Поново преиспитати одлуку о признавању КиМ 

БЕОГРАД: Словеначки посланик и потпредседник Словеначке националне странке Јани Ивануша сматра да је повлачење призања косовске независности реалан процес у оквирима Европске уније, те додаје да ће ново руководство Уније, након избора у мају, поново преиспитати правце њеног кретања.
kosovo u novoj evropi, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Ивануша је на међународној конференцији "Косово и Метохија у новој Европи", која се данас одржава у Београду у организацији Српског сабора Заветници, истакао да је косовско питање важно јер је дошло до нових смерова у европској политици.

"Надамо се да ћемо на овој конференцији усвојити нове смернице ка поништењу косовске независности, јер неке државе су то већ учиниле, а неке желе то да учине", рекао је словеначки посланик Танјугу.

За саветника српског члана председништва БиХ Милорада Додика Срђана Перишића независно Косово је производ глобалистичке Европске уније, односно глобалистичке Европе и НАТО-а.

"Нова Европа по питању КиМ значи да је Косово спрско. Зато се НАТО, глобалистичке организације и уопштено глобалисти противе томе, тако да ова конференција представља догађај који означава да је увелико покренута идеја о стварању Нове Европе", рекао је Перишић за Танјуг.

Према његовима речима, Срби, Србија, Република Српска и КиМ имају будућност, али, како наводи, потребно је стрпљење и сачекати "нову Европу која долази из Рима, Словачке, Чешке, Француске".

Чланица Председништва Заветника и један од организатора данашње конференције Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да је КиМ српска културна баштина, као и духовна и културна кичма читаве Европе, те да је на основу тога косовско-метохијско питање не само српско питање већ питање читаве Европе, света, очувања међународног права и уопште геополитичког ауторитета данашње Европе.

"На данашњи дан, када обележавамо годишњицу од мартовског погрома над Србима на КиМ (2004), ми се сечамо наших жртава и наше обавезе да очувамо безбедност и мир за наше грађане. Али мир се неће чувати повијањем кичме, већ усправним односом. До сада је 13 земаља повукло признање Косова, пет земаља је демантовало да је икада признало Косово, док је Египат замрзао ово питање. Две трећине човечанства живи у земљама који нису признали независност Косова. Из тог разлога ми сматрамо да постоји простор", истакла је Ђурђевић Стаменковска у изјави за Танјуг. 

Она је додала да њен покрет, који је написао платформу о Косово и Метохији, верује да Србија може да обнови суверенитет на КиМ, те да шаљу порука да се мењају геополитичке односи, да се мења становисте по том питању и да ће дочи време када ће Србија моћи да заштити своје интересе на КиМ.

Историчар и члан италијанског Одбора за преиспитивање одлуке о признању Косова Стефано Бонилаури сматра да је Косово важно за Италију јер је његова држава само на сат времена лета удаљена од Приштине.

"Нама је стало до косовског проблема јер косовско питање може да се претвори у проблем и за Италију како са економског, тако са и са политичког и безбедносног угла", истакао је Бонилаури.

Он је додао да се нада да ће се након европских избора ситуацију у Европи променити на боље, те да ће коначно Европа пронаћи снаге да се одупре страном колонијализму, који најчешће, према његовим речима, "долази са друге стране океана".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести