Сарадња Србије и НАТО у интересу мира и стабилности региона 

БЕОГРАД: У Београду је данас отворена једнодневна конференција “Србија и НАТО - поглед у будућност”, уз поруку да је унапређење сарадње од интереса за обе стране, али за мир и стабилност у целом региону.
nato_nedelja
Фото: Танјуг (Видео)

Директорка Центра за евроатлантске интеграције Србије Јелена Милић рекла је да жртве НАТО бомбардовања неће бити заборављене, али да је потребна сарадња, како се трагедије не би поновиле.

Милић је на отварању конференције која је део ЦЕАС-овог годишњег програма “Београдска НАТО недеља” рекла да Србија жели да унапреди сарадњу са НАТО у складу са одлуком о војној неутралности, како би се очували мир и безбедност у региону.

Она је навела да жртве НАТО бомбардовања из 1999. године неће заборавити, али да се из трагичних догађаја и грешака мора учити и да је добро да се разговара и сарађује, како се трагедије не би поновиле.

Истакла је да је Србија показала да је сигуран и одговоран партнер и да доприноси стабилности у региону.

Подсетила је да је у току финална израда другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства Србије и НАТО који ће покривати следећи трогодишњи период, те истакла да се његова структура и садржина ослањању на постојићи доцумент и да главни приоритети сарадње остају непромењени.

Милић је истакла да је документ допуњен новим активностима у области војне, али и научно-техничке сарадње у складу са проценама обе стране о томе у којим областима постоји потенцијал да се сарадња интензивира.

Директорка ЦЕАС је рекла и да су разговори Београда и Приштине, који би требало да ставе тачку на последицу догађаја из деведесетих и омогуће нормализацију односа, у застоју, и то не кривицом српске стране.

“Тај застој носи низ изазова”, истакла је Милић.

Она је навела да се у делу међународне заједнице и организација Србија и даље посматра кроз призму деведесетих година те истакла да се не примећују у довољној мери кораци које је Србија преузела и напредак у последњих двадесет година.

“Надам се да ће и овај скуп допринети да се приступ промени и да слика о Србији постане реалистичнија”, рекла је Милић.

На скупу ће бити речи о све већим изазовима геополитичке ситуације и перспективама безбедносне политике Србије.

Биће речи и о КФОР-у и учешћу Србије у НАТО програму “Партнерство за мир”, као и о томе како Србија и НАТО могу даље јачати ниво сарадње како би се одговорило на будуће изазове од заједничког интереса.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић наводи да је Србија спремна да иде напред и да је изашла из оквира сталног враћања у прошлост и претераног бављења историјом.

“Ове године се обележава 70 година од оснивања НАТО. Низом догађаја Србија обележава 20 година од 1999.године и ова дискусија нам говори да је Србија спремна да иде напред, али то не значи да све то неће бити даље у фокусу”, рекао је Маринковић.

Он је додао да је унапређење сарадње између Србије и НАТО значајна тема за земљу, али и за регионалну стабилност.

“Да би Србија даље напредовала у било ком смислу најважније је да напредујемо у економском и социјалном смислу, да стварамо пријатељства и да покажемо и данас да смо спремни да са свима сарађујемо и будемо поуздани партнери”, навео је он.

Како каже, Србија је спремна да унапреди односе са НАТО у заједничкој борби против тероризма, али и у борби за регионалну стабилност.

Маринковић се осврнуо и на решавање питања КИМ рекавши да је Србија потпуно посвећена дијалогу, те да се нада да ће и друга страна да учини кораке како би се дијалог откочио са циљем да се дође до решења које је одрживо на дужи рок.

“Без политичке стабилности и безбедности нема ни еконоске стабилности и боље будућности за наше грађане”, рекао је Маринковић.

Истакао је да је сарадња са НАТО-ом важна и због инвестиција, тачније, сматра да сарадња са том алијансом у великом проценту одређује и ниво инвестиција, наводећи да је у 2018. години Србија имала више од три милијарде евра инвестиција, јер је, каже, била позудан партнер.

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Бјорнстад истакао је да је сарадња Србије И НАТО у обостраном интересу.

“Оно што се дешава у Србији утиче на остатак Европе. Београд је на граници истока и запада и севера И југа, тако да је Србија важна за остатак Европе. Важно је да НАТО успстави диобру сарадњу и да подржи стабилност”, објаснио је амбсадор.

Додао је да је с друге стране за Србију важно да сарађује са најмоћнијим војним савезом, те навео да су главни инвеститори највише чланице НАТО-а, као и чланице ЕУ, што је, наводи, за Србију веома важно.

Мојсиловић: Србија војно неутрална, сарадња с НАТО у оквирима Партнерства за мир

Србија је војно неутрална, али има намеру да оствари квалитетну сарадњу са НАТО која се креће у оквирима Партнерства за мир, што доприноси миру и стабилности у региону, поручио је данас начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. 

Мојсиловић је на конференцији “Србија и НАТО - поглед у будућност” рекао да Србија има наслеђе које утиче на само на данашњи однос НАТО и наше земље, већ и будуће односе. 

Наводећи да не жели да се враћа у прошлост, Мојсиловић је подсетио да одлука Србије да буде војно неутрална категорише и односе са НАТО у целини.

“Као војно неутрална земља имамо намеру да остваримо квалитетну сарадњу са НАТО која се креће у оквирима Партнерства за мир”, навео је Мојсиловић.

Он је навео да је сарадња у оквиру Партнерства за мир некада и привилегија у односу на пуноправно чланство јер државе могу да исказују своје потребе без обавеза које произилазе из чланства у НАТО.

Начелник генералштаба је рекао да се учешће у Партнерству за мир позитивно одражава на модернизацију сектора одбране и да се коришћењем тих механизама унапређују способности војске за допринос заједничкој безбедности.

“Опредељени смо да одржимо политички дијалог и партнерску сарадњу , како би се очувала мир и стабилност у региону”, истакао је Мојсиловић.

Он је навео да Србија у периоду од 1999. године до данас има посебан, специфичан облик сарадње у оквиру Партнерства за мир са НАТО на терену. 

Навео је да сарадња са Кфором обезбеђује мир и стабилност, али и да је било одређених кризних момената и безбедносних импликација на терену од 1999. године.

На скупу у Палати Србија биће речи о све већим изазовима геополитичке ситуације и перспективама безбедносне политике Србије. 

Говориће се и о КФОР-у и учешћу Србије у НАТО програму “Партнерство за мир”, као и о томе како Србија и НАТО могу даље јачати ниво сарадње како би се одговорило на будуће изазове од заједничког интереса. 

Хоџис: Запад није окренуо леђа Балкану

Некадашњи генерал америчке војске у Европи Бен Хоџис поручио је данас да запад није окренуо леђа Западном Балкану, те да жели безбедност и мир у том делу Европе, као и решавање билатералних проблема.

Хоџис је на конференцији “Србија и НАТО-поглед у будућност”, рекао да је САД спремна да побољшава војне и све друге односе са Србијом, те приметио да се приступ запада променио у позитивном смислу.

“Треба да знате да нисмо окренули леђа Балкану, да желимо сигурност на Балкану и да створимо простор да руководство може да реши све проблеме који стоје пред њима”, рекао је Хоџис, који је актуелни председавајући Персхинг катедре за стратешке студије Центра за анализу европских политика (ЦЕПА). 

Он је истакао и да је веома важно решити “локалне”, билатералне проблеме, наводећи да је македонско руководство показало храброст и спремност да се реши спор са Грчком, али и да је запад омогућио простор за подршку.

“Зато мислим да је за Србију и земље у региону важно постизање решења за локална питања и ми желимо да пружимо подршку свима вама кад је реч о будућности”, рекао је Хоџис.

Додао је да Србија има опције, које јој не намеће запад, те додао да Србија не мора да бира да ли ће јој пријатељ бити Русија или запад.

“Ми вас препознајемо као неутралну земљу, знамо да је потребно да имате добре односе са Русијом и Кином”, рекао је Хоџис.

НАТО Србији нуди могућност за сарадњу, додао је Хоџис те подсетио да је хиљаде америчких војника присутно у региону.

Хоџис је истакао и да је важно да се гледа у будућност, јер људи постају оптимистичнији и више размишљају о потенцијалима које имају, као и о томе какав ће свет оставити млађим генерацијама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести