Отворен део научно-технолошког парка намењен ФТН-у

НОВИ САД: Прва фаза изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду је завршена и део тог објекта од 10.000 квадрата је почео да користи Факултет техничких наука.
naucno tehnoloski park, Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Присутнима на отварању обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, шефица регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре и декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки.

„Захваљујући испуњеном обећању на полагању камена темељца у октобру 2016. године, данас имамо новоизграђени објекат укупне површине 30.000 квадратних метара, у којем ће већ од данас, на 10.000 квадрата, 3.000 студената и 400 професора, доцената и асистената Факултета техничких наука имати најсавременије услове за рад“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Средином године део Научно-технолошког парка биће изнајмљен стартап и ИТ компанијама. Реч је о паметној и зеленој згради, која ће имати вишеструки значај, пре свега у домену повезивања науке и привреде, у области информационих технологија и стартап пројеката.

Фото: Покрајинска влада

„Поносан сам јер је Покрајинска влада један од кључних носилаца изградње овог објекта. Ово је велики дан за АП Војводину и Србију, јер смо данас поставили још један темељни стуб развоја образовног и научног рада у области информационих технологија. Ово је велики дан и за још бржи раст Универзитета у Новом Саду, као једног од најпросперитетнијих универзитета у овом делу Европе, који има огроман развојни значај за цело наше друштво“, истакао је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, ово је само једна од заједничких инвестиција које су реализоване захваљујући принципу окупљања око пројеката, који је постављен као приоритет у раду Покрајинске владе.

Фото: Покрајинска влада

„Водећи се тим принципом, данас у АП Војводини имамо реализоване важне инвестиције – изградили смо и нову зграду РТВ-а, и Завод за хитну медицинску помоћ у Новом Саду, и Жежељев мост, као и друге пројекте широм АП Војводине“, истакао је председник Мировић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић казала је овом приликом да Србија до 2014. није имала ни један једини научно-технолошки парк, а да ће до краја мандата ове Владе имати четири таква парка и целу мрежу стартап центара.

Фото: Покрајинска влада

„Ово је посебан дан, остварење једног сна који смо сви заједно сањали. Ставили смо пред себе трансформацију целог друштва и данас имамо и суштински конкретно бољу будућност за генерације које долазе. Данас имамо победничку Србију. Имамо инфраструктуру за другачију будућност, и следећој Влади оставићемо све предуслове за то“, изјавила је Брнабићева.

Ово није само најпаметнија и најзеленија зграда у нашем граду, ово је систем за будућност коју предстваља економија знања, науке и иновација и сасвим је природно да је смештена у Новом Саду уз универзитетски кампус. Надам се да ћемо уз помоћ Владе и на СПЕНС-у ускоро имати Центар за истраживање вештачке интелигенције, и тако оформити савремени кластер који је неопходан ако желите да будете конкурентији и успешнији. Од како смо положили камен темељац за изградњу ове зграде, незапосленост смо смањили за 50 посто, смањили смо извоз наших мозгова, а повећали извоз софтвера. Дошли су велики, светски брендови у Србију и у Нови Сад. То је Србија каква желимо да буде, а будућност су студенти, и они који ће то тек бити, будућност су наши грађани, нагласио је градоначелник Вучевић.

Фото: novisad.rs

''Истраживање и развој'' је пројекат који спроводи Влада РС, Европска инвестициона банка финансира га с 200 милиона евра, и то је један од највећих програма те врсте у јавном сектору у региону Западног Балкана.

Пројекат је амбициозан и свобухватан и треба да створи боље услове за рад истраживачима, студентима, професорима и свима онима који желе да развијају своје идеје. Циљ је био да заједнички допринесемо смањивању појаве одлива мозгова – рекла је Дубравка Негре. Према речима Игора Мировића, изградњом Научно-технолошког парка створена је нова иновациона снага Србије. Како је изјавио, наредних недеља ће почети реализација друге фазе која ће успоставити систем одрживости Научно-технолошког парка, као и изградња зграде Института ''Биосенс''.

Проф. др Раде Дорословачки захвалио се Влади Србије, Покрајинској Влади, Граду Новом Саду, ЕИБ и Јединици за управљање пројектима на заједничком ангажману око пројекта који ће, како је оценио, бити окосница развоја ИТ струке у Србији.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести