Млади у региону: Интеграција у ЕУ и даље циљ, али није једини

НОВИ САД: На последњем панелу четвртог Регионалног форума младих лидера, сумирајући разговоре и предлоге у претходна три дана, колико се форум одржава, речено је да млади желе да реформишу своја друштва, да је ЕУ и даље један од главних циљева, али да није једини, као и да је потребна већа и боља сарадња земаља региона Западног Балкана, да се прошлост не заборави, али да се не говори само о њој.
l
Фото: Tanjug (video)

Генерални секретар RYCO-а Ђуро Блануша истакао је потребу да се да више подстицаја младима у земљама региона да остану у својим земљама, наводећи да је реалност таква да двоје од троје младих људи имају негативни став према остајању у својој земљи, што је, како је оценио, забрињавајућа статистика.

Он је истакао да ће у вези с тим следећих десет година бити одлучујуће, наводећи да у Србији само један од петоро младих не размишља о одласку, а један од троје већ има испланиране кораке како да напусти земљу.

Како је казао, јучерашња изјава председника Србије Александра Вучића да су за остајање младих важне плате и запошљавање, али не само то, представља признање од доносиоца одлука.

Ми желимо веће плате и више простора на тржишту, али исто тако много треба да се уради на подршци младима и по другим питањима, казао је Блануша.

Заменица генералног секретара Савета за регионалну сарадњу Тања Мишчевић, говорећи о препрекама за регионалну сарадњу, нагласила је да је суштина да она допринесе превазилажењу сукоба.

Поента регионалне интеграције је да свако од нас има користи од тога. То није ништа ружно, већ важно. Да користи и интереса имају и држава и појединац, рекла је Мишчевић.

Она је навела да Савет за регионалну сарадњу реализује неколико пројеката, који се баве младима и њиховим укључивањем у креирање политика.

Бавимо се унапређењем и њиховим позиционирањем на тржишту рада, као и њиховом партиципацијом у политичком животу.

Ми смо као организација заинтересовани да допринесемо свим иницијативама које ће побољшати регионалну сарадњу, па и да допринесемо ''малом Шенгену'', рекла је Мишчевићева.

Професор Универзитета у Загребу Дејан Јовић изнео је препоруке политичарима које су млади из региона заједно за три дана колико је трајала конференција осмислили.

Како је навео, прва препорука је да им дају више наде и мање приче, затим да јавни простор не користе за међусобне сукобе, да буду умерени у јавним изјавама, као и да отворе простор за фер дијалог.

Препоруке су, како је навео Јовић, и да чувају слободне и поштене изборе, изграде систем, а не личне улоге.

Млади су рекли и да питање прошлости и будућности није ''или или'' питање. Млади кажу можемо да помиримо прошлост и будућност, не терајте нас да заборавимо прошлост, али немојте само о њој да причамо, рекао је Јовић.

Додао је да су млади политичарима препоручили и да покажу више солидарности, више храбрих реформи, смање заштиту и недодирљивост политичара, буду одговорнији и транспарентнији и поштују план нове генерације.

Јовић каже и да је један од закључака конференције да је младима ЕУ и даље главни циљ, али да није једини, већ да је доводе у везу са новим шансама и истичу да је европизација увод за европске вредности у друштвима регионалних земаља.

Млади желе да охрабре промене својих друштава, казао је Јовић и додао да они верују да је ЕУ “лековита у неком смислу” и подржавају интеграцију целог региона.

За младе интеграција у ЕУ значи веће инвестиције, боље здравство, нове политике, дијалог, казао је Јовић.

Представник младих из Сарајева Сабахудин Мујкић казао је да су млади током претходна три дана са званичницима држава Западног Балкана разговарали о томе како виде Европу у 2030. године, који су изазови с којима ће се суочавати, те како ће изгледати тада ЕУ.

Према његовим речима, главно питање било је да ли су по тим питањима песимистични, а млади људи, како је навео, покушавају да буду реални, и по том питању сматрају да ће ЕУ постојати и тада.

Европа ће увек имати своје проблеме. Ми смо добили лоше вести из Француске, не желе нас и предлажу нови процес приступања, траже нове путеве, али ми треба да будемо прагматични и да останемо оптимистични када је у питању интеграција Западног Балкана, казао је Мујкић.

Поручио је да је потребно више обратити пажње на образовање у земљама Западног Балкана, и у том смислу истакао да процес "Болоња" није у потпуности спроведен у свим државама.

Потребно је да нас више питате о интересима младих, потребно нам је више учешћа младих, поручио је Мујкић.
Представник лидера младих из Македоније Емир Хасановић поручио је да Европска унија не би требало да буде стратешки, већ фактички циљ Северне Македоније, па тако и сваке друге земље која се налази у процесу придруживања.

Да ли нам је заиста потребно да нам Брисел прича како треба да изгледа наша борба против корупције, УНЕСКО да нам каже како да заштитимо Охрид? Не, то су наши циљеви, превасходно и за то би требало да се боримо, без обзира на ЕУ, поручио је Хасановић.

Он се осврнуо на изборе који се ускоро очекују у Северној Македонији и обратио се званичницима те земље:
”Ваш мандат не добијате од њих, већ од нас и нама сте дужни да дате решења за кључна питања. Предлажем да уместо коришћења ЕУ, дате нама нека добра решења, на пример решења у вези с борбом против корупције. Треба да будете право руководство, а не да будете следбеници. Сви сте овде привилеговани, имате скупа одела, ципеле, кравате”.

Форум младих лидера почео је у петак, а јуче су на њему учествовали председници Србије, Словеније и Северне Македоније Александар Вучић, Борут Пахор и Стево Пендаровски.

Четврти Регионални форум младих лидера окупио је око 200 друштвено ангажованих младих људи са простора Западног Балкана, који су дискутовали с политичарима и лидерима региона о актуелним темама и изазовима који оптерећују свакодневицу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести