Скупштина Војводине о ребалансу буџета

Пред посланицима Скупштине Војводине данас су предлози покрајинских скупштинских одлука о ребалансу буџета Војводине и задуживању за финансирање капиталних инвестиционих расхода. Повод за ребаланс је техничке природе, нужан када буџет има нови приход кроз задуживања. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, Покрајинска влада је почетком месеца усвојила предлог ребаланса буyета којим се буyет Војводине увећава за 1,9 милијарду динара, или процентуално 2,8 одсто. Укупна свота у буyету након усвајања ребаланса износиће 70,4 милијарди динара. Од поменуте 1,9 милијарде динара којом се основни буyет увећава, 1,6 милијарда потиче из задужења, док је 300 милиона динара пренето из ранијих година. Од 1,6 милијарде динара, милијарда се планира за улагање у најхитније потребе здравствених установа чији је оснивач Војводина, а 600 милиона је намењено Јавном водопривредном предузећу „Воде Војводине” за инвестициона улагања у четири приоритетна пројекта за заштиту и коришћења вода на територији покрајине.

Опозициона Демократска странка је најавила да неће подржати предложени ребаланс пре свега због новог задуживања.  

– Покрајинска влада нема план и визију јер да има, не би радила ребаланс у првом кварталу године – каже за „Дневник” шеф посланичке групе ДС-а Горан Пауновић. – Ново задуживање од 1,6 милијарде динара није у потпуности логично јер имамо више од пет милијарди пренетих из претходних година и упркос томе идемо на ново задуживање. Такав начин рада не можемо подржати.  Пауновић напомиње и да, по десетогодишњој пракси, у Војводини ребаланс буyета никад није рађен у првом кварталу године, изузев 2012, која је била изборна и због тога је урађен.

Од 1,6 милијарде динара, милијарда се планира за улагање у најхитније потребе здравствених установа чији је оснивач Војводина, а 600 милиона је намењено Јавном водопривредном предузећуВоде Војводинеза инвестициона улагања

– Имамо чудно ситуацију и с текућом буyетском резервом. Она се поново повећава с 239 милиона динара на 370 милиона – значи да су потрошили 77 одсто буyетске резерве већ у прва два месеца ове године – наводи Пауновић.

Додаје да демократе неће подржати ребаланс ни због тога што предвиђених 130 милиона динара за исплату камате одлази из финансијског система Војводине, уместо да остане у кући као раније када се дуговало Развојном фонду Војводине.

– Те камате су биле нешто неповољније него сада, али се новац који смо дали за камате задржао у кући, а сад одлази из куће пословним банкама – напоменуо је он.    

Фото: Dnevnik.rs

Одбор Скупштине Војводине за буyет и финансије подржао је јуче предложени ребаланс. Како је за „Дневник” навео председник Одбора Јован Лазаров, ребаланс је техничке природе, задуживање се односи на водопривреду и здравствени систем Војводине, и то под најповољнијим условима, „тако да ће новац за који се задужујемо због ниских каматних стопа бити готово бесплатан”. 

Приоритетно се улаже у здравствени систем Војводине у који није улагано деценијама и остављен је у катастрофалном стању (Јован Лазаров)

Сматра да свако ко жели да финансира капиталне пројекте, не само у држави него и у својој кући, треба да се задужи по таквој каматној стопи јер ће практично добити бесплатан новац.


Повољни кредити

– На финансијском тржишту није новац никад био јефтинији него сада – наводи Лазаров. – Задужићемо се преко јавног позива, који предвиђа каматну стопу до три одсто. У такмичењу банака очекујемо да ће она бити испод два одсто, значи да ће каматна стопа бити у нивоу инфлације, или нижа од инфлације, тако да је новац готово бесплатан.


– Не знам како неко може да буде против тога да у водопривреди радимо санацију критичних места, попут леве обале Саве, која је увек критична када је висок водостај, и како неко може да буде против реконструкције Хидросистема ДТД? Нарочито ми није јасно како неко може да буде против куповине опреме медицинским центрима у Војводини? Оно што је интересантно – и треба увек упоредити прошли период и данашње време – да се сад приоритетно улаже у здравствени систем Војводине у који није улагано деценијама и остављен је у катастрофалном стању – нагласио је Лазаров.

На питање да ли је логично да се ребаланс ради у првом кварталу године, он је одговорио да јесте уколико се жели улагати у капиталне пројекте да би се нешто урадило у текућој години.

Е. Марјанов 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести