Оштра полемика и оптужбе власти и опозиције

БЕОГРАД: Први део расправе на седници Скупштине Србије обелезила је данас оштра полемика између власти и опозиције о изјавама члана криминалног клана Вељка Беливука током суђења у понедељак, а шеф посланичке групе "Александар Вуцић - заједно можемо све" Миленко Јованов оптужио је поједине посланике опозиције да је "некима од њих шеф Беливук".
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Шеф посалничког клуба Европски региони Александар Оленик затражио је да се провери у каквом је односу секретар Владе Новак Недић био са Беливуком, а на то му је Јованов одговорио да он ако има нека сазнања о томе поднесе пријаву, уз коментар како поједини представници опозиције и у парламенту преносе речи Беливука, за "случај да их неко није чуо".

На исту тему осврнуо се и посланик Зелено - леви клуб Радомир Лазић који је казао да треба видети с ким се сликао Беливук и с ким је био близак и да би требало чути шта је Беливук рекао у свом сведочењу.

Јованов је казао да је очигледно да неки не разликују сведока и окривљеног, те да је Беливук окривљени и да је право окривљеног да се брани и лагањем што он чини, тврдећи да није учествовао у свему ономе што му се ставља на терет и за шта постоје докази, а да прича о стварима за које га нико не пита.

"Резултет је да Скупштина Србије има посланике којима је лидер Вељјко Беливук и који његову реч преносе у овај парламент", рекао је Јованов.

Оленик је критиковао предлога закона о изменама и допунама Закона о министарствима тврдећи да нека министарства попут Министарства за европске интеграције немају никакву фунцију, ако нова влада не уведе санкције Русији, а да Министартво просвете и науке нема смисла, ако ће, како је казао, црква да уређује уџбенике из бологије.

Он је рекао да ће српска привреда остати без 80 одсто европског тржишта које не може да замени, као што може да замени, како је рекао, руски гас

На то му је Јованов одговорио да је говорио увредљиво о СПЦ и истакао да он са 2,3 одсто подршке не може да каже да представља све грађане Војводине,а посебо што, како је рекао, живи у Београду.

Јованов је истакао да Воводина има 100 милијарди динара буџета данас, а да је за време власти оних чији је Оленик експоненет имала 70 милијарди динара, алудирајући да иза Оленика стоји Лига социјалдемокарата Војводине.

Одговарајући Оленику на то да је потребно увести санкције Русији, шеф посланичке групе "Александар Вучић -заједно можемо све је рекао да Оленик са "невероватном лакоћом неодговорности каже- уведите санкције Русији".

Јованов је упитао зашто грађанима не каже шта радимо после тога када будемо имали тензије и унутар и ван земље због тога".

"Зашто не кажете људима шта следи после тога. Следећи корак је признајте реалност одреците се КиМ.Вама то не би био проблем ,али великом броју грађана Србије и нама јесте. Постоји трећи корак који каже да признамо да смо починили геноцид у Среебрници ", рекао је Јованов.

Он је додао да је тачно да Србија има највећи део тржиста у ЕУ, али је нагласио да је највећим делом та економија наслоњена на енергетику где зависи од Русије и додао да је важно да Србија објасни своју позицију, а не да трпи притиске и да се притисци и у Србији врше на владу.

Због Оленикове опсаке да црква мења уџзбенике из биологије, реаговали су и посланик посланичког клуба Нада, Душан Радосављевић, као и посланица Двери Радмила Васић који су казали да је њихов колега из Европских региона увредио и СПЦ, али и све грађане православне вероисповести.

Оленик је казао да Европски региони неће подржати Предлог измена и допуна Закона о министарстсвима истицући да је нова влада гломазна.

Посланици опозиције критиковали су то што је седница сазвана по хитном поступку, а главне замерке суј биле на то што ће нова влада имати 25 ресора.

"Овај закон о министарствима доноси нам највећу владу у новијој историји. Мађарска има 12 минстартва , Финска 11, Ирска 14, Словачка и Норвешка по 15, а Србија 25", казао је Радомир Лазовић и додао да се од грађана очекује да штеде и не укључује им се грејање, те додао да ту "није само у питању број министарстава, већ и државсних секретара, али и возача".

На то му је Јованов одгооирио да очигледно није упућен да у другим државама има много више државних секретара него у Србији и да они имају много већа овлшћења од наших.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство и посланица СНС Јелена Жарић Ковачевић оценила је да је предлог закона у складу са Уставом и законима Србије наглашавајући да су ове измене и допуне добре и да ће моћи да се говори о већим резултатима овог закона када он буде усвојен позивајући посланике да подрже закон.

Посланик СНС и председник Одбора за парвосуђе Владимир Ђукановић оценио је да

има смислених примедби које долазе од опозиције и да би их ваљало размотрити и подсетио да је у неколико наврата сам говорио да се бира "ратна влада", јер је у свету рат и моге државе су принуђене да доносе ратне мере.

Он је подсетио да је Србија имала и гломазније владе и истакао да је добро што ће нека министарства бити подељена.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач казала је да ће та посланичка група подржати Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести