Од загађене реке Криваје беже и комарци, рибе и жабе су одустале раније

Пречистач који ће се градити у Бачкој Тополи, вредан 350 милиона динара, решиће донекле проблем загађења реке Криваје и у Малом Иђошу, Фекетићу, Ловћенцу кроз које та река протиче.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Међутим, и Мали Иђош ће идуће године добити свој пречистач отпадних вода, за који је већ спремна пројектна документација, издата грађевинска дозвола за локацију на почетку Фекетића и сада се само чека да Покрајинска влада распише конкурс јер Општина не може сама да изнесе инвестицију.

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић каже за „Дневник” да је пре годину издата грађевинска дозвола за пречистач, као и за главни магистрални колектор.

– То су два пројекта вредна шест милиона евра и чекамо само новац Покрајине да то и реализујемо – истиче Лазић, и додаје да је у току израда пројекта за секундарну канализациону мрежу кроз целу општину, који би требало да буде завршен до краја године.

Локација за пречистач у општини Мали Иђош планирана је на уласку у Фекетић из правца Новог Сада, с леве стране

Он додаје да би грађани могли очекивати да изградња пречистача крене почетком идуће године, и у Малом Иђошу и у Бачкој Тополи, када ће бити и расписан конкурс, како им је рекао председник Покрајинске влади при недавној посети двема општинама.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Грађани могу очекивати да изградња пречистача крене почетком идуће године и у Малом Иђошу (Марко Лазић)

– Локација за пречистач у Малом Иђошу је планирана на уласку у Фекетић из правца Новог Сада, с леве стране. Међутим, изградњом пречистача и у нашој општини, као и Бачкој Тополи, неће се решити загађење Криваје јер морају да их изграде и фирме у  индустријској зони у Бачкој Тополи које у највећој мери загађују Кривају – напомиње Лазић. – Приватне компаније немају могућност да се укључе на општински пречистач у Бачкој Тополи. Наша општина има највећи проблем због загађења Криваје, и највише трпе наши грађани, те смо покренули петицију, јер сва насељена места општине кроз које Криваја протиче, смрде пуна два и по месеца због загађивача.

Председник општине Мали Иђош додаје да су и претходних година имали проблема, но по неколико дана, али да је ове године постало неиздрживо.

По његовим речима, у реци нема више ни рибе, ни жабе, па ни комараца близу Криваје, и људи су с разлогом забринути јер не знају шта удишу и како се то може одразити на њихово здравље.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Сви су у неком тренутку били загађивачи, и грађани и компаније, што је било тешко признати (Габор Кишлиндер)

– Наши грађани не могу да отворе прозоре, поготово они који живе у близини Криваје, и баш су у великим проблемима. Кад оперу веш, не могу да га носе јер смрди на испарења из реке. Надамо се да ћемо уз подршку Покрајинске владе проблем решити до краја године – напомиње Лазић.

Председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер каже за „Дневник” да су годинама отклањали проблем загађења Криваје измуљавањем и пропуштањем воде, али да су сви у неком тренутку били загађивачи, и грађани и компаније, што је било тешко признати.

– Пречистач који ће изградити Општина решиће трећину проблема, али и даље компаније у индустријској зони, које и јесу највећи загађивачи, морају изградити своје пречистаче – наглашава Кишлиндер, додајући да се нада да ће проблем Криваје бити ускоро решен.

Подсећамо, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине АПВ Иштван Пастор обишли су почетком недеље ове две општине и разговарали с њиховим челницима, али и представницима компанија које послују у индустријској зони да би постигли договор о решавању проблема загађења. Председник Покрајинске владе најавио је да ће се проблемом загађења бавити и у другим општинама у целој Војводини, али и да ће од идуће године увести новине у креирању буyета, и трудити се да и приватним компанијама које имају пројекат и издвојен новац, ако треба, помогну и финансијски да би проблеми били решени брже јер су грађани приоритет.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Законом је предвиђено да приватне компаније које су загађивачи и имају велике количине отпадних вода, до 2021. године, кроз процедуру обезбеђивања интегрисане дозволе, имају обавезу да саграде своја постројења у оквиру компанија, са стандардом отпадних вода које ће бити испуштане у централно постројење.

Очекује се да ће пречистач у Бачкој Тополи бити готов до краја 2020. године, а та општина већ има спремних 100 милиона динара за изградњу из буyета свог јавног предузећа. Рачуна се и да ће изградња пречистача у Малом Иђошу трајати око две године.

Инспекција за заштиту животне средине Покрајинског секретеријата за урбанизам и заштиту животне средине урадила је пре месец дана инспекцијски надзор код загађивача водотока Криваје.

Како је „Дневник” писао, Општина Мали Иђош обратила се прво Министарству заштите и животне средине, а затим и Покрајинском секретеријату, наводећи да је Криваја, која протиче кроз сва три насељена места те општине, загађена. Покрајински инспектор је затим обишао локације где се испуштају отпадне воде у Бачкој Тополи, и то компаније које послују у Индустријској зони Бачка Топола: ЈКСП „Комрад”, „Перутнина Птуј – Топико”, Индустрија меса „Топола” и АИК „Бачка Топола”. Извештај је потписао инспектор заштите животне средине Драган Секулић, и у њему пише да постоје прекорачења појединих испитивних параметара на мерним местима на којима те фирме ипуштају отпадне воде у Кривају.

„Током надзора утврђено је да је вода у водотоку Криваје на локацији пре испуштања отпадних вода поменутих предузећа прозирна, без значајније замућености и обојености, а да након дотока отпадне воде из градског система комуналних отпадних вода мења боју, где се интензитет боје што се тиче замућености повећава, а у највећој мери након емитера ‘Топико‘, ИМ ‘Топола‘ и АИК ‘Бачка Топола‘, да би након последњег емитера, у овом случају АИК ‘Бачка Топола‘, вода била обојена у сиво”, пише у извештају инспектора.

По прописима, правно лице и предузетник који има постројења за пречишћавање отпадних вода или које их испушта у водоток или канализацију, дужно је да своје емисије усклади с граничним вредностима емисије загађујућих материја воде најкасније до 31. децембра 2025. године. Држава може донети и другачије рокове за достизање граничних вредности емисија загађујућих материја у поступку издавања дозволе.

Маша Стакић

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести