Обраћање председника пратили на улицама, парковима, кафеима..

 БЕОГРАД: Грађани Србије испунили су вечерас све улице, тргове, паркове, па и кафиће, у широком кругу око Скупштине Србије, и одатле пратили, неки директно, а неки преко видео бимова или преноса на телевизијама или својим телефонима, обраћање председника Србије Александра Вучића, јавио је репортер Тањуга.
vucic miting
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Грађани су потпуно испунили простор испред Народне скупштине, Трг Николе Пашића, Теразије, улице "испод" скупштине, цео правац према улици Краља Милана, Пионирски парк, простор око цркве Светог Марка, Ташмајдански парк, у којем није било слободне клупе, добар део Булевара Александра Карађорђевића...

Грађани су и у улицама око Зеленог венца, Призренској, а на Бранковом мосту и даље је, до касно, био велики број пешака.

Све баште кафића у Кнез Михаиловој улици, Косовској и на Теразијама још су пуне, а преноси скупа у Београду су се пратили на ТВ екранима у кафићима.

МУП је раније саопштио да је у Београд на скуп Будућност Србије дошло 140.000 до 150.000 грађана.

 

Испред зграде Дома Народне скупштине, вечерас у 18.30 извођењем химне званично је почео скуп председника Србије Александра Вучића “Будућност Србије”, а огромном броју окупљених из целе земље прва се обратила премијерка Ана Брнабић.

Весела атмосфера и добро расположење обележило је први део музичког програма на скупу испред Дома Народне скупштине, у оквиру кампање “Будућност Србије”, за шта су били задужени Аца Лукас и група Рибља Чорба.

За добру атмосферу се први побринуо Аца Лукас који је изашао на бину око 16.30 часова, а који је великом броју већ тада окупљених грађана из целе земље и региона рекао да му је драго што први пут није главни на бини.

Драго ми је што сам предгрупа највећем човеку Србије, рекао је Лукас, током чијег наступа су највеселији упалили бакље.


Приказан кратак филм о Кошарама

На скупу испред Дома Народне скупштине, на коме се очекује да се ускоро обрати председник Србије Александар Вучић, приказан је и кратак филм о бици на Кошара.

Ова битка, која је трајала од 9. априла до 10. јуна 1999, и у којој је погинуло 108 војника и старешина, вођена је између припадника Војске Југославије и припадника терористичке, тзв. Ослободилачке Војске Косова.

Битка је вођена на караули Кошаре, на самој граници СР Југославије и Албаније.


Група Рибља чорба изашла је на бину око 17.15 часова, а прва песма којом су забавили окупљене била је “Радићу шта год хоћу”.

Драго нам је да данас свирамо овде за будућност Србије, рекао је фронтмен групе Рибља чорба Бора Ђорђевић и додао да му је јако драго што данас наступа испред Скупштине Србије.

Током извођења песме “Остаћу слободан“, ватрена обожаватељка Боре Ђорђевића покушала је да уђе у ограђени простор предвиђен за представнике медија, како би се што више приближила бини, али ју је у тој намери спречило обезбеђење.

Ђорђевић је отпевао и енглеску и руску верзију песме “Амстердам“, јер је, какао каже, чуо да са данашњег скупа извештава и 800 страних дописника, а свој наступ Рибља чорба завршила је хитовима “Кад сам био млад“ и “Лутка с насловне стране”.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)


Милена Ивановић: Овде сам да и јавно подржим Вучића

Милена Ивановић, супруга убијеног Оливера Ивановића, изјавила је да је дошла на скуп испред Народне скупштине како би и јавно дала подршку председнику Србије, Александру Вучићу.  

Дошла сам да пружим подршку, сада званично и јавно, рекла је Милена Ивановић за Курир пре почетка митинга “Будућност Србије”.  


Испред Скупштине публику су им чинили грађани из целе Србије, али и из региона - Републике Српске, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, а подршку председнику Србије Александру Вучићу прузили су и Срби са Косова и Метохије.

Грађани из Врањске бање су међу првима организовано стигли испред Скупштине у пратњи трубача, носећи транспарент “Врањска бања је уз Вучића”, као и Ужичани који су носили паролу “Рачунајте на нас”.

Окупљени носе српске тробојке и транспаренте “Ацо, Требиње те воли, Кнић уз Вучића, Херцеговина за Србију и Вучића, Република Српска уз Вучића, Вучићу, Динамо и цело Врање је уз вас”. 

Неколико грађана, у колони која се из Улице Кнеза Милоша, “улила” у масу испред Дома Народне скупштине у једном тренутку запалило је бакље у бојама српске заставе.

На транспаренту са сликама Александра Вучића и Гаврила Принципа пише “Хвала вам председниче што нисте заборавили Босанско Грахово“, а међу транспарентима су и они с порукама подршке председнику из јужне покрајине, попут: “Зубин поток“ и “Прилужје уз Вучића“.


ПУ Београда: На скупу између 140.000 и 150.000 људи

На скупу у оквиру кампање “Будућност Србије“, који се одржава у главном граду, присутно је између 140. 000 и 150. 000 људи, изјавио је начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић. 

Станић је истакао да скуп протиче без било каквих инцидената.  


Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Међу окупљенима има и деце, али и оних у осмој деценији, који су дошли јер, како кажу, воле Србију и верују у њену бољу будућност, а скуп је привукао и кинеске туристе који су се носећи заставице Србије распитивали за данашњи догађај.

И улице које воде ка Скупштини пуне су грађана који од јутрос долазе у Београд како би присуствовали скупу.

Скуп пролази мирно и без инцидената, а простор испред Скупштине повремено надлеће и полицијски хеликоптер.

Митинг завршен наступом Оливера Мандића

Скуп испред Дома Народне скупштине у оквиру кампање "Будућност Србије", завршен је вечерас око 20.30 наступом поп певача Оливера Мандића.

Мандић је извео песму коју је сам компоновао, посебно за ову прилику, "Мајко, Србијо".

Вечерашњи наступ Оливера Мандића за многе је био "немогућ", а он је, изласком на сцену, отклонио све сумње у то.

Мандић у Београду није наступио на солистичком концерту од 1985. године, када је у Сава центру приредио за то време ултра модерни музички шоу са употребом ласера на сцени. 

Тада је, уз асистенцију клавијатуристе Лазе Ристовског ,представио свој легендарни албум "Дође ми да вриснем твоје име". 

Од тада се појавио још само на Беосонгу, где је уживо извео нумеру "Оно што ти нисам рекао", коју је посветио својој мајци. 

Оливер Мандић важи за једног од назначајнијих поп аутора некадашње Југославије. 

Његов телевизијски шоу програм под насловом "Београд ноћу" у режији Станка Црнобрње, емитован у ноћи дочека нове 1981. године, и даље важи за једно од ремек дела у продукцији тадашње Телевизије Београд.

Након Мандића, пуштена је пресма "Ово је Србија", чиме је означен крај вечерашњег митинга.

Пре политичког дела скупа, наступили су и Аца Лукас и Рибља чорба.

Фото: Tanjug

Додик: Срби из Републике Српске су загледани у Србију

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је данас да је Србија дрзава у коју су Срби из Рпублике Српске загледани, те да је данас овде да пренесе подршку Републике Српске Србији и српском руководству.

Додик је на масовном митингу Будућност Србије захвалио председнику Србије Александру Вучићу што му је дозволио могуцност да присуствује, како је рекао, овако величанственом призору, али и да испоручи свима љубав коју Сби у Републици Српској имају за Србију, за њено руководство и снагу.

Подршку за, како је рекао, љубав која увек јача, и која је увек ту, за снажну Србију, за моћнију, снажнију и јачу Србију, која је гаранција наше будућнности.

"Ова Србија данас овде и наше окупљање и сабораовање одговор је на сва питања која постављају они који питају шта је ту и шта се дешава", рекао је Додик и истакао да свако може да буде против власти, јер то је, казао је, легитимно.

Али, поручио је, не можете да будете против државе.

"Не можете да будете против Србија која је изложена отвореним питањима везаним за Косово. Морамо дати снагу нашем преговарачком тиму, додатну снагу председнику Вичићу а не да му ту снагу одузимамо", рекао је Додик.

Додао је да када Вучић ових дана буде на једном од састанака на тему Косова неће моћи да га питају шта се то тамо десава, већ ће морати да кажу - свака част за стабилност и јединство Србије.

Истакао је да Република Српска није дозволила да БиХ призна Косово.

Ми, казао је, пратимо политику Србије и јасно и гласно кажемо:"Нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе. Нећемо НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, као што је то некада било, нећемо да поновимо ситуацију од пре 100 година. Немојте нас више питати. Ми смо одлуку донели и у томе ћемо пратити Србију, ништа битније није од тога да РС прати Србију у стратеским питањима", поручио је Додик.

Важно је, истакао је, да знамо да будућност Србије подразумева мир, међу нама и мир са народима са којима деимо овај балкански простор, да све размирице решавамо преговорима и да се научимо стрпљењу, јер само тако можемо да се изборимо за своје интерсе.

"Време је за стрпљење и за оговоре", поручио је Додик и истакао да Србија и Срби у Реублици Српској данас веома јасно заједно могу да искажу свој став и да се до краја боре за њега.

За Србе у Реублици Српској, казао је, Република Српска је држава као крајња катеегорија, а Србија држава у коју смо ми загледани.

Захвалио је Вучићу на многим пројектима које је покренуо, те додао да ће један о тих пројеката носити назив или Београд, али најчешће Србија.

Додик је посебно захвалио председнику Вучићу на подршци за реализацију пројекта реконструкције Јасеновца.

Подсетивши да је рођен недалеко од Јасеновца, подно Козаре, тамо где нам је, казао је, побијено преко 500 хилајда људи, Додик је рекао да бившим режим није дозвољавао да се о томе прича.

"А када смо одлучили да покушамо да обновимо Јасеновац и Градину и када сам дошао у Београд и то предложио, рекли су ми можда то и не би било добро да не веђамо Хрвате", исприцао је Додик.

Супротно томе поступио је Вучић.

"А када сам о томе први пут предложио Вучићу овде, рекао је идемо....", казао је Додик и додао да мора да каже да су разговори о реализацији тог пројекта отпочели, јер наше зртве, додао је, морају да буду поштоване.

"Престали смо да се стидимо наших жртава, испало је да до пре Вучића Србија је требало да се извињава НАТО-у зато што нас је бомбардовао. То наравно више није могуће", рекао је Додик. 

Поручио је да Срби у Републици Српској хоће мирну и стабилну Србију, Србију будућности, Србију која подржава Републику Српску, што јесте и њена моућност и њено право.

Срби у Реублици Српској то од Србије очекују, рекао је Додик и додао да је у Београд данас дошао да би јасно испоручио опредељење и подршку Србији и њеном руководству, нашу подршку.

"Хвала свима који сте дошли из близа и далека, свима који сте допринели овако величанственој слици којој ћу сведочити читав живот, хвала Вучићу, хвала Србији што је јединствена, моћна и јака, Срибји која је окренута будућности, миру и слози и нека живи Република Српска, Србија и Српска слога", поручио је Додик.

Фото: Tanjug

Сијарто: Ви сте права, поносна, европска нација..

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу "Будућност Србија" у Београду да су Срби и Мађари данас пријатељи, да односи две земље никад нису били овако добри као данас.

"Поштовани господине председниче, драги српски пријатељи, добар дан вам желим. Дозовилите да се захвалим Вучићу и СНС на позиву. Част је бити овде. До пре неколико година је било незамисливо да мађарски министар спољних послова буде гост у кампањи владајуће странке. То што данас стојим овде показује да све ствари можемо да решимо ако верујемо у то", рекао је Сијарто, који је говор одржао на српском језику.

Сијарто се одазвао позиву за учешће на скупу, иако је данас Велики петак пред Ускрс, за вернике који тај празник славе по грегоријанском календару.

Према његовим речима, српско-мађарски односи не тако давно су представљали тешко питање, а до промена је дошло захваљујући личним напорима.

"Садашњи председник Србије, премијер Мађарске, лидери Фидеса и СНС и Савез војвођанских Мађара - сви су они заједно томе допринели. Хвала им за то", поручио је Сијарто.

Он је додао да је време да се препозна да је много више аргумената за сарадњу Србије и Мађарске, него против.

Сијарто, који се окупљенима у више наврата обратио са "драги пријатељи", приметио је и да Европа све више јача, и навео да је разлог за то једноставан - владе се, каже, воде националном политиком и то упркос свим притисцима.

"Јакој средњој Европи, потребна је снажна Србија", поручио је Сијарто.

Он је рекао да је свима јасно да је Србија све јача и јача, а да је, између осталог, јача и то што они који је воде нису занемарили националне интересе.

"Због тога сам сигуран да ћемо, ми Мађари и Срби, бити у будућности способни за велика дела", рекао је Сијарто.

Разлог за то види у томе што, каже, и једни и други делимо вредности, поносни смо на своју домовин, историју, веру, верско наслеђе, које смо спремни да одбранимо.

Шеф мађарске дипломатије је указао и да је политичка стабилност изузетно значајна вредност и за Мађарски и за Србију.

"Велика је то вредност у данашњим временима, што се види и из тога што многи желе да је одзму од нас, спољашњим уплитањем, изазивањем немира, гомилом лажи. Оваквих покушаја је недавно било у Мађарској, али су сви били безуспешни. Сигуран сам да ће тако бити и у Србији", поручио је Сијарто.

Он је додао да Мађари веома цене председника Србије Александра Вучића, јер на заједницу војвођанских Мађара гледа као на "извор енергије", што Србија обезбеђује више права мађарској националној заједници од свих суседа.

На сличан начин, додао је, Мађарска је поносна на српску заједницу у тој земљи, свесна српског индентитета, који је обогаћује.

Сијарто је поручио да је Србија заслужила да што пре буде чланица ЕУ.

"Да је до нас, већ бисте постали чланица Уније", поручио је он и истакао да је неприхватљиво да Србији држе лекције и тиме вештачки успоравају преговоре о придруживању.

"Ви сте права, поносна, европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем, ЕУ ће бити јача и на томе ћемо годинама пред нама заједно радити са вама и председником Вучићем", навео је Сијарто.

"Живела Србија, живело пријатељство спрског и мађарског народа", закљчио је Сијарто.

Фото: Tanjug

Јунак са Кошара: Србији су поребни мир и јединство

После 20 година од злочиначког напада и НАТО агресије на нашу земљу, Србији су више него икад потребани мир и јединство, поручио је пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски из Ðаковице, херој са Кошара. 

"Ми војници најбоље знамо шта доносе страхоте рата. Треба учинити све да нам будућност гради рад, а не рат", рекао је Димчевски на митингу у оквиру кампање "Будућност Србије" коју јепокренуо председник Александар Вучић.

Желимо, каже, јединствену и храбру Србију као што су били њени борци са карауле Кошаре. 

Навео је да ће српски јунаци и данас, ако буде потребно, бранити Србију истом храброшћу, одлучношћу и јунаштвом као што су то чинили пре две деценије јер, истиче, правда је нашој страни, и она божја и она људска. 

У свом излагању обратио се директно председнику Вучићу, коме је захвалио што је први званичник Србије који је збивања из 1998. и 1999. назвао правим именом - агресија, и што је први међу српским званицима поменуо и одао почаст мученицима са Кошара и других подручја где се ратовало. 

"Хвала Србији што ових дана на најдостојанственији начин одаје почаст својим борцима, деци и свим грађанима који су за агресора били легитимни циљеви, а они који се представљају као лажни борци са Кошараца и они који омаловажвају нашу жртву и борбу једнако су лицемерни и злонамерни као и они који су агресију називали ''Милосрдни анђео''", рекао је Димчевски. 

Пре његовог обраћања представљен је приказ филма са Кошара, а Димчевски каже да има изузетну част да у име својих бораца са легендарних Кошара подели са свим гарђанима сећање на храбре јунаке који су положили младе животе на олтар отаџбине, за нашу Србију. 

"Била је то највећа битка током НАТО агресије 1999. која је ушла у анале ратова. Кошаре су наша војничка и духовна вертикала, пример како се брани отаџбина у крајње неповољним борбеним, просторним, временским и килиматским условима. Јунаци са Кошара, младићи који су тада имали 18, 19 и 20 година били су снага наше херојске борбе", рекао је Димчевски. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести