Вучић: Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе

НИШ: У Нишу је вечерас одржана церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије, 1999. године, у присуству званичника и великог броја грађана, уз звук сирена за ваздушну опасност, у 19,45 сати, у тренутку у којем су пре две деценије први авиони НАТО надлетели Србију и бацили прве бомбе, и у мраку које је "разбијала" само светлост свећа у рукама грађана.
1
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Нишу, на манифестацији обележавања две деценије од почетка НАТО агресије. 

Кренули су да руше Србију!

Он је у обраћању пред око 20.000 људи у Нишу, током којег су га повремено савладавале емоције, подсетио на догађаје од пре 20 година и данас, када су, како је констатовао, "кренули Србију да сруше".

"Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада!", поручио је српски председник.

"Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности, вечерас, овде са нама", рекао је председник Вучић.

На крају, нећемо памтити речи наших непријатеља, цитирао је речи Мартина Лутера Кинга, него тишину наших пријатеља. 

"И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико", подсетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22. 000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом. 

Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало. 

"И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају - грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична", рекао је и додао:

"То је оно на шта ми никада нећемо пристати", рекао је Вучић и наставио - не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале трдунице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота, дечијих. 

Немамо ми права на то, да погнемо главу и и сами кажемо, па добро, грешка, јер, истакао је, "ми нисмо грешка".

"Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај један мали услов, важан за наш опстанак. Да не заборављамо. Никада, никоме, наше животе", рекао је председник Вучић. 

Навео је да је све остало нешто што се да поправити, да рушевине нису одавно главни део нашег сећања, већ су похрањене међу све оне које смо доживели у историји. 

"Изградили смо нове болнице, уместо оних 19 које су уништене, и нове школе, уместо 69 уништених, и нове стамбене објекте, уместо 25. 000 уништених, и нове путеве, мостове, пруге. . . али, овде, у Нишу, нашу Љиљану Спасић, трудну, нико не може да врати. Ни у Варварину, нашу Сању Миленковић, ученицу првог разереда Математичке гимназије. У Алексинцу, породицу Милић... Двогодишњи Марко Симић из Новог Пазара, десет дана пошто је радосно дувао свећице на рођенданској торти, погинуо је у крилу свога оца Владана. Брат и сестра Стефан и Дејана заједно су изгубили животе у нападу НАТО авијације у Раљи. Мала Милица из Батајнице, постала је симбол свих невиних жртава…", навео је. 

За те злочине, каже, нико није одговарао.

"Српски цивили били су дозвољена мета агресије НАТО-а, 2.500 живота. То нећемо и не смемо да заборавимо. И нису они били грешка, и њихово узимање јесте био злочин", рекао је Вучић. 

То Србија, данас, и сме, и може, и мора да каже, подвукао је Вучић и додао да нас на то тера будућност и одговорност коју за њу носимо. 

"И 20 година после бомбардовања, та будућност је и најсветија обавеза коју имамо и према жртвама, и према сећању. То је обавеза према животу, који, у овој земљи, тако крцатој смрћу, мора да постане најсветија дужност. И ни један више, никада, не сме да буде проглашен, за грешку. Као што они убијани у Јасеновцу, операцији Олуја нису били никаква грешка, већ нечија намера", навео је. 

Живот, сигуран, слободан, мора да буде наш први задатак и наш најважнији циљ. 

Председник је рекао да данас демантујемо "злочиначки оптимизам" Џејмија Шеја, тадашњег портпарола НАТО, портпарола "крвавог похода на нашу земљу", који је веровао да Србе "треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити".

Нашу толерантност, нашу спремност да опростимо и пружимо руку помирења погрешно је, каже, протумачио. 

"Нисмо и никада нећемо заборавити злочине које сте починили овој земљи и овоме граду", рекао је председник Србије и додао да исто тако нећемо заборавити Хандкеа, Солжењицина, Пинтера и Чомског, велике људе, који су интегритетом својих личности стали на страну мале Србије, на страну истине и подржали нас.

Никада, истакао је, нећемо заборавити ни Мариноса Рицудиса, капетана грчке ратне морнарице који је одбио наређење врховне команде НАТО да пошаље смртоносне пројектиле на Србију. 

"О свему осталом, ми данас можемо да разговарамо, сем о забораву. И о Косову, које су нам бомбама и лошом политиком, и њиховом и нашом, готово откинули од остатка тела, и о суседима који су ћутали, о Европи, која је учествовала, и о решењима, компромисима, миру", поручио је Вучић. 

Нећемо оставити на цедилу наш народ на Косову и Метохији

Срби који живе на Косову и Метохији најобесправљенија су етничка групација на тлу Европе, а о њиховим правима и безбедности требало би да брину УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, барем формално, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, подсетио је.

"С правом се питамо: због чега земље чланице НАТО које су због тобожње заштите права Албанаца разориле нашу земљу, данас нису заинтересоване да Србима на Косову и Метохији обезбеде цивилизоване и безбедне услове за живот? Нису истражени, нити процесуирани гнусни злочини почињени над Србима. Извештај Дика Мартија о вађењу органа отетих Срба у такозваној Жутој кући упорно игноришу међународне правне институције. Због чега је сада ођеданпут тако тешко да се формира Заједница српских општина, да се укину таксе на увоз робе из Србије и БиХ, због чега се толеришу формирање албанске војне силе и њена претња српском становништву?", запитао је Вучић.

Зато, и данас, каже председник, двадесет година касније, изражавамо захвалност најбољима и најхрабријима међу нама, а то су Срби са КиМ, који чувају своја огњишта и наше српско име и презиме.

"И , надамо се да никоме неће на памет да падне да их убија и протерује. У противном, наш народ нећемо, не смемо и не можемо да оставимо на цедилу", поручио је Вучић. 

Током свог дугог историјског трајања Србија се више пута попут феникс-птице дизала из пепела, рекао је и додао да се опоравила и од санкција деведесетих, од пустоши и ужаса који су остали иза бомбардовања, и од унутрашње пљачке земље и уништавања националне економије после петог октобра.

"На том путу опоравка не могу нас зауставити", истакао је.

Народ Србије је, каже Вучић, донео одлуку да не жели чланство земље у НАТО-у и да је војна неутралност наш природни избор.

Хоћемо сами да чувамо своје небо и бринемо о својој земљи. 

Србија је данас осигурала себи позицију да буде респектовани иницијатор политичких решења, истиче председник и додаје да смо показали спремност да компромисима, да уступцима, једном заувек затворимо књигу непрестаних сукоба и отворимо раздобље мира и просперитета за све народе Балкана. 

"Нажалост, јасно је да други то не желе, да желе пораз и унижење Србије. Наш одговор је јасан, разговоре и преговоре увек хоћемо, а пораз Србије, ма колико дуго чекали, нећете дочекати", рекао је и поновио да смо спремни за дијалог, а да не мислимо да смо безгрешни и да знамо да смо радили лоше ствари. 

"Знајући колико тога и од нас зависи, спремни смо на сваки дијалог, на искоришћавање и најситније могућности која се пред нама појави, хоћемо да радимо, са свима, да пружамо руку, саслушамо, договоримо се, јер је баш нама мир најважнији, и баш нама су животи најпотребнији", рекао је Вучић.

Али, каже, очиглендо је да други не желе српску испружену руку, него насу погнуту главу. 

Много смо пута, рекао је, главу сагињали, главу и губили, али никада се погнули нисмо зато што је неко други то тражио.

Да погнемо главу кад ми то хоћемо, а не кад од нас то траже - то је суштина слободне, самосталне и независне Србије, каже Вучић.

"Грешка је била све што су неки други урадили. И злочин. и то не смемо да прекинемо да понављамо, ма колико они јаки били, да је то био злочин над нашом децом и народом, рекао је и додао да је то тако, јер је сваки прелазак на силу, на бомбе, као аргумент -злочин. Свака казна, примењана на недужном, јесте више од злочина", сматра он.

Балкан је, упозорава, и даље "запаљива смеса", са којом више нико не сме да погреши.

Морамо, и Србија ће све урадити да тако и буде, да комуницирамо речима, а не гвожђем. Морамо да почнемо да се поздрављамо, а не да се гледамо преко нишана.

Морамо да тражимо решења, да бисмо избегли метке, поручио је председник, истичући да то није зато што смо слаби, напротив, јер је Војска Србије данас респектабилна сила, али и гарант, не рата и сукоба, већ управо очувања и одбране наших државних и националних интереса.

Али, разговор уместо метака, то мора да буде наша политика, политика будућности. 

То је, на крају, и једини начин, да нађемо мир и за све оне који су погинули, у свим тим ратовима, па и у агресији од које је прошло двадесет година, да их се у миру, и на миру сећамо: 

"И да знају да злочина више неће бити, баш као и да је онај, над њима, запамћен. и никада неће бити заборављен. И да знају да Србија живи, и за њих". 

"Част ми је да овде поред Чегра , на коме је Стеван Синђелић кубуром исписао једну од најславнијих страница српског родољубља и јунаштва, да поред светих лобања Ћеле-куле, поздравим све вас, поздравим народ Србије и кажем да Србију не могу да победе, да ће Србија да побеђује у броју нових фабрика, а само у Нишу сам их отворио шест, инвестиција, стварањем богатијег друштва, али и да ће имати снаге да се избори са свима који желе да је на путу нормалности и успеха зауставе. И, наравно, Србија ће имати поноса да се сећа себе и својих жртава, оних који су пали за слободу отаџбине, који су једино што су имали, живот, дали за спас отаџбине. Нек им је вечна слава, заувек ћемо их памтити. Слава нашим војницима, полицајцима, обичним српским људима, нашој погинулој деци", рекао је председник Александар Вучић и закључио речима:

"Нека вечно живи наша једина и непокорена и непоколебљива отаџбина Србија. 

Живела Србија".

Фото: Tanjug Dimitrije Goll

На крају, цитирао је речи Мартина Лутера Кинга, нећемо памтити речи наших непријатеља, него тишину наших пријатеља. 

"И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико", подсетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22. 000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом. 

Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало. 

"И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају - грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична", рекао је и додао:

"То је оно на шта ми никада нећемо пристати", рекао је Вучић и наставио - не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале трдунице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота, дечијих. 

Немамо ми права на то, да погнемо главу и и сами кажемо, па добро, грешка, јер, истакао је, "ми нисмо грешка".

"Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај један мали услов, важан за наш опстанак. Да не заборављамо. Никада, никоме, наше животе", рекао је председник Вучић.

Церемонији су присуствоавали и премијерка Ана Брнабић, односно председавајући Председништва БиХ Милорад Додик...

Официри свих родова војске и полиције постројени су у првом реду, на Тргу Краља Милана у Нишу.

Патријарх Иринеј је служио молебан.

Агресија НАТО трајала је 78 дана, а завршена је потписивањем Кумановског споразума 10. јуна 1999. године, а према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи и рањено пет пута више.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Патријарх: Најпотребније нам да се ујединимо у добру

Патијарх Иринеј позвао је вечерас, у беседи у Нишу, народ да се сложи и уједини у добру, да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији, и да се боримо да ту свету земљу сачувамо и оставимо у наслеђе онако како су је нама преци оставили.

"Морамо се зближити и ујединити у добру, то нам је данас најпотребније. То је оно што жели наша историја, наша култура и наши преци који су оставили траг у историји и култури", рекао је патријарх пред око 20.000 људи на државној свечаности обележавања 20. годишњице почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију. 

Патријарх је у том контексту учинио осврт на нашу свакодневницу и рекао:

"Оно што данас видимо на улицама није добро. То даје снагу нашим непријатељима". 

Зна се, истакао је патријарх, како се долази до положаја и власти.

"На овај начин не могу доћи, нити могу наудити, али могу наудити свом народу и својој држави", рекао је патријарх Иринеј.

Верује, каже, да то они на улицама ни не желе, али можда су, истакао је, друге жеље јаче од њих, али треба да размисле шта чине и да се са више љубави да се окрену свом народу, отаџбини и будућности.

"Ми смо народ кој се одликује љубављу према другим народима", подсетио је поглавар Српске православне цркве и позвао их да резмисле.

Према сваком се, каже патријарх, морамо односити као према рођеном брату. Морамо да победимо зло које нас је сналазило, да одбранимо наше светиње на Косову и Метохији и да се боримо да ту свету земљу, за коју су наши преци пролили крв и жртвовали животе, сачувамо и оставимо у наслеђе исто онако како су нама оставили наши преци. 

"Ту свету земљу не смемо никоме поклонити. Морамо је бранити свим допуштеним средствима, а, не дај бозе, да се користимо и неким другим. Ми то не желимо и молимо се Господу да не дођемо у такву прилику. Свим народима желимо свако добро", подвукао је српски патријарх.

Бомбардовање нас је, рекао је патријарх, уназадило за 50 година, и једну напредну земљу претворило у прах и пепео. 

"Нека им бог суди по својој правди. Зло неће добро донети. Нама остаје да пригрлимо своју отадзину коју нам је бог даровао са много добра у њој у њој, да се збилизимо јер наса снага је само у јединству, јер то нам је данас најпотребније, да будемо сједињени у добру", рекао је Иринеј.

Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

"Да су то били дани радости и они би били веома дуги. Замислите да ти трагични звуци и страх, који смо сви доживљавали, трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људско биће ни криво ни дужно - али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих мирне душе, то назвао пакленим плановима", рекао је патријарх.

Надамо се, каже, да се то никада неће поновити, и да више неће бити жртава. 

"Нека је вечна слава њима, а нашем народу и свим народа желимо добро", рекао је Иринеј.

Говорећи о бомбрадовању, српски патријарх је истакао да су звуци детонације и убитачних оруђа и данас присутни и да их, како каже чујемо у сновима, у својим сећањима. 

То су, како је рекао, најтрагичинији дани у у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада висе не понове у нашем народу, али не само у насем народу него нигде у овом свету.

"Ово су звуци пакла. Ово су звуци мржње које излазе из дубине човековог бића које разрарају, које предају смрти и најтужнијим сећањима", рекао је Иринеј.

Имали смо, каже, у својој историји много тешких и тужних тренутака, али чини ми се да су ови тренуци били најтрагицнији у нашој историји

"Али трагицније је што су ти тренуци дошли од насих бивших савезника и пријатеља који су у том тренутку своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу", каже он и додаје да то нису биле ма какве државе, него најмоћније земље Европе и Америке.

Како је рекао, планови које су хтели да се остваре потичу од моћника овога света, са једним циљем, да један народ и дрзаву униште и раскомадају "у најмање делове и парчад", да би остварили своје циљеве и своје намере.

"Зато су предузели кораке од којих ће се покољења сигурно стидети. Ударили су на један народ који је у читавој историји провео у страдању и искушењу, народ који воли слободу и жели је другима", рекао је он.

Подсетио је да су у НАТО бомбрадовању нанета веилка зла, да су порушили наше фабрике, наше индустрије, путеве, железнице, па цак, каже, нису ни болнице постедели. 

"Нису поштедели ни децу која су са радосћу усла у овај свет, а која су са муком тугом и плачем напустили овај свет, нешто чему се само ђаво мозе радовати", рекао је Иринеј.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Додик: Не праштам,а бомбе нису решиле Косово

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас у Нишу, где се обележава 20. годишњица од бомбардовања, да је НАТО 1999. начинио стравични злочин агресије према Србији а пре тога и према и РС, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и с њом сви Срби изван Србије.

"Штета коју су нанели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човек, имаћу у себи неопростиво и тужно сећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанети тако тешки губици",рекао је он.

Према његовим речима, НАТО бомбрадовање је било стравичан злочин и агресија над срским народом што је, додаје, континутет онога што је рађено у РС.

Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су део злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету.

"Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана. То је било немилосрдно, а они су то претворили у ''анђела'', Знамо, по последицама, да и данас траје", рекао је он.

Поручио је да су му од оних који су то смислили, издали наређење и командовали оперцијама над Србијом и РС гори само они који то покушавају да оправдају и траже разлога за то, а разога, додаје, нема.

Навео је и да они који су то наредили "уживали" да гледају преко камера у ракетама и да су одобро знали када су бомбрадовали децу, када су рушили кинеску амбасаду, убијали цивиле, бомбрадовали РТС…

"Знали су и нису престајали, наставили су јер су хтели да нанесу стету од којих су веровали да се дрзава неће опоравати", рекао је Додик

Како је додао, било би добро да су они који су били на власти пре Александра Вучића, и то називали кампањом, данас овде да ојачају снагу Србије а не да игноришу тешку страдалничку историју нашег народа.

"Данас проблем Косова није решен и бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање реши. Опет захваљући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свет опет против Срба у покушају да их придобију да признају Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије, око легално изабраних функционера и преговарача."

Данас је важно дати снагу Вуцићу и његовој преговарцкој позицији у свему сто цини.

"Зато сам овде да поруцим да је снага Србије у снази њене државе, њеног председника, владе и демокартије. Снага је у томе да се Србија поштује, да се она воли, да се окупимо", поручио је Додик.

Треба се, како истиче, вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење.

"Избори су место за одлучивање о снази Србије", поручио је Додик.

Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу јер је почео са обележавањем оваквих датума, јер како каже, у супротном би се све заборавило.

На захтеве да се БиХ прикљуци НАТО одговара да то неће дозволити и да се успостави граница на Дрини, којом ћемо, како каже, поново бити раздвојени.

"Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени", подвукао је Додик.

Он је рекао да су наредне године и деценије године "нашег народног и националног окупљања и уједињења".

"Верујем да ће и другима то постати јасно, јер другог пута нема. Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу", констатовао је Додик.

Додао је да је БиХ није могућа, јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у РС и у БиХ.

"Нека су проклети сви они који су донели одлуку и учествовали у убиству мале Милице Ракић и све деце у РС и Србији. Живела РС, живела Србија српски народ, где год се нашао", поручио је Додик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести