Млади СРБ и ХР:За пуно признање и поштовање жртава

БЕОГРАД: Млади из Србије и Хрватске окупљени у Иницијативи младих за људска права (YIHR) позвали су у заједничком саопштењу политичке представнике две земље да страдања и патњу жртава не користе за ратнохушкачке поруке, већ да сарађују на остваривању права и правде за жртве злочина почињених током и након акције "Олуја".
Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Hrvatske Foto Tanjug/ Foto Hina/ Daniel Kasap
Фото: Tanjug/ Foto Hina/ Daniel Kasap

У саопштењу подсећају да 24 године након Олује ниједан хрватски политичар није упутио искрено извињење жртвама, већ да уместо тога председница Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић одбијају да учествују на комеморацијама организованим у знак сећања на злочине почињене током и након те акције, чиме одбијају суочавање с прошлошћу. 

Млади две земље подсећају и да су хрватски судови до сада донели само једну правоснажну пресуду за ратне злочине почињене у Олуји, а да се процењује да је у акцији убијено више од 600, а Хрватску напустило више од 150.000 особа.

При томе, како наводе, ниједна жртва "Олује" у Србији данас нема статус цивилне жр тве рата иако званичници Србије у последњих пет година на званичним комеморацијама говоре о неопходности сећања на жртве Олује. 

Иницијатива младих указује да поједини представници државе Србије шаљу поруке којима и даље подржавају ратне злочинце, што, кажу, није сагласно изјави председника Србије Александра Вучића да је "његов посао да се тај датум не заборави и да се поштују туђе жртве". 

Они позивају хрватску председницу и премијера да упуте извињење жртвама злочина које су починиле снаге хрватске војске за време и након операције Олуја, а такође позивају државно тужилаштво и судове да уложе веће напоре у процесуирању ратних злочина почињених у и након операције Олуја. 

Сматрају да у школским образовним програмима кроз наставу историје треба да се посвети више пажње догађајима који представљају кршења људских права, а повезани су с операцијом Олуја. 

Од Хрватске се захтева и да се убрза и олакша процес повратка избеглих у њихове домове, што укључује пуно остварење имовинских права, стамбено збрињавање, обнову уништене имовине и решавање статусних питања повратника. 

Србију позивају да у потпуности регулише статус цивилних жртава рата по моделу који је предложио Фонд за хуманитарно право, како би поред других жртава у ратним сукобима у бившој Југославији и оне које су страдале у Олуји биле на прави начин обештећене.

Од председника Србије Инцијатива тражи да упути извињење, а од Владе Србије да се омогући, сходно процедурама, обештећење грађанима који су 1995. године избегли из Хрватске а онда, како наводе, прислино мобилисани од стране полиције и паравојних формација. 

"Обе државе упућујемо на заједничко обележавање страдања за време Олује, поштовање пресуда, као и утврђених чињеница пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Међународним судом правде као и сарадњу у решавању питања несталих", порука је младих из Иницјативе Србије и Хрватске. 

Како истичу, признање и процесуирање злочина у Олуји од стране Хрватске, као и пуно законско поштовање убијених и избеглих од Србије, у интересу је оба друштва која имају перспективу једино у миру.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести