Москва поздравља договор, нерешено фундаментално питање ЗСО

МОСКВА: Постизање делимичног компромиса о личним документима између Београда и Приштине донекле је умањило тензије на Косову и Метохији, али остаје нерешено фундаментално питање да ли је Запад спреман да озбиљно узме у обзир легитимне интересе Србије, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Министарство у саопштењу подсећа да основ за решавање косовског проблема, "хтео то неко или не", остаје Резолуција 1244 Савета безбедности УН, која јасно дефинише територијални интегритет Србије и истиче да је неприхватљиво обезвређивање кључних елемената утврђених током дијалога Београда и Приштине, пре свега оних о стварању Заједнице српских општина као механизма за обезбеђење права Срба на КиМ.

У саопштењу се наводи да изјаве руководства Србије о постигнутом договору потврђују да Београд трезвено процењује постигнуто, истиче као примарни задатак заштиту права сународника на КиМ и "не гаји илузије о шансама за промену проалбанског приступа Запада".

Министарство истиче и да Москва "помно прати драматична дешавања на Косову" и да је ситуација тамо у последњих месец дана поново је ескалирала, приближавајући се ивици међуетничког сукоба због намере самопроглашених "власти" у Приштини да натерају Србе који живе у региону да од 1. септембра почну да замењују лична документа и бројеве аутомобила косовским.

Оцењује се да су "посреднички покушаји Европске уније поново показали беспомоћност ЕУ, неспремност да се уђе у клинч са "својевољном елитом косовских Албанаца, па чак и попустљивост према приштинским екстремистима".

Министарство додаје да притисак на Србију због КиМ долази усред покушаја да покваре њени односи са Русијом и указује да је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил, како се наводи, дрско захтевао да Србија на себе преузму део санкционог терета (Русији) и коначно схвати да су јој прави пријатељи искључиво на Западу.

"Американац запањујуће тврдоглаво не жели да види знаке пријатељства између Србије и Русије. У истом стилу је и огорчење због недавне посете Русији министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина. Да ли је посао америчког дипломате да оцењује путовања представника српске владе", пита руско Министарство.

У саопштењу се каже да је "својим искрено безобразним изјавама о томе званичник Стејт департмента још једном разоткрио дубоко непријатељски став Вашингтона према независној мултивекторској политици Београда, на основу које се гради руско-српска сарадња, што се не уклапа у америчке прорачуне о монополу на везе Запада са Србијом".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести