Сутра обележавање 76. годишњице Операције Халијард

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра обележавању 76. годишњице Операције Халијард у Прањанима, општина Горњи Милановац.
vucic
Фото: Tanjug / Z.Žestić, arhiva

Церемонија ће почети у 10 сати, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

У Прањанима сутра и отварање аеродрома

На Галовића пољу, у Прањанима, сутра ће, у част мисије Халијард, бити отворен аеродром, сазнаје Танјуг.

Пре 76 година, са импровизованог аеродрома у Галовића пољу, мештани прањанског краја и Југословенска војска у отаџбини под командом генерала Драгољуба Михаиловића спасили су више од 500 америчких пилота у оквиру мисије која је добила име Халијард.

Екипа Танјуга је снимила писту, травнату, која би сутра требало да буде пуштена "у рад", а намењена је малим и спортским авионима, а поред ње је изграђен и спомен комплекс, посвећен спасилачкој мисији.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић не открива детаље сутрашњег догађаја, али каже да сам тај аеродром, поред значаја који има за српско - америчке односе, представља и велики туристички потенцијал за рудничко-таковски крај.

Он је задовољан и што ће се, како каже, овим аеродромом показати целом свету доброта српског народа и шта је све српски народ учинио за слободу Србије, али и Европе и света.

Фото: Танјуг (видео)

„Што се тиче општине Горњи Милановац нама је то од вишеструког значаја, с обзиром да рудничко-таковски крај и прањански крај обилују историјом и да ми покушавамо на тим историјским чињеницама да дочарамо и развијемо и туристичке потенцијале наше општине. Са отварањем овог аеродрома сигурно добијамо и нову перспективу у развоју туризма“, испричао је Ковачевић за Танјуг.

Додаје да је у плану да се оснује аероклуб, који ће омогућити туристима и панорамско разгледање тог краја Србије малим авионима.

„Шумадија као таква и крајолик којем припада општина Горњи Милановац је заиста прелеп и мислим да много тога можемо да понудимо“, каже Ковачевић.

У том смислу, како је испричао, већ годинама уназад се планира да туристичке потенцијале општине Горњи Милановац развију паралелно као привреду и пољопривреду које су главне производне гране у тој општини.

„Туризам је био у запећку у прошлим временима, али видимо да нас је и ова пандемија вируса корона опаметила да туризам можемо развијати и на домаћем сеоском подручју“, наводи Ковачевић и прецизира да на територији општине Горњи Милановац имају око 400 регистрованих сеоских газдинстава који примају туристе, а чији су капацитети овог лета били максимално попуњени.

Фото: Танјуг (видео)

План за будући период јесте и приближавање туристима историјског и устаничког места Таково, где ће се показати место одакле је настала модерна Србија и како је Милош Обреновић одлучио да баш ту подигне устанак.

Одлучено је да се уради изградња реплике дворца у Такову, за шта је, како каже Ковачевић, документација у припреми.

Ковачевић се нада да ће у наредном периоду Таково добити аутентични дворац из времена Другог српског устанка, који је нажалост током ратова спаљен, изгубљен и није остао од њега ни камен на камену.

Такође, план је и да се планина Рудник, удаљена од Београда мање од 100 километара, приближи туристима, за шта су већ започели неки развојни пројекти, а чему ће помоћи и изградња регионалног пута преко Тополе и аутопут Милош Велики, који су изграђени у протеклом периоду.

„То су три стратешке тачке, знаменито место Таково, планина Рудник и прањански крај ће бити стратешке тачке развоја туризма у неком наредном периоду“, наводи Ковачевић.

С обзиром да је општина привредно развијена и да су привредне капацитете максимално попунили, као и да имају јако ниску стопу незапослености - четири одсто, те да развијају пољопривреду у последњих неколико година, Горњем Милановцу, према речима Ковачевића, остаје још та привредна грана - туризам, која може много да утиче на БДП општине, као и читаве Србије.

„Туризам није само пуко разгледање неких грађевина, већ се за њега везује и гастрономија и преноћиште и све оно што уз то иде тако да поред самих туристичких капацитета, ми ћемо тиме развијати још више развијати пољопривреду. Свако домаћинство ће служити своју храну, свој кајмак, свој сир, своју ракију, пршуту и на тај начин допринеће већем БДП-у општине“, наводи Ковачевић.

Развој туризма ће, поред компанија које успешно послују у Горњем Милановцу - Тетрапак, Металац, Сњислион. . . допринети и томе да у општини, која се простире на 836 квадратних километара, а има 42. 000 становника и 63 насељена места, од којих су 62 села, све више младих остане да живи ту и то управо у селима.

„То нам је јако битно, јер ће тако наша села оживети и бити налик онима која су била седамдесетих и осамдесетих година прошлог века“, каже Ковачевић.

Председник Месне заједнице Прањани Радован Веселиновић у којој је изграђен аеродром, каже за Танјуг да је, колико се може видети, све спремно за отварање и истиче да ће осим том селу, аеродром значити и за још десетак села у близини, међу којима су и Коштунићи - прво еко село у Србији.

Веселиновић истиче и да су људи прањанског краја одушевљени овим пројектом, јер су потомци оних који су спашавали америчке пилоте годинама чекали да се овако нешто уради и њиховим прецима се и на тај начин ода почаст.

Како је испричао, изграђена је писта, посађена трава, изграђен је парк, а за комплекс који је настао за само два месеца каже да не постоји ни у једном другом селу у Србији.

Аеродром се простире на 18 хектара и 60 ари, прецизира Веселиновић и додаје да је тренутна искоришћеност око 10 хектара, а план је да се на око седам хектара у наредном периоду изгради етно село у којем ће куће пола бити изграђене у српском, а пола у америчком стилу.

„Само у току изградње смо имали по 100, 200 људи свакога дана овде, то је за нас велики број јер ипак смо ми село, нисмо ни Београд, Крагујевац, Ниш. . . Људи су одушевљени оним што је Влада Србије и председник Александар Вучић учинио за наш крај у претходних годину дана“, каже Веселиновић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести