Недимовић, Вучевић и Божић посетили газдинства у Каћу и Футогу   

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић са сарадницима обишли су јуче пољопривредна газдинства у Каћу и Футогу, породице Лакић, који имају засаде јабука и Пејић, који се баве повртарство и ратарством.
с
Фото: FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bs

Бранко Лакић и његова породица баве воћарством, узгојем јабука и имају 1.200 садница на површини од три јутра. Он је добио бесповратна средства за противградну мрежу од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, док је од Министарства пољопривреде добио субвенције за куповину новог трактора, и подстицаје за осигурање домаћинства.

Станко Пејић са породицом се бави ратарством и повртарством, гаје купус, шаргарепу, кромпир, кукуруз, пшеницу и соју на 67 хектара. Половина земље коју обрађују је у њиховом власништву, а половина је у закупу и нису до сада конкурисали за субвенције.

Министар Недимовић је рекао да му је утисак дана што породица Пејић никада није узела субвенцију, што је прилично некарактеристично за Србију.


Оно што је добро је да су и цене сасвим пристојне и мислим да ове године нећемо имати ни са једном воћарском културом проблема. Цену диктира тржиште (Бранислав Недимовић)

- Људи раде и ништа не питају, а ја их молим да нешто од државе узму, јер има сад толико могућности за објекте, опрему, машине... Овде имамо два млада момка која завршавају Пољопривредну школу, школују се за тај живот и од повртарства живи цела породица и биће ми задовољство да реализујемо било коју њихову иницијативу и не само њихову, већ свих људи који живе у Футогу, нарочито у сектору повртарства - истакао је Недимовић, јер како је појаснио, кад помислиш на Футог, прво чега се сетиш је купус или неко друго поврће.

Фото: FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bs


Заједно са пчеларима представићемо концепт нових пашњака за пчеле, а тиме и повећавати пчелињи фонд око града, по ободима, да не реметимо нормалан живот грађана, а с друге стране, утицаћемо на квалитет ваздуха у граду и цео амбијент (Милош Вучевић)

Недимовић је цитирао и професора Кесеровића који је рекао, кад је реч о воћарству у Србији, да ће ово бити најиздашнија година од 2012. по количини робе у сектору воћарства, коју ћемо имати.

Заједно са пчеларима представићемо концепт нових пашњака за пчеле, а тиме и повећавати пчелињи фонд око града, по ободима, да не реметимо нормалан живот грађана, а с друге стране, утицаћемо на квалитет ваздуха у граду и цео амбијент (Милош Вучевић)

- Оно што је добро је да су и цене сасвим пристојне и мислим да ове године нећемо имати ни са једном воћарском културом проблема. Цену диктира тржиште. Кренуо је први откуп малина, те цене су, по мени, невероватно високе, али задовољан сам што ће пољопривредници моћи да приходују доста. Креће и вишња, сва је прилика да ће бити добра цена- сматра Недимовић. - Успели смо да решимо један огроман проблем у највећем вишњарском крају, око Мерошине, који је симбол као Будимка у Пожеги, који смо ревитализовали попут „Срем Шида“ у Шиду и још неких великих комбината, који ће опет бити важан ослонац српског вишњарства, јер ју је купила једна компанија којој је то основна делатност. Реч је о „Агрофреди“ и већ су ушли у посед. Очекујем да ћемо већ за ову сезону, која почиње за три, четири недеље, имати много боље стање у погледу откупа- истиче Недимовић.

Недимовић је недавно најавио пораст цена свиња, што се и десило, а како додаје „то се видело из авиона“, јер се ослонио на науку и тржиште. -Морамо да научимо да пратимо кретање на тржишту, такви су трендови, ако желимо да се бавимо овим. Хтели смо тржишну привреду, ово су резултати. Исто тако, много је добра цена кукуруза и пшенице ове године, каква ће бити и у жетви- каже Недимовић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да Град подржава пољопривредне произвођаче, иако је на локалу најмањи вид подршке кад је реч о субвенцијама, али је Град оперативно задужен да се бави закупом пољопривредног земљишта.

- Не мали део земљишта је враћен кроз реституцију, што је исправно. Ускоро ћемо презентовати пројекат пчеларима, заједно са Пољопривредним факултетом у Новом Саду, што се надовезује на питање заштите животне средине, односно наводњавање и пошумљавање града. Заједно са пчеларима представићемо концепт нових пашњака за пчеле, а тиме и повећавати пчелињи фонд око града, по ободима, да не реметимо нормалан живот грађана, а с друге стране, утицаћемо на квалитет ваздуха у граду и цео амбијент- каже Вучевић.


Бранко Лакић  из Каћа: Руже чувају јабуке

Бранко Лакић је носилац пољопривредног газдинства у Каћу, али како је ово породичан посао, отац Драгомир нам је рекао да су од Министарства пољопривреде добили прву субвенцију 2013. године.

- Имамо близу четири јутра јабука, а добили смо подстицај за противградне мреже и за куповину новог трактора од Покрајинског секретеријата. Дуго се бавимо земљом, коју смо купили 1998. године са воћњаком и ово је леп посао сваком ко воли природу, а сваки посао је тежак- каже Драгомир. Ипак, јабуке су исплативе, ова година је лепо понела, ипак је било доста мраза, наводи старији Лакић, те су ајдаре добиле штете од мраза, а Бранко наставља да је реч о 60 одсто.


Он додаје да је увек пријатно разговарати са пољопривредницима, а у обиласку две породице, скупило се више људи.

Фото: FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bs

- Верујем у политику када министри, секретари... дођу и директно разговарају са људима, не у кабинету, или путем мејла. Питања грађана за мене су била врло различита, од питања цене млека, овчарства, цене бикова, малине, основних ратарских култура. Треба наћи златну средину, јер грађанима су високе цене проблем, а пољопривредници с друге стране не желе ниске цене својих производа- сматра Вучевић.

Покрајински секретар Чедомир Божић каже да је у фокусу секретаријата за пољопривреду мали пољопривредник.


Покрајински секретеријат све више средстава додељује за прераду, како би се добио финални производ и заокружио целокупан систем производње (Чедомир Божић)

-Конкурс за физичку имовину је завршен, а резултати ће ускоро бити објављени, док су резултати конкурса за системе за наводњавање већ објављени и од 803 исправне пријаве, 707 уговора ћемо доделити, скоро 90 одсто, укупно вредне 370 милиона динара- каже Божић. - Кад је реч о конкурсима за младе у питању је старт-ап вредан 200 милиона динара, а по тој конкурсној линији уговоре ће добити 171 пољопривредно газдинство које започиње своју делатност, односно да се бави пољопривредом. Осим тога, покрајински секретаријат има низ подстицаја и за пластенике, 80 људи је добило 85 милиона за противградну заштиту, такође и за физичку имовину се додељује 100 милиона динара, у оквиру ког конкурса наши пољопривредници могу да набаве прикључну механизацију и по први пут је омогућено ратарима да конкуришу кад је у питању физичка имовина пољопривредних газдинстава и настављамо са даљом подршком.

Он је додао да све више средстава покрајински секретеријат додељује за прераду, како би се добио финални производ и заокружио целокупан систем производње.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести