена дијагностичка, терапијска и куративна опрема, као и рендген и ултразвучни апарати, опрема за операционе сале, гастроскопска и лапароскопска опрема. Три опште болнице, у Сремској Митровици, Сомбору и Кикинди, добиће ЦТ апарате, најновије и најсавременије, чиме ће бити учињен велики искорак у дијагностици.

Фото: Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић уручује уговоре Фото: Покрајинска влада

Он је најавио да ће Клинички центар Војводине добити ангио-салу за неуролошке и васкуларне интервенције, и то ће бити седма ангио-сала у Војводини.

Директор Клиничког центра Војводине професор др Петар Сланкаменац истакао је да ће ангио-сала много значити за пацијенте који добију мождани удар, поготово што су пре годину почели да раде механичку тромбектомију и први су клинички центар у Србији који ради ту интервенцију.

– Проблем је што је ангио-сала удаљена од Ургентног центра па након примарне дијагностике пацијенте на носилима водимо у ангио-салу и назад – казао је др Сланкаменац. – То је неусловно збрињавање пацијената и сада ће на једном месту, у десет квадратних метара, имати комплетну дијагностику, ЦТ, ангио-салу и даљи третман. Ангио-сала ће скратити време интервенције и побољшати исход, допринети мањој смртности, као и мањем проценту инвалидности након можданог удара.


Новац за 18 установа

Осим Клиничког центра Војводине и Института за плућне болести Војводине, новац за опрему добиле су и опште болнице у Панчеву, Кикинди, Вршцу, Зрењанину, Сремској Митровици, Сомбору, Сенти, Врбасу и Суботици, као и Специјална болница за рехабилитацију „Термал” у Врднику, Специјална болница за психијатријске болести у Вршцу, Специјална болница за рехабилитацију „Бања Кањижа”, Специјална болница за реуматске болести у Новом Саду, Специјална болница за плућне болести у Зрењанину, Специјална болница за психијатријске болести у Ковину и Специјална болница за рехабилитацију у Меленцима.


Клинички центар Војводине добио је око 150 милиона динара, те ће, осим ангио-сале, добити и опрему за ендоскопске гастроентеролошке прегледе с аналго-седацијом и три стуба, односно стола за прегледе на Клиници за ОРЛ.

– У најфреквентнијој хируршкој патологији, ортопедији, добијамо уређај за бескрвне интрвенције и артроскоп, а набавићемо и пумпе, уређај за анестезију и реанимацију. Све је крајње неопходно и ургентно, а дијагностички уређаји које имамо стари су и по десет година – навео је др Сланкаменац.

Директор Института за плућне болести Војводине професор др Илија Андријевић истакао је да су добили готово 24 милиона динара, који ће бити утрошени за набавку апарата за брзу и прецизну дијагнозу туберкулозе и одређивање резистентних бацила туберкулозе на антитуберколите.

– У Војводини немамо епидемију туберкулозе и код нас је најнижа стопа оболевања у Србији, али се повремено јављају проблеми с резистентном туберкулозом, односно онда када је узрочник отпоран на лекове. Раније смо на резултате резистенције чекали и до три месеца, а с овом опремом ћемо имати резултате за највише три до четири недеље, због чега ће лечење бити ефикасније – казао је др Андријевић, и додао да ће набавити и апарат за стерилизацију за Центар за микробиологију, који је стар 60 година, односно од оснивања Института.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести