Млади против ЕУ, старији за

Већина грађана Србије, њих 53 одсто, сматра да, и поред изласка Велике Британије из ЕУ,

треба наставити евроинтеграције, али расте број младих који показују отпор према евроинтеграцијама, показало је истраживања Института за европске послове „Србија после ’брегзита’ – где грађани виде Србију”.

Психолог Тибор Молдваи из Института за европске послове рекао је да је 51 одсто испитаних младих људи од 18 до 29 година за прекид евроинтеграција, док 43 одсто њих сматра да би требало наставити интеграцију у ЕУ.

– Старији грађани готово двотрећински подржавају евроинтеграције – навео је он. – Главни налаз истраживања био је то да су млади у односу на старије резервисанији у односу на ЕУ и евроинтеграције, као и да су резервисанији према европским вредностима.

Представљајући закључке истраживања Наим Лео Бешири из Института за европске послове рекао је да су грађани врло мало обавештени о евроинтеграцијама Србије.

– Подршка Русији је велика, а евроинтеграцијама се смањује – навео је он неке од закључака истраживања. – Став према Косову је веома јак. Хрватска се и даље сматра непријатељем, док чланство у НАТО-у више подржавају жене, Војвођани и старији од 60 година.

 

Чланство Србије у НАТО-у не подржава 82 одсто испитаних грађана, 12 одсто подржава, док „44 одсто испитаних мисли да је један од услова за прикључење ЕУ да Србија постане чланица НАТО-а”, показало је истраживање.

На питање „Да ли бисте подржали чланство Србије у НАТО-у ако Русија постане члан НАТО-а”, две трећине испитаних рекло је да не би ни тада подржало чланство Србије у тој организацији. Независност Косова и Метохије, по мишљењу 80 одсто грађана Србије, не треба признати ни уколико би то било услов за чланство у ЕУ.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести