Новосадски градоначелник потврдио: "Нидек" циља крај наредне године

НОВИ САД: Делегација јапанске "Нидек корпорације", предвођена потпредседником Такашијем Фурухашијем, недавно је поново боравила у Новом Саду, где их је угостио градоначелник Милош Вучевић, о чему је обавестио јавност путем друштвених мрежа.
v
Фото: Printscreen/Instagram (milosvucevic_gradonacelnik)

Вучевић је на тај начин поручио да се разговарало о динамици реализације најављене инвестиције овог светског гиганта у производњи електро-мотора у фабрику у радној зони Север 4. У истој објави новосадски градоначелник је навео да су да саговорници уверили да све тече по плану.

- Ускоро ће једна од најмодернијих светских компанија за производњу електричних мотора покренути производњу у Новом Саду. Такође ме је обрадовала вест да долази још једна дивизија компаније "Нидек" "Nidec elesys corporation" и тиме ће се унети позитивна промена коју ћемо осећати у деценијама пред нама - написао је прошле седмице Вучевић на свом Инстаграм налогу.

Уколико све иде по плану, Вучевића изјава значила би да ће у Новом Саду крајем 2022. године почети производња дела асортимана фирме из Кјота у погонима које ће за "Нидек" изградити компанија ЦТП, која је за ту намену непосредном погодобом са Градом купила 12,5 хектара земљишта у радној зони "Север 4" за нешто више од 590 милиона динара. Иако је првобитно Скупштина града одобрила ову продају почетком априла, поново је то морала да учини крајем јуна, пошто није завршена сва папирологија у уговореном року од 30 дана.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

На априлској скупштини пред одборницима је био предлог да ЦТП Инвест из Београда купи око 21,2 хектара градског земљишта у радној зони "Север 4"  за 993,7 милиона динара, односно око 8,5 милиона евра. У скупштинском документу од 18. јуна друга парцела од око 8,7 хектара се не помиње. Вредност земљишта од 4.679,46 динара по квадрату одредила је Пореска управа на основу тржишне вредности. У писму о намерама, које су 15. марта "Нидек" и ЦТП послали градским властима, планирана је, у првој фази, фабрика за потребе аутомобилске индустрије на 26.000 квадратних метара и са 300 запослених, а која би требало да проради до краја 2022. године.

Из поменутог писма о намерама, може се видети да "Нидек" планира да у Новом Саду за почетак производи "електромоторе намењене унапређењу удобности и управљања аутомобилима". Између осталог, намера ЦТП-а је да до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције "Нидека". Нова фабрика би требало да буде опремљена "најсавременијим технологијама и машинама", док је опрема за производњу и монтажу готово потпуно аутоматизована. Даље се каже да се у производњи не користе шкодљиви материјали, а да сама производња захтева висок проценат образованог особља.

Вучевић је у фебруару, приликом завршних преговора са Јапанцима навео да ће ова инвестиција бити "тешка" скоро две милијарде долара, да је у плану куповина 25 хектара земљишта у индустријској зони "Север 4" и да ће се у новој фабрици производити до 300.000 јединица до 2023. године.

- Овим наш град постаје регионални индустријски центар првог реда, проблем запошљавања ће готово нестати, а посебно ми је драго што ће висококвалификовани дипломци са наших техничких факултета добити још једно место за рад са изузетним могућностима за пословни напредак - истакао је тада Милош Вучевић.

Власти на свим нивоима преговорале су с "Нидеком" више од две године, а за свега двадесетак дана од писма о намерама, Нови Сад је наменски изменио Програм уређивања грађевинског земљишта. Уједно, 25. марта Влада Србије издаје закључак да је инвестиција ЦТП-а и "Нидека" од значаја за Србију, да би 29. марта, на основу тога, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић покренуо поступак продаје земљишта непосредном погодбом, што је и обављено сутрадан пред надлежном комисијом. Иста ажурност била је и током другог покушаја продаје.


Више од 200 погона у 30 држава

За "Нидек корпорацију", у писму о намерама, каже се да је на тржишту скоро 50 година и да је светски лидер  на тржишту једносмерних електормотора без четкица.

Компанија из Кјота прави моторе, електронику и оптичке компоненте у више од 200 погона у 30 држава. Са скоро 120.000 запослених, Нидек је прошле године зарадио више од 14 милијарди долара, док му је тржишна капитализација 71,9 милијарди долара.


Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Што се тиче самог "Нидека", они су 22. и 28. јануара отварио две фирме у Србији: "Nidec Electric Motor Serbia" и "Nidec Elesys Europe". Законски заступник прве фирме је председавајући борда директора "Нидека" Јун Секи. Оба предузећа су регистрована у Београду, а оба је основала европска подржница "Нидека" "Nidec Europe B. V." из Холандије.

И раније је најављивано да би у Нови Сад требало да дође више дивизија ове компаније. Јапанска штампа, односно лист "Никеи" крајем прошле године објавио је да би погон у Новом Саду, поред других које "Нидек" гради у Европи, требало да буде највећи на континенту.

Што се тиче саме локације, нова фабрика налазиће се прекопута погона "Лира", "Континентала" и БМТС-а. И док се у претходним нашим обиласцима поменуте парцеле није видело ништа што би указало на неке активности, у понедељак су тамо радници "Енерготехнике Јужна Бачка" постављали разделну станицу за струју. Незванично, сматрају да то раде за будућу јапанску фабрику.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести