Скат: Србија је изградила добру базу за добру будућност

БЕОГРАД:  Амерички амбасадор Кајл Скат оценио је данас да су у Србији урађене озбиљне реформе, да земља расте, али да мора још више и брже да се развија због животног страндарда који је далеко од онога у ЕУ, а што је неопходно како би задржала образоване људе.
Sastanak Skata sa udruženjem korporativnih direktora Foto: Tanjug/video
Фото: Састанак Ската са удружењем корпоративних директора Фото: Танјуг/видео

"Одлазак људи прети да угрози будућност Србије више од било чега, зато је потребно створити више услова за останак него за одлазак", рекао је Скат на предавању "Оптимизам у економским односима САД и Србије", током кога је оценио да одности две земље прерастају у право партнерство.

"У САД чинимо све да подржимо евроинтеграције Србије, економски развој, и залажемо се за потпуну примену Бриселског споразума. Именовање специјалног изасланика за Балкан Мајка Помпеа потврда је колики напор улажемо", рекао је Скат и додао да је решење косовског питања предуслов за раст Србије.

"Надамо се да можемо да решимо те проблеме", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, млади су, док су неки опседнути територијом, фокусирани на интерент и размишљања о бољем послу на коме ће више зарађивати.

Амбасадор је рекао да је за три и по године мандата у Београду, видео да земља излази из напорног периода транзицијие, и додао да са сигурношћу очекује да ће постати део и ЕУ и Светске трговинске ораганизациј у скорој будућности.

Подсетио је да постоје многи услови за оптмизам, привредни раст је у порасту, јавни дуг и незапосленост опадају, курс динара је стабилан, што су, како је оценио, огромна достигнућа.

Амбасадор је оценио да је за тај бољи живот неоходно подстаћи раст БДП како би достигао ниво од 10 одсто, а земља достигла европски стандард.

Према његовим речима, у том циљу неопхонодне су реформе као што су ефиксасније правосуђе, рад на сузбијану корпупције. Неопходна је и рефома медија и истраживачко новинарство, што је, како је додао, важно и за развој бизниса, долазак инвестиција као и пораст домаћих улагања.

"Људи су највећи ресурси, нису то ни бакар, ни литијум", поручио је амбасадор.

САД имају значајну улогу у оптимизму који видим, рекао је Скат и додао да су америчке компаније донеле четири милијарде директних инвестиција, нове технологије и вештине.

"САД су спремне да прошире сарадњу и са Владом Србије и са привредом", оценио је Скот у Савезу економиста Србије, на предавању у организацији Удружења корпоративних директора Србије, а које је одржао на беспрекорном српском језику.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести