Тадић: Опозиција мора да има кандидата који је за ЕУ

БЕОГРАД: Председник СДС Борис Тадић каже да ће за неколико дана донети одлуку да ли ће се кандидовати на председничким изборима, али напомиње да има још времена до расписивања председничких избора и да не треба журити, јер, како каже, само неискусне у политици хвата паника, па срљају.
boris tadic
Фото: boris tadic/tanjug/video

Тадић додаје да опозиција мора да има кандидата који је и за чланство у ЕУ.

“Одлуку о председничкој кандидатури или доносите у последњем тренутку или много месеци раније, и то све има своју сврху. Ја знам који је то тренутак када се о томе доноси одлука, али оно што је најважније, ако се којим случајем не кандидујем, подржаћу увек опозиционог кандидата, ако је иоле нормалан”, рекао је Тадић у интервјуу Танјугу.

На питање да ли би подржао Здравка Поноша у другом кругу, Тадић поручује да се сада не би изјашњавао, и подсећа да је изнео резерве везане за његову кандидатуру с обзиром да га је он сменио са места начелника Генералштаба, али га је и поставио, и да има ексклузивно право да да такав отклон.

“То што је Ђиласов блок предложио Поноша не желећи да о томе продискутује такође говоре о начину на који један део опозиције поима сарадњу међу опозиционим странкама”, рекао је Тадић.

Одговарајући на питање шта би рекао да су га питали шта мисли о томе да Понош буде кандидат, Тадић каже да су постојали разлози да га смени са места начелника Генералштаба.

“Он се сада кандидује за главнокомандујућег оружаних снага, још вишу позицију од места начелника Генералштаба. Довољно сам рекао”, истакао је Тадић.

Сматра да су и Понош, али и кандидат за градоначелника дела опозиције Владета Јанковић "десничарски кандидати" што је, каже, необично.

Обојица, напомиње, нису рекли да су за чланство у ЕУ и сматра да је то карактеристика предстојећих избора, оцењујући то као проблем.

"Опозиција мора да има кандидата који је и за чланство у ЕУ. Компромитујуће је за опозицију у Србији да прави дистанцу према ЕУ", оценио је Тадић.

Подсећа и да је Владета Јанковић као потпредседник ДС С подржао Томислава Николића за председника 2012. године, наводећи да кандидат СНС не би ни победио да није било те подршке уз признање да је ту било и његових грешака.

Када је реч о његовој потенцијалној председничкој кандидатури са којом је ,каже, изашао пре свих, јер је желео и да помогне опозицији да се консолидује и да се евентуално они који имају такве амбиције, искажу, а не да ћуте, каже размишља о томе у којој мери је могуће да се промени негативни тренд, разарања структуре српског друштва, да би се кренуло у процес дијалога, како би се извршила базично социјална реформа.

Сматра да је, како каже, Вучић можда направио одређене економске резултате након 10 година, инфраструктурне помаке, наслањајући се, тврди, на оно што је претходна власт започела, наставио исту међународну политику са четири стуба спољне политике са циљем да се уђе у ЕУ, али, сматра да је “разградио структуру српског друштва”.

Тадић тврди и да су у јавности изнете многе неистине да је било "топљења тенкова", да војска није разарана у његово време, већ грађена у врло тешким околностима, те напомиње да кључну улогу није имао Понош, већ генерал Милетић, а процес реформи је започео још док је он био министар одбране, а начелник Генералштаба Бранко Крга.

Према његовим речима, промене у војсци су вршене у складу са временом, те додаје и да су разговоре у Бриселу о КиМ на државни ниво подигли Томислав Николић, Вучић и Ивица Дачић.

На питање шта нуди ново грађанима, Тадић каже да у политици актуелне власти нема иновација, тврдећи да је у његово време покренута и дигитализација, и регионална политика помирења, изградња инфраструктуре, као и мали шенген, те да сада има само иновације у домену убрзаног наоружања.

Србији је потребна, каже, технолошка обнова, а заступник је и тезе да је неопходна пореска реформа, да најбогатији плаћају највеће порезе, а залаже се и за измену радног законодавства.

На питање како бирачи да направе разлику између Демократа Србије које су се ујединиле са СДС и Демократске странке коју води Зоран Лутовац, а која је део Ђиласовог блока, Тадић одговара да ће то морати да објасне и у кампањи.

“То је занимљиво питање. Има оних који и даље мисле да сам ја члан ДС, неки још мисле да сам председник ДС. То само по себи није добро и не говори о ДС добро, јер она више није промовисана и налази се у сенци иза других политичких групација. То ми је жао”, рекао је Тадић.

Каже да он са Демократама Србије обнавља дух ДС, наводећи да су са њим оснивачи странке, бивши министри из Ђинђићеве владе, те да практично више никог нема у ДС.

“Ми са Новом странком Зорана Живковића и Ариса Мовсесијана правимо стратешко партнерство и то су људи који су сачували дух ДС. Шта је остало од духа ДС у ДС томе ће судити грађани”, поручио је Тадић.

На парламентарним изборима СДС излази са Новом странком, листом Толеранција и још неколико политичких организација са намером да се формира снажна листа која улази у парламент.

"Ми ћемо имати кандидата за градоначелника и за премијера и за председника Република, ко ће то бити, договорићемо се. Не само ми унутар СДС већ са коалиционим блоком са којим ћемо брзо изаћи у јавност”, рекао је Тадић.

На питање да ли ће ако резултат на изборима буде незадовољавајући изаћи из политике, Тадић поручује да се никада неће повући из политике.

“Да ли ће моја улога бити председничка или не, то је друго. Али то се неће десити. Никада нисам направио резултат који није био задовољавајући”, рекао је Тадић и нагласио да је ДС док је он био председник те странке остварила три најбоља резултата у историји те партије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести