О ЧЕМУ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ У ВАШИНГТОНУ Економија у Белој кући, политика остаје за ЕУ?

БЕОГРАД: Делегације Београда и Приштине састаће се 27. јуна у Белој кући у Вашингтону, а након што је америчка страна обелоданила ту вест пре неколико дана, не стају спекулације о томе шта би се могло наћи на столу.
vucic grenel
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Без обзира на нагађања и жеље приштинске стране, из Србије је од највиших званичника стигла порука да признавање независности Косова за Србију није тема, нити ће дозволити да се извуче из фасцикле током тих разговора. Иако је из Москве стигло упозорење на то да по кулоарима круже разни сценарији, мада забринут због таквог упозорења, председник Александар Вучић нагласио је да је Београд спреман на разговоре, али без ултиматума.

Он није желео да открива стратегију коју припрема за најављени разговор у Вашингтону, а од јавности у Србији затражио је мало више поверења за дијалог који се води о косметском питању.

Док Београд тек треба да утврди тим за Вашингтон, изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел потврдио је да амерички председник Доналд Трамп неће присуствовати разговорима наредне суботе. Како је изјавио, у овој фази, коју он назива првом фазом дијалога, мора да се постигне нормализација економских односа Београда и Приштине, а да политичку фазу треба да воде Европљани. На питање које ће бити главне теме разговара у Белој кући, Гренел је одговорио да састанак пружа могућност и отвара врата економском развоју и инвестицијама. Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О’Брајен објавио је ових дана на „Твитеру” да му је драго што ће моћи да угости, како их је назвао, „лидере  Србије и Косова”, заједно с Ричардом Гренелом у Белој кући. „Сједињене Државе жељно очекују те важне разговоре”, наводи се О’Брајенова изјава на „Твитер” налогу Савета за националну безбедност.

Београд и Приштина су од почетка године, уз посредовање тих  америчких дипломата, потписали писма о намерама обнове авио-линије између својих престоница, као и сарадњу у области железничког и друмског саобраћаја. Гренел је изјавио да је о својој визији о два корака разговарао с Французима и Немцима.

– Не знам колико пута то морам да кажем, иако сам био изузетно јасан да смо ми, Сједињене Државе, уверени у то да се 20-годишњи сукоб може решити само економском нормализацијом – рекао је Гренел, појаснивши да друга, политичка фаза дијалога, треба да се догоди када почну да долазе први ефекти економије.

Открио је да је имао проблем с бившим саветником за националну безбедност Yоном Болтоном када је реч о преговорима Београда и Приштине.

– Две стране долазе у Белу кућу следеће суботе да разговарамо о историјском напретку и споразуму. А ипак, и даље се борим с гласинама о размени територија – рекао је Гренел, нагласивши да то није политика председника Доналда Трампа.


На столу можда шест тема

Медији су спекулисали о наводних шест тема о којима ће се разговарати у Белој кући. Најпре, да ће у фокусу бити искључиво економска питања. Очекује се да ће бити речи о слободи кретања и, у том контексту, признавању докумената и несметаном преносу поште. Спомиње се спајање административних прелаза и слободан пролаз робе. Следи и наставак реализације писама о намерама, која се тичу авио, возног и друмског саобраћаја.


Како је навео, он се бори с гласинама због тога што је Yон Болтон форсирао своју политику испред Трампове политике.

Што се европске улоге у том процесу тиче, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да ће датум за наставак дијалога у Бриселу бити одређен након његове посете Београду следеће недеље. Уверен је у то да постоје услови за наставак тог процеса и да ЕУ не може бити склоњена са стране. Одбио је да коментарише америчку иницијативу, истакавши да ЕУ има своју визију у дијалогу и да не може бити заобиђена. Рекао је да жели да олакша свеобухватан и правно обавезујући споразум и да је његов мандат да нормализује односе Београда и Приштине.

– Европска унија не може бити склоњена са стране јер нуди европску будућност и нико други сем ЕУ не може то да понуди – појаснио је европски изасланик. – Уколико желите да заобиђете европску будућност, заобићи ћете и Европску унију. Овај дијалог је покренут на основу Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација и јасно повезује дијалог с европском будућношћу.

Председник Вучић је поводом сигнала који стижу из ЕУ истакао да ће одговор  Србије на евентуалну понуду да признамо Косово и да Косово уђе у УН, а ми заузврат да не добијемо ништа осим чланства у ЕУ,  бити „не”. Он је подсетио на то да Лајчак долази у Београд 22. јуна, да ће с Путином разговарати 23. јуна, а с другим европским лидерима 23. и 24. јуна. Додао је да смо прихватали разговоре под покровитељством ЕУ, између осталог и зато што руска страна никад није имала ништа против европског покровитељства јер је та одлука донета у Генералној скупштини УН, али и истакао да на неке понуде ЕУ Србија има јасан одговор.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести