Прилика да се нормализују односи Србије и Црне Горе

БЕОГРАД: Промена власти у Црној Гори је прилика да се нормализују односи Србије и Црне Горе као две братске државе, два блиска народа, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је за ТВ Пинк рекао да је опозицији у Црној Гори, која после избора има већину, потребно да преживи долазак на власт.

"Тешко власти да преживи пад, али и опозицији да преживио долазак на власт, када треба са речи да се пређе на дело", рекао је Дачић.

Коментаришући узјаву Мила Ђуклановића да неће поднети оставку као председник државе, јер је освојио већину, Дачић је рекао да то није спорно, али да да је питање колико би сада освојио гласова.

За опозицију каже да је важно да преживи долазак на власт.

"Волео бих да се ова историјска прилика не пропусти. То значи да би требало спустити лопту, да се не барата са стварима око којих не постоји сагласност у победничкој коалицији, него да се нађе заједничко решење поштујући изборне резултате", навео је он.

Важно је, наводи, да се што пре нађе " заједнички језик" како би се што пре формирала влада која би могла да спроведе политику која би била другачија од политике Мила Ђукановића.

Подсећа да је Мило Ђукановић, када је дошао на власт, био је секретар председвништа ЦК Савеза комуниста Црне Горе, да је тада заједно Момиром Булатовићем и Светозаром Маровићем, срушо тадашње црногорско руководство и рекао" доста је више да неко плаши црногорски народнаводном српском хегемобијом. Они то раде да би сачували власт".

"У праву је био. Критиковао је тадашњу власт и рекао да су црногорци поносни на српско порекло и црногорску државност. Апсолутно сам сагласан са тим, али какав је пут од тог његовог становишта и данас. У циљу спашавамња те власти нарушавани су односи Београда и Црне Горе. Стално се говори да Србија има нешто против државносто Црне Горе", рекао је Дачић.

Место у влади као победа у финалу Лиге шампиона

Министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачић изјавио је данас да коалиција СПС-ЈС није направила никакав договор са СНС око формирања владе, али да је тај савез спреман за наставак сарадње са напредњацима.

Дачић је рекао да питање када ће бити формирана влада није за њега већ за лидера СНС Александра Вучића као победника избора.

''Нико ми не верује да нисмо направили неке договоре, није на СПС и ЈС да о томе причамо, али спремни смо за наставак сарадње. Када ће то бити, видећемо'', рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Упитан да ли ће остати министар спољних послова и да ли би то волео, Дачић је то питање упоредио са учешћем у финалу Лиге шампиона.

''То је као да некога питате да ли бисте волели да победите у финалу Лиге шампиона. Сви играмо да бисмо победили, нисам поборник онога ''важно је учествовати''. Ипак је боље играти у Лиги шампиона'', рекао је Дачић.

Нагласио да су у коалицији СПС-ЈС задовољни и поносни оним што су, како каже, заједно са СНС урадили у протеклих осам година.

Додао је да се коалиција са СНС базира на заједничким циљевима, а не на рачуницама ко има колико министарстава, предузећа...

''На ту тему нисмо причали, није направљен договор, барем са нашом коалицијом, око тих ствари'', навео је Дачић.

ЕУ не гради ауторитет на спровођењу оног што је потписано

Министар иностраних послова Ивица Дачић каже да брине чињеница што Европска унија не гради ауторитет на спровођењу оног што је потписано Бриселским споразумом.

Он је за ТВ Пинк рекао да Приштина сада изнова поставља услови за реализацију оног што је потписано у Бриселу, а где је гарант ЕУ, да ће Заједница српских општина бити формирана када Србија призна Косово.

"Замислите да Ричард Гренел за седам година неког упозорава да спроводе оно што је у Вашингтону договорено. То америчка администрација не би никада дозволила, ЕУ је дозволила такав аутогол. Приштина је лупила шамар гарантима Бриселског споразума", рекао је Дачић.

Наводи да је Приштина уложила велики напор да нађу заштитнике у ЕУ, али америчкој администрацији, те да су били незадовољни што је 18 земаља повукло признање.

Делегација из Београда је у Вашингтону, наводи, направила џентлменски договор да се на годину дана стави мораторијум на лобирање на повлачење признања, али и да Приштина не радити на новом признању и да се не кандидује за улазак у међународне организације.

"Само четири дана после потписивања споразума министарка спољних послова такозваног Косова послала министарки БиХ писмо где их позивају да признају Косово јер је то резултат Вашингтонског споразума. То писмо смо дали Гренелу и председник Вучић ми је рекао да је Гренел звао Хотија да му је свашта рекао, да је то кршење споразума", рекао је Дачић.

То што је отказан технички дијалог Београда и Приштине због карантина и корона вируса, Дачић каже да се многи питају да ли је то права истина и да ли је то разлог отказивања састанка.

"Може један човек или неколико људи да буде инфицирано. То вам је као када бих ја рекао цело министарство спољних послова иде у карантин. Многи се питају да ли су то истините вести", навео је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести