Ружић: Тренутак да Срби на КиМ буду политички активнији

БЕОГРАД: Српски политички и етнички корпус на Косову и Метохији треба много активније и агилније да уђе у политику косовског друштва и да на тај начин остваре права која им следују, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Ружић наводи да косовски устав, барем на папиру, дозвољава широк спектар права које Срби треба да искористе "уколико су мудри", а сигуран је, каже, да јесу.

Сада је сматра, добар тајминг за то, имајући у виду да је у току процес формирања нове косовске владе, те да Српска листа и Београд инсистирају на формирању Заједнице српских општина.

"ЗСО није крајњи циљ. Она треба да буде полуга која ће бити у функцији реализације оних стратешких циљева Срба, који живе на територији Косова и Метохије, а који су предвиђени и у складу су са надлежностима и проистичу из онога што је потписано у Бриселском споразуму", рекао је Ружић Танјугу.

Како је оценио, политичка ситуација на Косову и Метохији веома је интересантна, јер нову косовску владу могу да формирају Самоопредељење Аљбина Куртија и ЛДК Ибрахима Ругове, али могу и некадашњи ОВК лидери Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

"Влада Самоопредељења и ЛДК би за српско друштво значило да би се сигурно покренуо стампедо борбе против корупције, чији су носиоци ОВК лидери", рекао је Ружић.

Он је нагласио да која год влада да буде формирана - то ће бити под менторством Сједињених Америчких Држава, имајући у виду да Косово није држава, већ провизоријум, и да ће то за последицу имати инсистирање да Српска листа буде укључена у косовску владу.

"Тај моменат, Српска листа и политички лидери и елите у Београду морају да искористе, како бисмо реализовали одређене, не устпуке, већ оно што смо договорили у Бриселу", рекао је Ружић.

Министар је констатовао да је то важно за косовско друштво, и додаје да је мотив за стварање коалиције Харадинаја и Тачија заправо страх од рада Специјалног суда за ратне злочине почињене на КиМ.

"И веома је добро за косовско друштво да се прочисти од свега што је муљ који је остао већ 20 година", оценио је Ружић.

Када је реч о најављеним изменама Устава Србије, односно хоће ли оне пре свега да се односе на Косово и Метохију, Ружић је рекао да "још ништа није на столу" да би у овом тренутку могле да се праве процене.

"Хипотезама не желим да се бавим, а да ли ће преамбула бити предмет неке расправе, то уопште није спорно. Чак и ако буде, сигуран сам да политичку одговорност, храброст и визију поседује и председник Републике и председник моје странке", рекао је Ружић.

Он је додао и да сви они који мисле добро Србији треба да сагледају и евентуалну потребу "неке врсте дозирања или нијансирања" садржаја преамбуле, уважавајући државне и националне интересе Србије и наших сународника на Косову и Метохији.

"Али, подизање тензије око тога није потребно, јер Србија, формално-правно, никада неће признати ту самопрокламовану независност Косова. Формално-правни оквир за третирање питања Косова и Метохије јесте Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација", закључио је Ружић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести