Попов: Резултат очекиван, могуће ресетовање односа са Србијом

БЕОГРАД: Директор Центра за регионализам Александар Попов оцењује да су резултати првог круга председничких избора у Хрватској очекивани, и сматра да би за Србију било боље да победи бивши хрватски премијер Зоран Милановић који би, како каже, имао кредибилитет да "ресетује" односе са Србијом и да се позабави отвореним питањима између две земље.
1
Фото: mc.rs

"Овакав резултат у првом кругу председничких избора у Хрватској се могао очекивати с обзиром на то да је десно бирачко тело ХДЗ било подељено између Колинде Грабар-Китаровић и Мирослава Шкора, док је Зоран Милановић имао бољу кампању у односу на друга два кандидата ,тако да је заслужено и заузео прво место", рекао је Попов за Тањуг и додао да је ово реална слика расположења међу бирачима.

Када је реч о томе како би на српско - хртватске односе утицао избор Китаровић односно Милановића за новог шефа хрватске државе, Попов сматра да је у том случају боље да победи Милановић.

"Постоји правило да се странке које су на власти са истим идеолошким предзнаком обично боље разумеју, а онда су и бољи односи међу државама, међутим овде је ова пракса важила само на почетку када смо имали онај сусрет између Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић на мосту на Дунаву", истиче Попов и додаје да су после тога ствари кренуле низбрдо.

Како каже, постојао је само један интермецо који је ишао у правцу побољшања српско-хрватских односа, а то је била посета Вучића претпрошле године Загребу.

"Од тада до данас наше односе је обележило само оштро препуцавање, не само поводом историјских годишњица него и у међувремену, и то са обе стране су стизале оштре речи и сада фактични имамо залеђене односе ове две године", објашњава Попов.

Како наводи, уколико победи актуелна хрватска председница треба да имамо у виду да је током предизборне кампање давала изјаве које нису ишле у прилог добросуседских односа.

Када је реч о Милановићу, који је већ био премијер хрватске Владе, Попов сматра да је он неке ствари научио и да се то видело током предизборне кампање, те сматра да је он за такозвано ресетовање односа између две земље.

"Он би као председник Хрватске био нови играч и онда би имао кредибилитет да крене у отопљавање тих односа на неки начин, јер када дођу нови људи онда дође до опуштања односа", сматра Попов и додаје да ци то отворило могућност да се се решавају и међусобно нагомилана отворена питања .

Говорећи о очекивањима о другом кругу председничких избора у Хрватској који ће бити одржани 5. јануара 2020. године, Попов сматра да Милановић има ветар у леђа тиме што је био фаворит у првом кругу.

"То охрабрује и његове присталице још у већем броју да изађу и дају му подршку", истиче Попов.

Наводи да је велика енигма и тешко питање сазнати коме ће се окренути бирачи независног кандидата Мирослава Шкора који је био трећи по броју освојених гласова у првом кругу.

"Да ли ће апстинирати, какву ће поруку Шкоро послати - да ли да гласају по својој савести или ће им Шкоро препоручити да гласају за актуелну председницу", наводи Попов варијанте које стоје на располагању Шкоровим бирачима и додаје да је такође отворено питање да ли ће Шкорови гласачи из крајње десне опције бити мотивисани да гласају за друге десне опције које не представљају екстремно десно крило.

Коментаришући чињеницу да је Грабар-Китаровић победила у дијаспори,укључујући и Србију, Попов каже да је питање колико ће дијаспора бити мотивисана да гласа.

"Дијаспора се увек по правилу опредељивала за десну опцију. То је резерват гласова и зато је ХДЗ увео право бирачима са двојним држављанством да гласају што је крајње нелогично", закључио је Попов.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести