Обележена 21. годишњица отмице српских цвила у Ораховцу

БЕОГРАД: Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас 21. годишњицу отмице више од 35 српских цивила у селима Ретимље и Оптеруша, у општини Ораховац, од припадника тзв. Ослободилачке војске Косова.
Obeležavanje otmice srpskih civila u Orahovcu/Tanjug/Z. Žestić
Фото: Танјуг/З. Жестић/Обележавање отмице српских цивила у Ораховцу

И после две деценије, породице жртава нису дочекале правду, а министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да Србија никада неће заборавити на злочине који су починили албански терористи, као и да ће држава инсистирати на пронaлажењу починилаца тих злочина.

"У актуелном политичком тренутку, евидентно је да Србија чини све да се питање КиМ разреши кроз компромис који не мозе да буде да једна страна у дијалогу, кога нажалост тренутно нема, добије све, а друга не добије ништа", подвукао је Ружић на обележавању годишњице у Спомен соби.

Каже да државно руководство предано ради свих ових година не само на имплементацији Бриселског споразума, него и на томе да, истиче, питање КиМ врате на пиједестал интересовања у међународној политичкој арени.

Фото: Obeležavanje otmice srpskih civila u Orahovcu/Tanjug/Z. Žestić

"Пре свега код оних центара моћи са којима се у претходном периоду можда и нисмо разумели, што не суспендује нама право, а њима обавезу да заједничким снагама покушамо да дођемо до историјског компромиса како би се односи Срба, Црногораца, Горанаца, Албанаца довели у један нормалан ниво комуникације", рекао је Ружић.

Подвукао је да ниједан злочин ни на КиМ, као и на просторима бивше Југославије не сме бити заборављен, додајући да држава не сме и неће дозволити да се на пиједестал "подижу нека стратишта, а заборављају српске жртве".

"За Србију су све жртве исте, немају било какав национални призвук, али је важно и да се наше жртве поштују и да се ови отети цивили не забораве и држава мора да истраје у томе да се жртве нађу и да се починиоци санкционишу", нагласио је Ружић.

Обележавању је присуствовао и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић који је казао да су летњи месеци 1998. и 1999. године били месеци страдања и највећих жртава српског становништва због тога што су, наводи, били Срби и остали на својим огњиштима.

"Нико за те злочине није одговарао и то је оно што посебно боли и вређа. То је оно у чему ми морамо да истрајемо и у нашим захтевима ка правди и санкционисању злочинаца жртава. Ми знамо ко је те злочине починио, нису они неко ко се тада крио нити се крије данас", рекао је Одаловић.

Истиче да ниједан суд до сада - Умников, Еулексов, привремених институција у Приштини, Хашки трибунал није дао ниједан одговор за нестале и убијене жртве.

"Надам се да ће Специјално тужилаштво у Хагу, где се воде и ових тридесетак позваних припадника такозвне ОВК на разговоре и сведочења, дати неке резултате. Такође, инсистирали смо да један од предмета који морају да отворе јесу злочини у општини Ораховац", навео је Одаловић.

Каже да треба помоћи и косовском друштву и "скинути" са косовских функција злочинце и који, како наводи, и даље несметано раде оно што су радили и 1998. и 1999. године.

Одаловић је нагласио да се још увек трага за 570 несталих Срба и неалбанаца, додајући да Комисија тражи и нестале косовске албанце јер је то цивилизацијска и хуманитарна обавеза.

Председник Удружења Сима Спасић рекао је да породице косметских жртава неће дозволити да се злочинци Харадинај, Љимај, Тачи и Весељи називају "господом" и "лидерима Албанаца", јер су они, истиче, ратни злочинци.

"Ми имамо право да тражимо правду, ако неко мисли да ћемо ми само да ћутимо и сваке године само да обележавамо злочине, а да не тражимо правду и одговорност онда смо ми немоћни. Хоћемо договор са Албанцима, али не могу терористи и злочинци да представљају Албанце, верујем да бисмо са поштеним Албанцима постигли договор за неколико дана", рекао је Спасић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести