НОВИ НАЦРТ ЗА САМИТ ЕУ-ЗБ: Убрзати интеграције, Београд и Приштина да примене споразуме

БРИСЕЛ: Европска унија позива на убрзање процеса приступања Западног Балкана том блоку и тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа и да у потпуности, без даљих одлагања или предуслова, примене постигнуте споразуме, укључујући споразум о путу ка нормализацији односа и његов имплементациони анекс, наводи се у најновијем нацрту декларације о припремама за Самит ЕУ-Западни Балкан 13. децембра.
eu srbija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У нацрту, који је генерални секретаријат Савета ЕУ упутио Одбору сталних представника, а у који је Танјуг имао увид, тражи се потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

У нацрту се наводи да ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Борела и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана Мирослава Лајчака.

Како се додаје, ЕУ очекује "конструктиван ангажман" Београда и Приштине "у доброј вери и духу компромиса", у циљу брзог напретка у нормализацији односа, што је, како се наводи, кључно за безбедност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу.

"Позивамо обе стране да у потпуности примене Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме, без икаквих даљих одлагања или предуслова", наводи се у нацрту.

Како се додаје, од Београда и Приштине се очекује да наставе континуиране напоре за деескалацију у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

У нацрту се наводи да све сложеније геостратешко окружење, којим доминира рат у Украјини и које је снажно обележено кризом на Блиском истоку, угрожава европску и глобалну безбедност и показује "важност јединства и сврхе унутар европске породице" и стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана које доводи до све ближих веза и дубље сарадње са ЕУ, заснованих на заједничким принципима и вредностима.

У тексту се потврђује пуна и недвосмислена посвећеност ЕУ перспективи чланства Западног Балкана у  том блоку и позива на убрзање процеса придруживања, на основу "кредибилних реформи партнера, правичног и ригорозног условљавања и принципа заслуга", а поздравља се и напредак који су партнери са Западног Балкана постигли на својим путевима ка ЕУ од Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

"Будућност Западног Балкана је у нашој Унији", поручује се у нацрту.

У документу се напомиње да ЕУ има за циљ да

приближи Западни Балкан ЕУ, припремајући терен за приступање и доносећи конкретне користи његовим грађанима већ током процеса проширења, и наводи да ЕУ намерава да истражи додатне мере у циљу даљег унапређења постепене интеграције.

Како се додаје, ЕУ ће брзо размотрити предлоге из Плана раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

Указује се и  да би јединствено регионално тржиште требало да послужи као одскочна даска за интеграцију и оцењује да су потребни додатни одлучни напори свих лидера Западног Балкана како би то тржиште постало реалност, "посебно у погледу усвајања неколико одлука о трговинским иницијативама које су већ договорене на техничком нивоу у контексту Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА)". 

Напомиње се и да је потребна посвећеност партнера са Западног Балкана инклузивној регионалној сарадњи и јачању добросуседских односа, укључујући са државама чланицама.

Поздравља се решеност партнера са Западног Балкана да поштују и обавежу се на кључне европске вредности и принципе, у складу са међународним правом.

 Наглашава се и потреба за одрживим и неповратним реформским постигнућима у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

"Заједничка визија будућности укључује заједничке вредности и заједничку одговорност. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, позивамо их да остваре брз и одржив напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП), укључујући са рестриктивним мерама ЕУ и да делују у складу са тим", наводи се у документу.

Похваљују се партнери са Западног Балкана који, како се оцењује, већ показују своју стратешку посвећеност тиме што се у потпуности уклађују са ЗСБП и охрабрују они који то нису урадили да следе њихов пример.

Истиче се и важност побољшаног спровођења рестриктивних мера и спречавања њиховог заобилажења.

Указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор.

Напомиње се да је ЕУ посвећена убрзавању и даљем продубљивању свог политичког ангажмана на Западном Балкану, а истиче се и да је ЕУ одлучна да додатно ојача сарадњу са регионом о кључним безбедносним и одбрамбеним питањима, укључујући на оперативном нивоу.

Наводи се и да ће ЕУ наставити да унапређује  колективну сајбер безбедност у сарадњи са Западним Балканом и поручује да ће ЕУ интензивирати рад са партнерима на супротстављању, како се тврди, "лажним руским наративима и дезинформацијама" о рату Русије у Украјини. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести